Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi
Toplum Sağlığı Merkezi, 4 Şubat “Dünya Kanser Günü” ile ilgili basın duyurusu yayımladı.
Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, 4 Şubat “Dünya Kanser Günü” ile ilgili basın duyurusu yayımladı.
Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yayınlanan basın duyurusunda;
Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) ve ortak kuruluşların birlikte yürüttüğü, her yıl milyonlarca ölüme neden olan ve pek çoğu önlenebilir olan bir hastalığı karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla tüm dünyada her yıl 4 Şubat “Dünya Kanser Günü” olarak belirlenmiştir.
Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir. Bu çerçevede kanserden korunmak büyük önem arz etmektedir. Ülke genelinde yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli vakaların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır.
Bununla birlikte ülkemizdeki kanserlerin önemli bir kısmı sigara ve obesite ile ilişkilidir.
Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda % 90-95 oranında etkilidir.
Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir.
“Erken teşhis hayat kurtarır!” prensibiyle İlçemizde Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezimiz (KETEM) bünyesinde; meme, kolorektal (kalın bağırsak) ve serviks (rahim ağzı) kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. Halkımız Alanya Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde bulunan KETEM’e doğrudan başvurarak Ulusal kanser standartları çerçevesinde;Kalın bağırsak kanserleri için 50-69 yaş arası 2 yılda bir dışkıda gizli kan testi,
Rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için 5 yılda bir 30-65 yaş arası kadınlar pap-smear (sürüntü) ve HPV Testi,
40-69 yaş aralığında ise meme kanseri erken teşhisi için 2 yılda bir yapılacak olan mamografiler ile tamamen ücretsiz hizmet almaktadır.
Sağlıklı yaşam davranışları geliştirerek kansere karşı korunmanız ve yukarıda sayılan yaş gruplarında iseniz tarama programlarına dahil olarak erken teşhis ile uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olmanızı dileriz.SONALANYA HAMDİ ACET