Başkan Yılmaz yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“‘İşte Gazipaşa’yı yakacak o belge!’ başlıklı haberde, 03.07.2023 tarih ve 79 sayılı Gazipaşa Belediyesi Meclis Kararı ve 07.08.2023 tarih ve 612 sayılı Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararı ile onaylanan Revizyon İmar Planı’na yönelik, askı süreci bitmeden imar durumu belgesi verildiği, plan raporu ve haritalar olmadan kabul edildiği, tarım alanlarının imara açılmasına olanak sağlandığı iddia edilmektedir.
Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinin “Planların onaylanması ve yürürlüğe girmesi” başlıklı 32’nci maddesinin 1’inci fıkrasında “Çevre düzeni planı, nazım imar planı ve uygulama imar planı ile bu planlara ilişkin revizyon, ilave ve değişiklikler idarelerin karar mercilerince onaylanarak yürürlüğe girer. Ancak uygulama imar planı kesinleşmeden imar uygulaması yapılamaz” hükmü yer almaktadır.
İlçemiz Aydıncık, Beyobası, Cumhuriyet, İstiklal, Pazarcı, Yeni, Bakılar, Koru, Ekmel ve Macar Mahalleleri 1/1.000 Ölçekli Revizyon İmar Planı’na göre imar uygulaması tamamlanmış parsellere yönelik olarak imar durum belgesi hazırlanılmasında ve/veya yapı ruhsatı düzenlenmesinde, ilgili mevzuat gereği sakınca bulunmamaktadır. Bilakis, yürürlükteki imar planı uyarınca imar durum belgesi başvurusunda bulunan parsel maliklerinin taleplerinin karşılanması Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinin amir hükmüdür.
İtiraz olmaması halinde planlar askı süresinin sonunda kesinleşir. İdarenin karar merciince itirazların reddedilmesi halinde, planlar başkaca bir onay işlemine gerek kalmaksızın red kararı tarihinde kesinleşir. İfraz, tevhit, ihdas, yola/kamuya terk, parselasyon planı hazırlanmasından mütevellit (İmar Kanununun 15, 16 ve 18’inci maddeleri) imar uygulaması işlemleri ancak planların kesinleşmesini müteakip yapılabilir.
Nitekim, Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğünce, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinin 07.08.2023 tarih ve 612 sayılı kararı ile yürürlük kazanan uygulama imar planları uyarınca, parsel maliklerinin başvuruları yukarıda atıfta bulunulan Yönetmelik hükmü uyarınca titizlikle incelenmektedir.
Planlar; pafta, gösterim, plan notları ve plan raporu ile bir bütündür ve birlikte onaylanmaktadır. Plana ilişkin bilgi ve belgelerin eksik olması durumunda meclislerce onaylanması mümkün değildir. İmar planları, alınan kurum görüşleri doğrultusunda planlama alanına ilişkin inceleme, araştırma, etüt ve eşik analizi çalışmalarının değerlendirilmesinden elde edilen senteze dayalı olarak hazırlanmaktadır. Plan raporu ekinde de yer alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün 26.01.2016 tarih ve 312 sayılı kurum görüşünde, tarımsal niteliği korunacak alan bulunmadığı ve 5403 sayılı Kanun kapsamında yapılacak herhangi bir işlem bulunmadığı belirtilmektedir.
Belediyemiz, bugüne kadar faaliyetlerini ilçe halkının menfaatlerini gözeterek şeffaflık ilkesi ışığında sürdürmüştür. Söz konusu internet sitesinde yayımlanan haberde, Belediyemiz tüzel kişiliğini, yöneticilerimizi ve çalışanlarımızı yıpratmaya yönelik gerçek dışı bilgiler yer almakta olup hiçbir dayanağı bulunmayan bu tür asılsız haberlere itibar edilmemesi kamuoyuna saygı ile duyurulur.”