Alanya'da çocuk tesliminde pilot bölge seçildi
Alanya Cumhuriyet Başsavcılığınca.5.Yargı Paketi olarak bilinen 7343 sayılı İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca; çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair aile mahkemeleri tarafından verilen ilam veya tedbir kararlarının, çocuğun üstün yararı esas alınarak, Adalet Bakanlığı tarafından adliyelerde kurulan “Adli Destek Ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri” tarafından yerine getirilmesi öngörülmüştü. Bugüne kadar İcra Müdürlükleri tarafından yerine getirilen bu işlemlerin çocuklar yararına dizayn edilen teslim mekânlarında uzmanlar veya rehber öğretmenler eşliğinde yerine getirilmesi ile birlikte, boşanma süreci ve sonrasında yıpranan çocukların ikincil örselenmelerine mahal verilmemesi amaçlanmıştı.
Hazırlıklarını tamamlayan il merkezlerinde ilk uygulamalar 2022 yılı Nisan ayı itibari ile başlatılmıştı.
UZMANLAR EŞLİĞİNDE TESLİM MEKÂNLARINDA ÇOCUKLA KİŞİSEL İLİŞKİ
Bu işlemler, çocuğun üstün yararı gözetilerek ve çocuk merkezli bir yaklaşımla yerine getirilecek.
Çocuk dostu tasarlanan uygun teslim mekânlarında zorla değil, uzmanlar tarafından taraflarla ve çocuklarla iletişim kurularak, daha çok rızaya dayalı olarak yerine getirilecek.
Taraflardan ücret talep edilmeyecek. Yapılacak tüm masraflar Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.
Öncelikle çocukla ve taraflarla iletişim kurulacak çocukların beklentileri, eğitim ve öğretim hayatları gözetilecek.
Taraflara doğru ebeveynlik rolleri ve bu süreçte nasıl davranmaları gerektiği konusunda Alanya Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğünde görevli 2 psikolog, 1 pedagog ve 2 sosyal hizmet uzmanı ve gerektiğinde rehber öğretmenlerden yararlanılmak suretiyle danışmanlık verilebilecek.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK
Aile mahkemeleri tarafından kişisel ilişki tesisine ilişkin kararların verilmesi sürecinde taraflara; kararın gereklerine uymamaları halinde çocuğun üstün yararına aykırı olmamak kaydı ile velayetin değiştirilebileceği hatırlatılacak.
- Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki taleplerinin rıza ile yerine getirilmemesi halinde hak sahibi ebeveyn, Alanya Adliyesi bünyesinde bulunan Alanya Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğüne (ADM) başvuracak.
- Başvuru sonrasında uzmanlar, taraflarla her türlü iletişim vasıtasıyla irtibata geçecek.
- Çocuğun üstün yararı uyarınca sürecin ne şekilde yürütülmesi gerektiği konusunda taraflara rehberlik edilecek.
- Mahkeme kararı ve kararda belirtilen takvim anlatılarak, bu karara uyma gerekliliği açıklanarak çocuklarını mahkeme kararında belirtilen gün ve saatte belirlenen çocuk teslim mekânına getirmeleri istenecek.
- Yükümlü ebeveynin çocuğu teslim mekânına getirmesi ile birlikte çocuk uzman veya öğretmenler tarafından hak sahibi ebeveyne teslim edilecek.
- Yapılacak tüm iş ve işlemler tutanağa bağlanacak.
- Farklı nedenlerle göstermeme eğilimi ile karşılaşılır ise, bunun ayrı bir dava konusu olabileceği ve velayete ilişkin bu davada göstermeme olgusunun aleyhe delil olarak kabul edilebileceği hatırlatılacak.
- Taraflara, aralarında yaşanabilecek çekişmelerin kendileri ve özellikle çocukları üzerindeki olumsuz etkileri konusunda bilgi ve danışmanlık verilecek.
- Çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair işlemlerin çocuğun üstün yararını koruyacak şekilde yerine getirilebilmesi, tarafların birbirleri ve çocukları ile aralarındaki sorunların uygun şekilde çözümünün sağlanabilmesi amacıyla uzmanların önerisiyle aile mahkemelerince, çocuklar ve anne/babalar hakkında danışmanlık tedbiri uygulanmasına karar verilebilecek.
- Bu izah ve açıklamaların olumlu karşılık bulmaması ve çocuğun mahkeme tarafından belirlenen görüşme takvimine uygun şekilde çocuk teslim mekânına getirilmeyeceğinin ifade edilmesi durumunda, sözlü olarak açıklanan bu uyarılar bir teslim emri düzenlenerek yazılı olarak da teslim yükümlüsüne tebliğ edilecek.
- Bu yazılı tebliğe rağmen teslim çocuğun üstün yararına aykırı olarak teslim gerçekleşmez ise, hak sahibinin şikâyeti üzerine Kanunun öngördüğü prosedürler işletilecek. Çocuğunu göstermeyen ve teslim mekânına getirmeyen ebeveynin şikâyet üzerine üç günden on güne kadar disiplin hapsi ile cezalandırılması gündeme gelebilecek.
“ÇOCUK GÖRÜŞME MERKEZİ”
Alanya Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü tarafından Alanya Belediyesi ile yapılan işbirliği neticesinde hizmet verilecek Çocuk Görüşme Merkezinde, çocukların anne/babaları ile kaliteli zaman geçirmelerine imkân sağlayacak şekilde, içerisinde sosyal ve kültürel faaliyetlerin yürütüldüğü merkez içerisinde kitapların, dergilerin, her yaş grubuna uygun oyuncakların bulunduğu çocuk bekleme/oyun etkinlik alanı, yetişkin bekleme odası, uzman görüşme odası gibi bölümler yer alıyor.
Özellikle ebeveyni ile iletişim sorunları yaşayan, aralarındaki ilişkinin kademeli şekilde ya da bir refakatçi eşliğinde sağlanmasının uygun olduğu değerlendirilen çocuklar ve ebeveynleri için bu mekânların kullanılması planlanmıştır.
UYGULAMA YAYGINLAŞTIRILIYOR
İlk pilot uygulamalara 4 Nisan 2022 tarihinde hazırlıkları tamamlanan Adıyaman, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Kırıkkale, Kırşehir, Mardin, Muğla, Sivas, Tekirdağ ve Uşak illerinde başlatılmıştı. Uygulamanın ülke geneline yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında Alanya İlçemizin de yer aldığı Bolu, Burdur, Edirne, Karabük, Samsun, Tunceli, Yozgat, Bafra, Boğazlıyan, İskenderun, Karşıyaka, Menemen ve Ödemiş olmak üzere 14 il ve ilçede ikinci pilot uygulama kapsamında Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri bünyesinde çocuk teslimi işlemleri 13 Haziran 2022 tarihinde başlatılmıştır.