Alanya’ ya 7.7 milyon hibe verildi

 Alanya’da kırsal kalkınma yatırımları destekleri hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya ALTSO Başkanı Eray Erdem, Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar ile ilçedeki üreticiler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Rüzgar, 2022-2023 kırsal kalkınma desteklemelerinin 9 Aralık’ta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklandığını söyledi.


‘PANDEMİDE GÜCÜMÜZÜ GÖSTERDİK’
‘Pandemi döneminde Türkiye’nin gıda arzı, tarımsal üretim ve hayvancılık noktasında ne kadar güçlü olduğu ortaya çıktı’ diyen Rüzgar, “Pandemi döneminde birçok ülke gıda arzı ve tarımsal üretimde ciddi sorunlar yaşadı, bizde ise bütün üreticilerimiz çalıştı. Enerji sorunumuz, gıda sorunumuz, gıda arzı sorunumuz yok. Bütün taleplerimiz yerine getiriliyor. Üretime devam ederken hem devletimizin hem de bakanlığımızın ciddi tarımsal destekleri var. 2 ay önce yeni tarımsal desteklemeler açıklandı. Yüzde 300-400’lere kadar bazı taleplerde artışlar sağlandı. 


Bitkisel, hayvansal, aromatik bitkilerin işlenmesi, depolanması, tesislerin yapılması, yenilenebilir enerjiden elektrik üretmeye üst limiti 7 milyon TL olan, bunun da yüzde 50’si hibe olacak destek var. Ayrıca meyve - sebze paketleme, soğuk hava deposuna, sera yapımından yenilenebilir enerji, mevcut tesisin modernize edilmesi,  alet ve ekipman yenilenmesine üst limiti 4 milyon TL olan destek veriliyor” dedi.   


“YÜZDE 50’Sİ HİBE ŞEKLİNDE VERECEĞİZ”
Altyapı desteklerinin daha çok küçük işletmeler için olduğunu ifade eden Rüzgar, “Bunun üst limiti bir milyon TL. Yüzde 50’si hibe olarak veriliyor. Daha önceden bizim alet ekipman desteklememiz vardı. Son birkaç yıldır bu alet ekipman desteklememizi kırsal kalkınma destekleri için aldık. Bu sene patpat motoru, pulverizatör, süt sağma makinesi, koyun kırkma makinesi, taş toplama makinesi, ceviz-badem-zeytin toplama makinesi gibi 70 farklı alet ve ekipman var. Üreticiler talep ettiği zaman yüzde 50’si hibe şeklinde vereceğiz” diye konuştu.  


EN DÜŞÜK 5 BİN, EN YÜKSEK 500 BİN TL
Antalya İl Tarım Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Şube Müdürü İzzet Kaş ise, “Desteklemeler başlangıçta tarımsal ürünlerin işlenmesi ve depolanmasını içeriyordu. 2023 ile birlikte açılacak olan basınçlı sulama sistemleri ile yüzde 50 hibe desteği söz konusu. Makine ekipman desteği için bakanlığın sitesinden başvuru yapılıyor. Makine ekipman desteğinde en düşük rakam 5 bin TL, en yüksek rakam 500 bin TL. Makine ekipman desteğine son başvuru tarihi 20 Ocak 2023. 20 Ocak 2022’den önce ÇKS ya da TÜRKVET’e kayıtlı olmak gerekiyor. Uygun olmayan başvuru sahipleri de var. 


Bunlar kamu görevi yürüten devlet memurları, kamu işçileri, devlet üniversitelerindeki görevli öğretim görevlileri başvuru yapamıyor. Güncel uygulama rehberinin yayınlandığı tarihte uygulaması devam eden proje sahipleri de başvuru yapamıyor. Makine ekipman desteği ile ilgili mevcut hibe sözleşmesi imzalayanlar daha devam edebilir şeklinde son tebliğde uzatmaya gidildi. Başvuruyu yapılıp, desteklenme programına alınıp hibe sözleşmesi imzalanmasının ardından 2 ay içinde makine ekipmanı almak gerekiyor. 2 ay içinde almazsanız yasaklı duruma geçiyorsunuz. Bunun yanında terörle ilgili suçları olan, yüz kızartıcı suçları olanlar da başvuru yapamıyor” ifadelerini kullandı. 


Toplantıda Kaş, 2016-2021 yılları arasında kırsal kalkınma desteklerinde Alanya’nın 21 milyon 326 bin TL’lik 17 projeye 7 milyon 698 bin TL destekleme verildi.