Bir Zamanlar Gazetecilik

1985-1990 Yılları arasında Batman Çağdaş’ın muhabirleri arasında şimdiki Giresun Vali Yardımcısı Hasan Tanrıseven de vardı. Şimdilerde Giresun Vali Yardımcısı olarak görev yapan Tanrıseven, görev yaptığı her şehirde başarılı işlerle adından söz ettiriyor.

 

30-35 Yıl önce Tanrıseven, ‘gazeteciliğe’ ayrı bir merakı olan başarılı bir Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisiydi. Hayalinde gazeteci olmak vardı ama sonradan Kaymakamlık ve Vali Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Memleketine her gelişinde Çağdaş’ı muhakkak ziyaret eder. 30 Yıl öncesinin Batman’ını konuştuk…


MEMLEKET SEVDALISI BİR SİMA
Bu şehrin bağrından çıkan bürokratların iyi yerlere gelmesi beni her zaman bir başka mutlu etmiştir.

80’li yıllarda Batman Çağdaş’ın mutfağında yer alan onlarca isim vardı. Kimi alanında iyi bir doktor, kimi iyi bir bürokrat, kimi iyi bir siyasetçi, kimi de iyi bir iş insanı oldu...

Batman’dan kopmayan, ahde-i vefayı unutmayan isimler ise hep bambaşkadır.

O duyarlı isimlerden biri de gazeteci kökenli şimdiki Giresun Vali Yardımcısı Hasan Tanrıseven’dir.

Memleketinden hiçbir zaman kopmadı.

Ara ara memleketinde ziyaretler gerçekleştiren Tanrıseven, dün Batman Çağdaş’taydı.

30 Yıl öncesini konuştuk.

O yıllar tabiri caizse ‘film şeridi’ gibi gözümüzün önünden geçti. Başarılı gazeteciliğinin yanı sıra başarılı bir idarecidir de Tanrıseven...


Komşu Diyarbakır’da görev yaptığında Diyarbakırspor’un üst lige çıkması için de inanılmaz çaba göstermişti. Bir süre önce görev yaptığı Alanya’da da Alanyaspor’un Süper Lig’e çıkmasında Tanrıseven üzerine düşeni fazlası ile yapmıştı. Sadece Diyarbakır ve Alanya’da değil şimdilerde görev yaptığı Giresunspor’un da Süper Lige yükselmesinde Tanrıseven’in katkısı unutulmaz…

Görev yaptığı şehirlerin takımlarına hep şans getirdi…

Sporla iç içe olan Tanrıseven’in lisansı da Petrolspor’daydı. Sporsever bir sima olan Tanrıseven’in hayali de tüm Batmanlılar gibi Petrolspor’un bir üst lige çıkması...

Futbolu yeniden Batman’da dirilten Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin’i kutlayan Tanrıseven; “Batman’da futbol son yıllarda çökmüştü. Sağ olsun Vali bey Batman’da futbolu yeniden diriltti” diyordu…

Söz dönüp, dolaştı 30 yıl öncesinin gazetecilik mesleğine geldi.

Giresun Vali Yardımcısı Batmanlı Tanrıseven anlatıyordu;
“Birçok il’de Kaymakamlık ve Vali Yardımcılığı görevlerini sürdürdüm. Batman’daki yerel medya kalitesi birçok yerde maalesef yok. Batman’da bu işin hakkını veren bir kaç gazeteci var. Onlar bu mesleği dünden bugüne yaşatmaya çalışıyor. Her zaman her yerde söylüyorum; Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş bir okuldur…”

 

1980’li yılların ortaklarında gazeteciliğe Çağdaş’ta muhabir olarak başlayan Tanrıseven anlatıyor;

“O yıllarda Batman’ın nüfusu 150 Bin civarındaydı. Batman Çağdaş, 1987 yılına kadar haftada iki gün yayınlanıyordu. Günlüğe geçince Batman basınında tatlı bir rekabet dönemi de başlamıştı. Basılan gazeteden daha fazlası duvara asılan gazetede okunurdu. O dönemler internet yoktu. Gazete almaya gelirdik. Gazete kalmayınca duvardaki gazeteyi okumak düşerdi bize. Hatta 90 yıllarda o duvar gazetesi uygulaması bazı televizyon ve yaygın medyada geniş yer bulmuştu. Batmanlıların büyük bölümünün geçtiği güzergahta duvardaki gazeteyi okumak bir başka keyifliydi…”


ÇAĞDAŞ, BİR İLETİŞİM FAKÜLTESİ GİBİ
Sohbetimizde Batman Çağdaş’ın, İletişim Fakültesi gibi bir okul olduğunun altını çizen Tanrıseven bakın neler anlatıyor;

“O dönemi şimdi ki gibi hatırlıyorum. Köşe yazarlarının sayısı sınırlıydı. Çağdaş bu zinciri kırdı. Sütunlarını iyi yazan örnek simalara açmıştı. Hiç unutmuyorum; 1989 yılında ‘Gap’ konulu köşe yazımla Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon’un yarışmasına katıldım. Birincilik ödülünü aldım. Bu anlamlı ödülü de merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın elinden aldım. Dönemim Başbakanı merhum Yıldırım Akbulut da vardı. 


Merhum Özal bana sordu, “Hedefin ne?” diye, Siyasal Bilgiler Fakültesinde okuyorum dedim ve Batman’a Vali olmak istediğimi söyledim. ‘Memleketin Batman diye seni Malatya’ya Vali yaparız’ dedi. Ben de büyük bir keyifle memnuniyetle bu görevi yapacağımı söyledim. Allah rahmet eylesin. Batman’ı çok seviyordu. Onun sayesinde Batman, bugün bir tarım ve sanayi şehri oldu..”


“BİZ ESKİLER ŞOSE YOLLARDA YÜRÜDÜK”
Şimdi ki gazeteciliği de değerlendiren Tanrıseven, mesleğin eski çileli günlerini de şöyle özetliyor;

“Bizden önceki ağabeylerimiz patika yollarda gazetecilik yaptık. Biz şöse yollarda bu mesleği sürdürmeye çalıştık. Şimdiki nesil ise otobanda bu işi yapıyor. Daha önce hurufat ile hazırlanan gazeteler bin bir emek ve meşakkatle yapılırdı. Entertip makinesi gelince yerel medyada devrim olmuştu. 


Gazetenin bir provası hazırlanınca bile okuma bayramı olurdu. Herkes hataları bulmaya çalışırdı yine de hatasız gazete çıkmazdı. Gazete çıktıktan sonra okurlar arardı ve yanlış harf hatalarını söylerlerdi. Şimdi öyle değil, bilgisayarda yazarken kelime hatalarını bilgisayar gösteriyor. İşte teknolojinin bize ne kadar bu mesleğin kolaylaştığını gösteriyor. O dönemde iğne ile kuyu kazar gibiydik. Haber imkanları yoktu. Basit bir boğulma haberini bile almak meseleydi…”


“ŞİMDİ ZAMANA KARŞI YARIŞ VAR”
İnternet gazeteciliğinin daha da gelişmesinden yana olduğunu kaydeden Tanrıseven, ‘artık zamana karşı yarış var’ diyordu ve ekliyordu;

“Günümüzde internet gazeteciliği hızla gelişiyor. Gelişime ayak uydurmayan medya yerinde saymaya devam eder. Eskiden Bakanlar Kurulunun fotoğraf klişeleri, Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nden gazetelere gönderilirdi. Yerel medya şehrindeki politikacıların ve yöneticilerin fotoğraflarını klişe yaparlardı. O fotoğraflar sürekli gazetede yer alırdı. O yetkili ve etkililer değişince klişeler de değişirdi. Şimdi öyle mi? Şimdinin mukayesesi bile olmaz. 


Her şey daha da kolaylaştı. Şimdi zamana karşı yarış var. İlk günlük gazete Çağdaş, bu alanda da öncülük yapıyor. İmkanlar şimdi epey gelişti, ancak o eski gazetecilik de bambaşkaydı. O dönemler meslektaşlarımız bu mesleği maddiyat için yapmazdı. Kamu ve toplum yararı için bu işi yapardılar. Her zaman söylüyorum; ilk muhabirlik yaptığım Çağdaş Gazetesi benim için bir İletişim okuluydu. Batman’a sayısız ödül kazandıran Batman Çağdaş’ın kurucusu merhum Enver Arslan’ı da rahmetle anıyorum. Batman’a büyük katkıları oldu.”

Özetle; mesleğimizin içinde yetişen Giresun Vali Yardımcısı hemşerimiz Hasan Tanrıseven ile yerel medyanın dününü ve bugününü konuştuk. Güzel bir sohbetti.