Alanya EAH’de Kemoterapi ve Diyaliz Hastalarına Psikolog Desteği
Psikolojik destek alan diyaliz ve kanser hastaları yaşama daha kolay bağlanıyor. Ayrıca psikolojik destek medikal tedavinin de olumlu yönde ivme kazanmasını sağlıyor. Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimi, diyaliz sorumlu hekimleri, tıbbi onkoloji hekimleri, hemotoloji hekimleri; diyaliz ve kemoterapide tedavi alan hastalarına bütüncül sağlık hizmeti sağlamak adına psikolog desteği sağlanması için düğmeye bastı.
‘HASTALARIN YAŞAM KALİTESİ YÜKSELİYOR’
Kemoterapi Ünitesinde ayda 550 hastaya, Diyaliz Ünitesinde ise 98 akut ve kronik hastaya bireysel psikolog desteği sağlanmaya başlandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Psikolog Hayriye Güzel, “Hastaların tedavileri uzun vadeli ve zorlayıcı bir tedavi süreci olduğu için olumsuz tepkiler vermeleri bizim için beklendik bir durumdur. Hastalar için kanser kelimesi ve diyalize bağlanmak olumsuzluk çağrıştırıyor. Bu süreçte iş kaybı yaşayan hastalar oluyor. Hastalık beraberinde ekonomik zorluklar getiriyor. Sosyal ve psikolojik anlamda ciddi şekilde etkileniyorlar. Hastaların geleceğe yönelik beklentileri, planları bozulabiliyor, kişi hayatı üzerindeki sahip olduğu gücü yitirdiğini hissediyor. Bunun sonucunda kaygı, korku, çaresizlik gibi duygular hissetmeye başlıyor. Bu belirtilerin uzun sürmesi durumunda psikolojik destek gerekiyor. Psikolojik destek alan hastaların yaşam kalitesi yükseliyor. Hastalıkla daha iyi baş ediyor. Korku ve kaygıları azalıyor. Bizler de hastalarımızın yaşam kalitesini arttırmak ve tedavisine katkı sağlamak adına onların yanında yer almaktayız.” dedi.
‘HASTALARIMIZIN YANINDAYIZ’
Diyaliz Sorumlusu ALKÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Zehra Eren ise toplamda 98 akut ve kronik hastaya hizmet verdiklerinin altını çizerek, “Böbrek yetmezliği; hem diyaliz hem de nakil sürecinde hastaların birçok psikolojik sorun yaşamasına neden olabiliyor. Bizler psikolojik olarak da hastalarımızın yaralarını sarmak onların yanlarında olduğumuzu bilmelerini istedik.“ diye konuştu.
PSİKOLOJİK DESTEK TEDAVİ SÜRECİNDE ÖNEMLİ
Tıbbi Onkoloji Uzmanları Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Beypınar, Dr. Onur Yazdan Balçık ve Hemotoloji Uzmanı Dr. Ünal Ataş, Dr. Fadime Nurcan Alhan da, ”Yapılan araştırmalar sonucu elde edilen verilere göre, kanser hastasına yönelik yapılan psikolojik destek çalışmalarının tedavide en az kemoterapi ajanları kadar yararlı olabildiği kanıtlanmıştır. Amacımız hastalarımızın bu zorlu süreci daha kolay atlatmasını sağlamaktır” ifadelerini kullandılar