Başkan Yücel: Ben Alanya’yı düşünüyorum
Büyükşehir Belediye meclisinde otellerin yıkılarak konut yapılmasının engellenmesine yönelik alınmak istenen karar parti gruplarının oybirliği olmaması nedeniyle ortak noktada buluşmak ve İmar Kanunu’na uygun ortak metin oluşturmak amacıyla yeniden değerlendirilmek üzere İmar Komisyonu’na havale edildi. Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı düzenlendi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başkanlık ettiği toplantıda Alanya Belediye Meclisi’nin 4 Ekim 2022’de aldığı “Yapıların yenilenmesi esnasında fonksiyon değişikliklerinin düzenlenmesi amacı ile 2000 metrekare ve üzeri parsellerdeki otel, motel, pansiyon ve apart otel olarak işletme belgeli veya yapı ruhsatı bulunan mevcut yapının yıkılarak yeni yapı ilave veya tadilat ruhsatı talep edilmesi durumunda ilgili mahalleye ait yapılaşma koşullarına göre düzenlenerek yapının turizm tesisi olarak yapımı zorunludur” kararı görüşüldü.
Mecliste yine Alanya Belediye Meclisi’nin aynı tarihli “Merkez mahalleleri, Oba, Kestel, Mahmutlar, Kargıcak mahalleleri içerisinde 1/1000 ölçekli uygulama imar planı içinde bütün fonksiyon alanlarında belediye Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü tarafından konaklama tesisi olarak işyeri açma belgesi almış veya konaklama tesisi olarak yapı ruhsatı ve yapı kullanım belgesi bulunan parsellerde mevcut yapının yıkılarak yeni yapı, ilave veya tadilat ruhsatı talep edilmesi durumunda turizm tesisi yapılması zorunludur. Bu gibi hallerde merkez mahalleleri, Oba, Kestel, Mahmutlar, Kargıcak mahalleleri 1/1000 ölçekli uygulama imar planı hükümleri revizyonunda “turizm tesis alanları” başlığı altında belirtilen yapılaşma koşullarına uyulur” kararı ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu maddesi de görüşüldü.
KİRİŞ’TEN DEMOGRAFİK YAPI UYARISI
Konu hakkında söz alan AK Parti’li Alanya ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Ali Kiriş, “Alanya’da hem savaş hem diğer taleplerden dolayı ciddi bir dönüşüm var. Alanya’daki turizm tesislerinin konut olarak dönüşmesini engellemeyi amaçlıyoruz. Arkadaşların hassasiyetini istiyoruz. Alanya’nın dinamiklerinde, demografik yapımızda ciddi değişmeler oluyor” dedi. Bunun üzerine Böcek, Kiriş’e, “Ne yapmamızı istiyorsunuz?” diye sordu. Kiriş bu soruya, “Buradaki maddenin belediyeden geldiği şekilde oylanmasını talep ediyoruz” dedi.
“SIKINTILARINI BİRLİKTE YAŞIYORUZ”
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ise, “Son 9 yılın 7 yılındaki ruhsat sayısı kadar geçen yıl ve bu yıl ruhsat verdik. 27 bin bağımsız bölüm, 2 bine yakın ruhsatla şu anda Türkiye’deki en fazla ruhsat veren belediye haline geldik. En büyük sorunumuz göç ve ulaşım. Bir buçuk yıl önce şehirdeki 1+1 konutlar ve turizm tesis alanlarının yıkılması ile ilgili bir açıklama yayınladık ve 6 ay süre verdik. Bu süre zarfı içinde bu meclise gelerek kendimizi ifade ettik. Herkes Alanya için elini taşın altına koydu. 50-65 metrekare zorunluluğunu getirerek bir kısmını engelledik. Şu an Alanya’da kontrolsüz büyümeyi kontrol atına almaya çalışıyoruz. Bu kadar zor bir şey yok.
Alanya’nın olmazsa olmazı turizm olduğu için sahile 200-300 metre olan bölümdeki otellerin yıkılıp konuta dönüştürülmemesi için karar talebinde bulunduk. Bu talep 4 ay önce reddedildi ama son 2 yılda 80 otelimiz yıkılarak konuta dönüştürüldü. 33 bin esnafımız ve STK’lar otellerin yıkılarak konuta dönüştürülmesine karşı. Biz de bunun için büyükşehirden alt belediyede aldığımız kararın burada teyidini istedik. Ne temel altyapı ne sanat yapısı yetiyor. İçme suyu, drenaj, elektrik, sosyal tesislerin sıkıntılarını birlikte yaşıyoruz. Demografik yapının bozulmaması için şehrimizdeki otellerin ve apart otellerin yıkılmasına karşıyız. 3-5 kişi para kazanacak, olduğumuz yerden bakacağız. Bu dönem gelip geçici. Diğer zamanda tekrar turizmi arayacak oluruz. Şu an 54 bin yabancı ikamet alıp şehirde yaşıyor. Biz daha fazla göç alınması taraftarı değiliz. Bu kararın ilgili komisyona iade edilip tekrar değerlendirilmesini istiyorum” diye konuştu.
“İMAR PLANINDA DEĞİŞİKLİK YAPALIM” CHP’li
Alanya ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Erkan Demirci de, “Yücel’in kaygılarına biz de katılıyoruz. Yücel’in bahsettiği şehrin içinde 500-600 metrekare parsellerin içerisinde apartman şeklinde yapılmış binalar. Biz bunların önce analiz edilmesini istedik. Bu binalar otel olarak çevresine katkı yapıyorsa yıkılmasın fakat bunlar imar planında konut alanı. İmar planında konut imarlı olan bir yere biz bir plana not ekleyerek şu an konut yapamayız diyoruz. Gelin imar planını değiştirelim dedik. Alanya’ya nitelikli katkı sağlayan otelleri tespit edelim imar planında buraları otel alanı olarak değişiklik yapalım. Yıkıldığı zaman insanlar konut değil, otel yapmak zorunda kalsın. Bunu sanırım ifade edemedik. Aylarca uğraşıyoruz. Şu anda bizden istenen konut imarlı bir yere otel yapsınlar” ifadelerini kullandı.
“NEFES ALACAK YER KALMIYOR”
Demirci’nin sözlerinin ardından konuşan Yücel, “Adam bin metrekarede 16 daireyi söküyor 48 daire yapıyor. Bunun altyapısı, üstyapısı, otoparkı, ulaşımı nereye gidecek? Bu şehirde nefes alacak yer kalmıyor. Sizin yaptığınız bütüncül planlama ile yapıldığı zaman bir idari mahkeme kararı ile tamamen bu planlamalarla ilgili yürütmeyi durdurma kararının çıkacağını net biliyoruz. Sonra bu şehirde adım atamazsınız. O kadar iskanı, ruhsatı veremezsiniz. Bunların altından kalkamayız. Ben tekrar ilgili komisyona iadesini istiyorum ama yine de takdir sizin” dedi. “ALANYA’DAKİ
İLK KARARLA YANGIN YAVAŞLADI”
AK Parti’li Kiriş, “Bu evinizde bir yangın varken bırakın itfaiye gelsin de söndürsün demek gibi bir şey. Demirci’nin dediği doğru. Bir plan değişikliği yapılması lazım ama herhangi bir şahıs gelip itiraz ettiği zaman o veya bu süreçlerle zaten yangın evi bitirmiş olacak. Alanya’da aldığımız ilk kararla yangın bir noktada yavaşladı. İş işten geçtikten, yıkılan yıkılıp ruhsatını aldıktan sonra bir anlamı kalmayacak. Bu Alanya’nın dinamikleri içerisinde yaşadığımız ve bunu 3-5 yıl sonra sizin (Muhittin Böcek) belki anlayacağınız bir sıkıntı haline gelmeye başladı.
Bu konuyu Yücel’in dediği gibi komisyonda daha etraflı, teknik olarak bir daha konuşalım, tartışalım. Bu işin teknik altyapısında ufak tefek bir şeyler var ama sepetin en azından çürük olmayanlarını kurtaralım” diye konuştu. Bunun üzerine Demirci de, “Birtakım önerilerimiz olabilir. Biz buna özünde karşı değiliz. Ana fikirde itirazımız yok yöntemle alakalı sıkıntı var. Bir karar alabileceksek tekrar çalışalım” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından mecliste oylamaya sunulan 49. ve 50. maddelerin oybirliği ile İmar Komisyonu’na iadesine karar verildi.