Alanya Kalesi Gezi Rotasındaki Yönlendirme Levhaları ve Panolar Yenilendi

Alanya Kalesi Kazı Başkanlığı, Alanya Müzesi ve Alanya Kalesi Alan Başkanlığı’nın katkılarıyla Alanya Belediyesi tarafından tarihi yapıların içindeki yürüyüş yolları üzerinde yer alan yönlendirme, uyarı, bilgilendirme vb. levhaların, ahşap korkulukların bakımları yapıldı, eksikler giderildi.


BAŞKAN YÜCEL, “KALEMİZİ DAHA İYİ TANITMAK İSTİYORUZ”
Ziyaretçilere daha iyi tanıtmak için Alanya Kalesi’ndeki gezi rotalarında bulunan yönlendirme levhalarını, bazı tarihi yapıların önündeki bilgilendirme panolarını baştan aşağı yenileyerek eksiklikleri tamamladıklarını söyleyen Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Ziyaretçilerin Alanya Kalemizi daha kolay gezebilmeleri ve kale hakkında daha detaylı bilgi edinebilmeleri için Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz, Koruma Kurulundan gerekli izinleri alarak gezi rotalarındaki tüm yön levhalarını ve tarihi yapıların önündeki bilgilendirme panolarını titizlikle tarihi dokuya uyumlu olarak yeniledi. Bazı panolardaki Türkçe bilgiler de aynı çalışma kapsamında İngilizce, Almanca ve Rusçaya çevrildi. Bozulan alanlar, yürüyüş yolları tamir edildi; boyanacak alanlar boyandı, ışıklandırmalar düzenlendi, yeni dinlenme bankları ve çöp kovaları yerleştirildi. Yapılan çalışmalar ve yeni kent mobilyalarıyla kalemizi aynı zamanda estetik bir görünüme de kavuşturduk.” dedi. 


İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARIMIZI KALENİN TÜM GEZİ ALANLARINDA SÜRDÜRECEĞİZ
Alanya Kalesi Ehmedek bölgesinde faaliyete geçirilen Teleferiğin İçkale ile bağlantısını sağlamak amacıyla yapılan yürüyüş rotasındaki tüm düzenlemeleri kalenin tamamında uygulayacaklarını belirten Belediye Başkanı Yücel, “Süleymaniye- İçkale yürüyüş yolları düzenleme projesinin tamamlanması ile birlikte teleferikten itibaren bir yürüyüş rotası oluşturduk. Yürüyüş rotası üzerine ayrıca bilgilendirme panoları ve dinlenme amaçlı banklar yerleştirdik. Aynı zamanda İçkale ile bedesten yapıları arasındaki yaya yolları ve tur güzergahlarını da Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında onaylanan tip yol profiline göre iyileştirdik. Tüm bu çalışmaları UNESCO Dünya Kültür Mirası adayı Kalemizin tamamına yayacağız.” ifadelerini kullandı.


BAŞKAN YÜCEL, “YÜRÜYÜŞ ROTASINDA BULUNAN TARİHİ MÜZE EVLERİMİZDE KÜLTÜREL MİRASLARIMIZI YAŞATIYORUZ”
“Yürüyüş rotalarımızla ziyaretçilerimize Kalenin keşfedilmeyen yerlerini ve eşsiz güzelliklerini sunmak ve kültürel miraslarımızı tanıtmak istiyoruz” diyen Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Yürüyüş rotasında bulunan tarihi müze evlerimizde kültürel miraslarımızı da yaşatıyoruz. Sandık Emini Kayhanlar Evi (Herbaryum), Alanya Mutfak Kültürü Evi, tarihi bedesten çarşısı, Ömürlü Kemal Atlı Kültür Evi’nde Alanya’nın geçmişine tanıklık eden sosyal ve kültürel değerlerimizi tanıtıyoruz. Kaleyi gezen misafirlerimize mutlaka bu mekanlara uğramalarını tavsiye diyoruz. Ücretsiz gezebilirler.” şeklinde konuştu.


BAŞKAN YÜCEL, “KORUMAK İÇİN YAYALAŞTIRMAK GEREKİYOR”
Alanya Kalesi’ndeki trafik akışının düzenlenerek yayaların güvenliğini tehlikeye atan durumların önüne geçmek ve trafikte gereksiz yığılmaları önlemek amacıyla Alanya Kalesi Ziyaretçi ve Araç Dolanımı Uygulama Projesini hazırlayarak Koruma Kurulundan geçirdiklerini ve ihale aşamasına getirdiklerini hatırlatan Belediye Başkanı Yücel, Kaleyi korumak için yayalaştırılması gerektiğini tekrar vurguladı.


Başkan Yücel, “Alanya Kalesi’nde özel otomobil yoğunluğuna bağlı trafik sorunu ve gaz salınımının çevreye verdiği kirliliği de en aza indirgemek amacıyla hazırlanan projeyi hayata geçirdik.” diyerek hatırlatmada bulundu.