ÇKS kaydı için son bir buçuk ay
Alanya’da fidan dikimi sezonunun başlamasıyla birlikte üreticiler , sert ve yumuşak çekirdekli pek çok türde fidana Alanya Ziraat Odası’nın iktisadi işletmesinde bulabiliyor. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe üreticilere fidan alımı ve dikimi konusunda doğru bilgiyi aktarırken 2023 yılı ÇKS kayıtları için uyarıda bulundu.
SERTİFİKALI ÜRÜNLER YETİŞTİRİLİYOR
Göktepe,işletmede ürünlerin üretiminin yapılıp üreticiye ulaştığını söyleyerek, “Üreticilerimizin evrak kayıtlarını tutmanın dışında iktisadi işletmemizde hem üretim yaparak hem üreticilerimize bölgede adaptasyonu sağlamış, bölgede yetiştiriciliği yapılan fidanlarımızı getirerek hem bu işin ticaretini yapan işletmelerle bir denge oluşturmak hem de üreticilerimize sertifikalı, sağlıklı, viral hastalıklardan arii fidanları getirmek için sezonun da başlamasıyla harekete geçtik.” dedi.
ÜRETİM BAŞLADI
“İktisadi işletmemizde, fidanlığımızda kendimizin üretimini yaptığımız narenciye grupları var” diyen Göktepe, “Bunların içerisinde limon, portakal, şadok, kumkat ve avokado üretimi yapıyoruz. Yeni sezon için de keçiboynuzu, armut fidanı üretimine başladık. Bunları kendimiz üretiyoruz. Sert çekirdeklilerden ceviz fidanını getirmedik. Çünkü cevizde vernalizasyon vardır. Şu anda uyku modunda. Yapraklarını dökmesi lazım. “ diye konuştu.
‘CEVİZ İÇİN ACELE ETMEYİN’
Ceviz fidanı alacak üreticilere seslenen Göktepe, " Hava hala sıcak gittiğinden dolayı hem fidanın üretildiği bölgelerde hem de yetiştiriciliğini yapacağımız bizim kendi iklimimizde, kendi coğrafyamızda hala sıcak bir iklim devam ettiğinden dolayı ceviz fidanı almakta ve ekmekte biraz toleranslı davransınlar. Acele etmesinler. Çünkü gidişata göre Kasım ayının sonuna kadar bu süre devam edecek. Daha henüz ceviz yaprağını dökmedi. Diğer sert çekirdeklilerden de dökmeyen var ancak işletmemizde şu anda keseli olduğundan dolayı yani tüplü şekilde biz tedariğini yaptık. Başta Gemlik zeytin ve İspanyol çeşitlerimiz, arbequina zeytin çeşidimiz olmak üzere şeftali, nektarin, kayısı, badem, Trabzon hurması ve diğer sert çekirdekli yumuşak çekirdeklilerden de elma, armut, ayva ve benzeri yumuşak çekirdekliler gibi üreticilerimiz geldiğinde tedarik edebilecekleri bütün fidanları işletmemizde bulunduruyoruz.”ifadelerini kullandı.
SON BİR BUÇUK AY!
Üreticilerin dikkat etmesi gereken hususlara değinen Göktepe, ÇKS kayıtları konusunda da uyarıda bulundu. Göktepe, " Sertifikalı olması konusunda dikkat etmeleri lazım. Büyük kapama bahçe kuracak olan üreticilerimize de sertifikalarını biz ulaştırıyoruz, faturalarını yazıyoruz ki onları devletimiz ve bakanlığımızın desteği var. Çünkü hem sarı hem mavi sertifikada kapama bahçe kurduklarında dönüm başına bakanlığımızın vermiş olduğu 240 lira destek var. Bu destekten de faydalanmalarını istiyoruz. Ayrıca işletme büyüklüğü olan üreticilerimiz kapama bahçe yapacaklarında sübvansiyonlu Kredi desteğinden de faydalanabilirler.
Yönetmelik değişmesi sonucu 2022 yılının 31 Aralık'ta, 2023 yılı üretim sezonunun ÇKS' si sonlandırılacak. Bu noktada bir buçuk ay kaldı önümüzde. 2022 yılında yaklaşık 5 bin ÇKS vardı. ÇKS müracaatlarında 2022 yılının gerisinde kalmamak için 2023 yılı içinde en az 5 bin ve üzeri ÇKS yapılmasını istiyoruz. Bu yönde üreticilerimize mesaj yoluyla ve siz kıymetli basın mensupları aracılığıyla iletmiş olalım. Hem ÇKS sistemine girmek için hem de iktisadi işletmemizde fidan temini ve fidan tedariği yapmak için talepler için odamıza ve iktisadi işletmemize çay içmeye bekliyoruz.” Dedi.