ALKOD'da neler oluyor?

Bir zamanlar birleştirici, bütünleştirici ve şehrin geleceği için yol gösterici derneklerden birisi olan Alanya Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği (ALKOD), 3 dönemdir başkanlık yapan Ömer Göker döneminde ise kamuoyunda tartışma yaratan bir dernek durumuna düştü. 


SOSYAL MEDYADA TARTIŞMA YARATTI
Yılda bir kez yapılan Alanya Sofrası'nı eline yüzüne bulaştıran ALKOD Başkanı Ömer Göker'in 25'nci kez yaptığı Alanya Sofrası, bardağı taşıran son damla oldu. Göker'in öncülüğündeki Alanya Sofrası, dernek eski başkanları ve eski yöneticileri tarafından sosyal medya hesaplarından sıkça eleştiriliydr. 


"GEÇMİŞİNİ UNUTANIN GELECEĞİ OLMAZ"
ALKOD Eski Başkanlarından Kerim Taş, "Bu şenliğin tadı tuzu kalmadı. Benim 4 yıl başkanlığını yaptığım ALKOD'un 25'ncisini düzenlediği Alanya Sofrası etkinliğini sosyal medyadan öğreniyorum. Bu şekilde yöneticilik olmaz. Bizim zamanımızda eksiksiz tüm ALKOD Başkanları, sofrada olurdu. Dernekte Başkanlık yapanların davetiyesini de başkanlar götürürdü. Sofra düzenlenmeden de eski başkanların fikirleri alınırdı. Bizim kendi elimizle koltuğu teslim ettiğimiz insanlar, bizleri tanımaz oldular. Bunlar bilmezler ki geçmişini unutanın geleceği olmaz" dedi. 


"ALKOD FABRİKA AYARLARINA DÖNMELİ"
Alanya'da renkli kişiliğiyle bilinen İbrahim Aydoğan ise ALKOD'un ALSKOD'a dönüştüğünü ileri sürdü. Sosyal medya hesabından ALKOD'un düzenlediği sofrayı eleştiren Aydoğan, "Alanya Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği (ALKOD) muhteviyatı Alanya olan, Alanya’nın en güzide derneğidir. 90’lı yıllarda şehrimizin önde gelen dinamikleri tarafından kurulup şehrin geçmişinden güç alarak geleceğe yön vermesi ve şehrin korunmasını ele alır. Alanya Sofrası, derneğin yılda 1 defa düzenlediği etkinliklerden birisidir. 


Derneğin kuruluş amacı gece düzenleyip eğlence yapmak değildir. Kaldı ki bu kurulan Alanya sofralarında Alanya gelenek görenekleri ön planda tutulur. Küçük büyüğünü bilir, büyük ise küçüğünü öğrenirdi. ALKOD görevini tam yaptığı dönemlerde şehrin güvenlik konseylerine katılan ve şehir ile ilgili söz sahibi olan bir dernekti. Şehrin önemli konularında fikir üretir çözüm üretir ve fikri sorulurdu… ALKOD yılda bir defa Alanya gecesi adı altında eğlence düzenleyip, yine yılda bir defa şehirdeki siyasi ilçe başkanları ve birkaç bürokrata kahvaltı verip poz verilen bir dernek değildi. Maalesef Cuma günü akşam yapılan 25. Alanya sofrasında gördük ki, ALKOD (Alanya Koruma Derneği), ALSKOD (Alanya Solistleri Koruma Derneği) haline gelmiştir. 


Solistlerimiz tabi ki başımızın tacıdır. ALKOD tabi ki solistlerimizi konu alan geceler yapmalı ve onları birleştirmelidir. Fakat sofranın ilk yapılış amacı veya teması solistler değildir. Ramazan bayramında kurban kesilmez. Alanya çok büyük bir göç dalgası ile betonlaşma ile ve plansız büyüme ile karşı karşıyadır. Fakat yanlış büyüme, hatalı planlama ve yanlış adımlar, evlatlarımıza miras bırakacağımız bu şehri yaşanmaz hale getirecektir. Cuma günü akşam yapılan sofrada şehrin maddi manevi hiçbir sorunu dile getirilmemiş ve aktarılmamıştır. Ben çocukluğunu ve gençliğini;Oğuz Korum gibi, Haşim Yetgin gibi Fahri Yiğit gibi, Murat Levent Koçak gibi, İbrahim Işık gibi, Emin Müftüoğlu gibi Fevzi Aleattinoğlu gibi Ali Rıza Gündoğmuş gibi değerler üstadların sohbetlerine araştırmalarına ve bu şehre verdikleri değerleri görerek büyümüş birisi olarak şunu söylüyorum. ALKOD, derhal fabrika ayarlarına geri dönmeli ve kuruluş amacına uygun hizmetlerde bulunmalıdır" dedi.


"ALANYA'YA YAKIŞAN BU DEĞİL"
Aydoğan'ın paylaşımına destek veren Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Aleattinoğlu, "Kesinlikle İbrahim Aydoğan'ın sözlerine katılıyorum. Alanya'ya yakışan bu değil. ALKOD kültürü bu değil. ALKOD Başkanı, kürsüde konuşurken bile bu derneğe çok hizmet etmiş vefat eden başkanları bile anmadı. ALKOD anlayışı bu değil. ALKOD Sofrası'nda yaşananlara çok üzüldüm" dedi. 


"ALKOD'DA EMEĞE SAYGI KALMADI"
ALKOD'un eski yöneticilerinden olan ve Alanya'da Başhekimlik yapan İsmail Başaran, "Malesef derneğimiz sadece bazı kişilere etiket olmaktan öteye gitmeyen yılda bir yemek yenilen eleştiren üretene katlanılmayan emeği olana saygı duyulmayan bir formata bürünmüştür. Bunun vebalini sadece yönetimi suçlamakta kolaycılık olur sanırım. Kendi memleketimizde yabancı olmamak adına değerli abilerimizden ön ayak olmalarını bekliyoruz" dedi. 


"ALKOD VASFINI KAYBETTİ"
Mustafa Yurttaş isimli vatandaş ise şunları söyledi:
"İbrahim Aydoğan'ın sözleri doğru tespit. ALKOD, sadece senede bir kez yemekle bu işler olmuyor. Gelenekle bu çevreyle daha kapsamlı ve geçmişleri hatırlayalım. Kültürüne çevresine sahip çıkması gerekirken, dostlar alışverişte görsün görsün diye bir dernek konumunda ALKOD. Bu dernek vasfını kaybetmiş ve dolgu malzemesi olmştur."


"SOFRADA ÖRF VE ADETLERİMİZ SERGİLENMEDİ"
Hasan Tunç isimli vatandaş, "Tamamen şov ve paraya dönüştürülmüş, nerede Alanya'nın gençliği, nerede Alanya'nın tarihçileri? Gözler onları aradı, Cuma akşamı örf ve adetlerimiz sergilenmedi" derken, Çarşı Mahalle Muhtarı Kadri Kasapoğlu, "Eskiden sofranın bir anlamı ve önemi vardı. Şimdi ise sosyal medyadan haberimiz oldu gidenlerin videolarını izledik, bugünde eleştirilerini dinliyoruz. Demek ki bir yerde arıza var" dedi. 


"ALKOD'DA ÇOK ŞEY DEĞİŞMELİ"
ALKOD'un düzenlediği sofraya ilişkin konuşan Alanya Belediye Meclis Üyesi Hacı Mevlüt Zavlak, "Alanya kültürüne sahip çıkıp bu kültürün ışığında şehrin geleceğini inşa etmek ve şehrin bu gününe dokunabilmek istiyorsa ALKOD da çok şeyin değişmesi lazım. Alanyalılar olarak birbirimizi kırmadan emek verenlerin de gönlünü alarak bu işi çözmemiz lazım. Böyle gitmeyeceğini artık hepimiz biliyoruz" diye konuştu.