Alanya’da cadılar bayramı tepkisi!

Cikcilli’deki Olive Garden Barbekü ile Ahmet Tokuş Bulvarı üzerindeki En Vie Beach gibi mekanlarda Cadılar Bayramı kutlamaları yapılması pek çok kesimden tepki gördü. Alanya’nın tanınmış genç siyasetçilerinden, eczacı Murat Levent Koçak, “Biz Türk’üz. Biz Müslüman’ız. Bizim kültürümüzde Cadılar Bayramı yoktur. Burası da Türkiye’dir. 


Eğriyi doğrudan ayıramayacak yaşta çocuklara Cadılar Bayramı kostümleri giydirip yaşatmak da nedir? Belli bir yaştaki çocuklara bu kültür tanıtılabilir. Ama bu kültür çocuklara dayatılamaz. Yıllardır Alanya’da bu rezalet devam ediyor. Alanya Milli Eğitim Müdürümüze özellikle, bazı özel okul ve bazı kreşleri şikayet ediyorum” dedi. Öte yandan Alanya’da Cadılar Bayramı kutlaması yapan eğlence mekanlarına da sosyal medyadan tepki yağdı. Türk ve Müslüman kültüründe bunun yerinin olmadığını söyleyen pek çok vatandaş, işletmecileri sert bir dille kınadı.

 

CADILAR BAYRAMI NEDİR?

Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim’de kutlanan, öncelikle Pagan ve sonrasında Hristiyan kökleri olmasına rağmen günümüzde seküler bir kutlama halini almış bayram. Çocukların, genellikle korkunç kostümler giyerek, kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık topladığı bir bayramdır. Diğer Cadılar Bayramı kutlamalarında yapılan etkinlikler arasında maskeli balolar, balkabağından fener oyma, korku filmi seansları ve perili olduğuna inanılan evlere düzenlenen geziler sayılabilir. 


Cadılar Bayramı, başlıca Kuzey Amerika ve Britanya Adaları’nda yer alan ülke ve bölgelerde kutlanır. Bu bölgelerde çok büyük ve görkemli bir festival olan Cadılar Bayramı kutlamaları, Amerikan kültürünün etkisiyle Avrupa ve Okyanusya’da yer alan diğer Batılı ülkelerin yanı sıra Japonya, Filipinler ve Latin Amerika’da da yaygınlaşmaktadır.