Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, (ALKÜ) akademik ve idari personeline sağlıklı yaşam ve dinç bir beden için gerekli eğitimler vermeye devam ediyor. Bu kapsamda Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayça Aracı tarafından, “Ofis Çalışanlarında Kas-İskelet Sistemi Yakınmaları ve Ofis Ergonomisi” semineri yapıldı. Eğitim Fakültesi Başöğretmen Atatürk Konferans Salonunda yapılan seminere, ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Tatar, Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Süleyman Ceylan, ALKÜSEM Müdürü Doç. Dr. Mustafa Koçancı, akademik ve idari personel katıldı. Seminerin açılış konuşmasını ALKÜSEM Müdürü Doç. Dr. Mustafa Koçancı yaptı. Müdür Koçancı, iş sağlığı ve güvenliğinin çok önemli olduğuna dikkat çekerken aynı zamanda çalışanların bu kurallara uyması gerektiğini vurguladı.
ALKÜSEM Müdürü Koçancı, “Tüm kurallara ve alınan tedbirlere rağmen dünyada her yıl 300 milyondan fazla iş kazası ve meslek hastalığı rapor ediliyor. Her 15 saniyede dünya genelinde 153 tane iş kazası meydana gelmekte ve 1 tanesi de ölümle sonuçlanıyor. Bu durum iş kazalarından dolayı alınan 4 gün iş görememezlik raporlarıyla dünya genelinde 3,88 trilyon dolarlık ekonomik açıklık meydana getiriyor. Bu büyük rakamlara ulaşılabilen her şey burada verilen ofis ergonomisi eğitimiyle çok alakalı bir durum.” dedi.
KATILIMCILAR UYGULAMALI OLARAK EĞİTİM ALDI
Seminerin devamında ofis ergonomisini anlatarak katılımcılara detaylı bilgilendirme yapan Dr. Öğr. Üyesi Ayça Aracı, her meslek türünün çalışması konusunda eğitimler alması gerektiğine değindi. Sağlıklı bir beden için beslenmenin ve yapılan hareketlerin çok önemli olduğuna vurgu yapan Aracı, “Ergonomi; davranışsal ve biyolojik özellikleri bir araya getiren bir bilim dalıdır. Hem yaşadığımız hem de çalıştığımız ortamı en ideal hale getirmemiz gerektiği bilgisini ergonomiden öğreniyoruz.
Genellikle kas-iskelet sistemi problemi oluşturan mesleklere bakıldığında en fazla imalat sektörü, hizmet sektörü gibi alanlar yer alıyor. Bunun dışında uzun yol sürücüleri de bu alanın başında bulunuyor. Uzun süre masa başı çalışanları da birçok ağrılar ve kas-iskelet sorunu ile karşılaşıyor. Bunun için masa başı iş yapan ofis çalışmalarının da sağlıklarına dikkat etmeleri için mutlaka ergonomide belirtilen egzersizleri yapmalı. Bunun yanında doğru pozisyonlarda çalışma alışkanlığı edinilmeli.
Ofis çalışanları uzun süre oturma gibi durumlarda birçok sorunlarla karşılaşabiliyor. Boyun, sırt, bel, kafa ağrılarının temel nedenleri uzun süre doğru pozisyonda çalışmamaktan kaynaklanıyor.” dedi. Dr. Öğr. Üyesi Aracı, katılımcılara yaptığı detaylı ofis ergonomisi bilgilendirmelerinin ardından uygulama egzersizlerine geçti. Katılımcılar hep birlikte Aracı’nın gösterdiği postür egzersizi ve düzenli nefes alma uygulaması yaptı. Seminer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Tatar’ın Dr. Öğr. Üyesi Ayça Aracı’ya teşekkür belgesi takdim etmesiyle son buldu. Seminer sonunda katılımcıların e-posta adreslerine postür egzersizleriyle ilgili bilgilendirme videosu gönderildi.