AGF'li gazeteciler Alanya'da toplandı

Akdeniz Gazeteciler Federasyonu (AGF) tarafından federasyonun onursal başkanı Mevlüt Yeni için Alanya’da tören ve imza günü düzenlendi.

 

Alanya Kültür Merkezi’ndeki (AKM) programda Anadolu medyasının geleceği de konuşuldu. Organizasyona Alanya Belediye Başkan Vekili Abdullah Akbaş, Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) ve AGF Genel Başkanı Gaye Coşkun, AGF Onursal Başkanı Mevlüt Yeni, Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Dizdaroğlu, Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Yalçın Bayer, AGF’ye bağlı gazeteciler cemiyeti başkanları, AGC Yönetim Kurulu üyeleri, siyasiler ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilciler katıldı.

 

Organizasyonun açılış konuşmasını yapan Coşkun, gazetecilik meslek yasasının bulunmamasından şikayetçi olduklarını söyledi. Coşkun, “Biz herkesin gazeteci kabul edilmesini ve olmasını istemiyoruz. Bununla mücadelede yasal dayanaklar yeterli değil. Yani fotoğraf çekip Facebook’una atabilen, birkaç tane popüler paylaşım yaptıysa, kısa süre sonra kendisini gazeteci gibi  tanımlayabiliyor. Hasbelkader bir tane de domain aldıktan sonra karşımıza gazeteci olarak çıkabiliyor. Gelin görün ki bu iş böyle değil. Bir kere gazetecilik değerleri, meslek etik değerleri yok. İnsan haklarına saygı yok. Tamamen tık indir, tık kaldır şeklinde gazetecilik istemiyoruz. Bu noktada meslek yasamızın düzenlemesinin çıkartılmasını istiyoruz.

 

Bunu İnternet Yasası’na bağlayacağım. Suçlu internet gazetecileri değil, yasal boşlukları kullananlar ve buna izin verenler. İnternet gazeteciliği yapanların haklarının korunması adına İnternet Yasası’nın bir an önce çıkartılmasını istiyoruz. Bu konuda artık tahammülsüzüz. Maliye Bakanlığı birden bir kararla kamu kurumları ile olan bağları noktasında aboneliklerinin iptaline kadar varan bir düzenlemeden söz edildi. Bu Anadolu medyası için ürkütücü bir durum. Bu düzenlemenin de yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Basın kartımızın yeniden eski etkinliğine kavuşturulmasını, itibarının kazandırılmasını istiyoruz. Bunun için gerçek gazeteciler mücadele ediyor. Bunlar için yasal düzenlemeler bize çok büyük güç ve destek verecektir” dedi. 

 

“MESLEK ÖRGÜTLERİ BİR OKULDUR”
Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş da, Yeni’den çok şey öğrendiklerini söyledi. Taş, “Meslek örgütleri bir okuldur. Ben kendisine pekiyi veriyorum. Bundan sonraki hayatında başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu. 

 

YEREL GAZETELERİMİZİN GELİŞMESİNİ HAYRANLIKLA İZLİYORUM”
4 aydan beri Alanya’da uzaktan çalışma yöntemi ile çalıştığını söyleyen Dizdaroğlu da pandeminin kendisine yaradığını söyledi. Dizdaroğlu, “Hürriyet gazetesi biraz Alanya kokuyor. Her geldiğimde yerel gazetelerimizin, yayınlarımızın gelişmesini hayranlıkla izliyorum. Son dönemde biraz daha inceleme imkanım oldu ve gurur duydum. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yerel yayınlar etkilerini artırıyor. Daha da artıracak” ifadelerini kullandı. 

 

“CUMHURBAŞKANI ÇOK SERT BASIN İSTEMİYOR”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkede çok sert basın istemediğini belirten Bayer de, bir gazetecinin toplum, gazetecilik ve meslektaşlar için bir kayıp anlamına geldiğini ifade etti. YÖREX Fuarı’na dair izlenimlerini de paylaşan Bayer, kadınların kooperatifleşmesinin kendisini mutlu ettiğini aktardı. 

 

“BİRLİK VE BERABERLİK GEREKLİ”
Gazeteciliğe Alanya’da başladığını belirten Yeni de, 4 bin makalesinin bir araya getirilmesi ile hazırlanan ‘Sadece Gazeteci’ isimli kitaptan elde edilecek gelirle bir öğrenciye burs verileceğini açıkladı. Gazetecilerin ailesini ve sağlığını ihmal ettiğini belirten Yeni, meslektaşlarına bunları ihmale etmemesini istedi. Basının zor bir dönemden geçtiğini kaydeden Yeni, bunu aşmak için birlik ve beraberliğin gerekli olduğunu sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Yeni’ye AGF onursal başkanlık belgesi ile Dizdaroğlu ve Bayer’e çeşitli hediyeler verildi. Ardından Yeni katılımcılar için kitabını imzaladı.