Alzheimer Nedir?
Alanya Belediyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği işbirliğiyle Avrupa Alzheimer Derneği’nin de katkılarıyla, Kültür Merkezi’nde “Alzheimer Hasta Bilgilendirme Toplantısı”, düzenlendi.
Toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Nazmi Yüksel, hastanelerin başhekimleri, siyasi parti temsilcileri, Alanya Huzurevi sakinleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, katılımcılara Alzheimer ve evrelerini anlattı.
ALZHEİMER 3 EVREDEN OLUŞUYOR
Alheimer’in üç evreden oluştuğunu belirten Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu , evreleri şöyle sıraladı: Erken Evre, Orta Evre ve Son (İleri) Evre.
Erken Evre’nin belirtilerinin depresyon, yakın olayları unutma, olayları karıştırma ve elektronik aletleri kullanmama isteği olarak belirten Kulaksızoğlu, bu evrede hastanın yaşamını kendi kendine sürdürebildiğini söyledi. Orta Evrede ise halüsinasyonların, uykusuzlukların başladığını, namaz kılanların duaları unuttuğunu, evden kaçışların olduğunu kaydeden Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, bu evrede hastanın sıkı takibinin gerektiğinin altını çizdi.
Alzheimer hastalığının son evresinin en kötü evre olduğunu ve hastanın 7 /24 takibinin gerektiğin söyleyen Prof. Dr. Kulaksızoğlu, bu aşamadaki hastaların beslenme dahil hiçbir kişisel ihtiyacını karşılayamadığını belirtti.
“ALZHEİMER, HASTA YAKININI DA HASTA EDEN BİR HASTALIK”
Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, Alzheimer’ın hasta yakınlarını da hasta eden bir rahatsızlık olduğuna dikkat çekerek, hasta yakınlarının da desteği ihtiyacı olduğunu söyledi. Son evredeki bir Alzheimer hastasının yaklaşık 10-15 yıllık bir bakıma ihtiyacı olduğunu söyleyen Kulaksızoğlu, “Alzheimer hastalığı bir kader değildir. Her 65 yaş üstündeki yaşlının da Alzheimer olacağı düşünülmemelidir. Alzheimer’ın tedavisi yoktur ancak hastalık yavaşlatılabilir. Bunu için ise önemli üç nokta var. Önce kafa kullanılacak sonra ayak kullanılacak ve mide kullanılmayacak. Yani beynimizi yeni konularla meşgul edeceğiz, günde en az 35 dakika yürüyeceğiz, sofradan da doymadan kalkacağız” dedi.
Türkiye’de 400 bin Alzheimer hastası olduğunu da hatırlatan Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, hastalığın tedavi yöntemleriyle ilgili araştırmaların, devam ettiğini söyledi.
Toplantının sonunda katılımcılara ve desteğinden dolayı Alanya Belediyesine teşekkür eden Kulaksızoğlu, Başkan Yardımcısı Nazmi Yüksel’e Alanya Belediyesi adına teşekkür belgesi takdim etti.
ALMANLARA DA ALZHEİMER ANLATILDI
İki aşamalı düzenlenen toplantının sabah oturumunda Avrupa Alzheimer Başkanı Heike von Lützau-Hohlbein, Alanya’da yaşayan Alman vatandaşları için Alzheimer hastalığı hakkında bilgiler verdi.SONALANYA HAMDİ ACET