Engelleri Kaldırmak Mümkün
Hiçbir gücün millet olma bütünlüğümüzü engellemeye yetmeyeceğini belirten Gündoğar, dünya nüfusunun yüzde 15’ini oluşturan engelli bireylerin, 2011 verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 7’sine tekabül ettiğine dikkat çekerek, “Ülkemizde toplam nüfusun iş gücüne katılım oranı yüzde 50,3 iken, engelli nüfusun iş gücüne katılım oranı yüzde 22 civarındadır.
Kamuda yaklaşık 60 bin engelli personelimiz memur kadrosunda çalışmaktadır. Engellilerin sosyal, kültürel, ekonomik, çalışma başta olmak üzere, hayatın her alanında ayrımcılığa uğramadan var olabileceği; engellerle karşılaşmadan, daha erişilebilir ve daha saygın şartlarda yaşayacağı bir düzeni sağlamak hepimizin asli görevidir. Çünkü engelliliği ortadan kaldırmak mümkün olmazsa da engelleyici bakışı, engelleyici mevzuatı, fiziki ve psikolojik bariyerleri ortadan kaldırmak mümkündür. Hayattan soyutlamak yerine hayatın içine katan yaklaşımları bir ihsan olarak değil, insanı önceleyen bir irfan olarak değerlendirmek gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Engelliliği, atıl kalmanın kaderi olmaktan çıkarıp üreten, kendine ve içinde bulunduğu topluma değer katan imkânlara kavuşturmak gerektiğini kaydeden Gündoğar, şöyle devam etti: “Engelleri aşmak, engelsiz bir hayat kurmak için başlattığımız sendikal yolculuğumuz boyunca engelli kamu görevlilerimize gerek kazanımlar gerekse sendikal örgütlenme noktasında önemli katkılarda bulunduk. Hâlihazırda 60 bin engelli kamu görevlisinin 40 bini konfederasyonumuzun üyesi durumundadır.
Konfederasyonumuzun insan merkezli sendikacılık anlayışı neticesinde engellilerin kamuya atanırken genel hükümlerin dışında tutularak bağımsız bir merkezî sınavla atama yapılmasını sağladık. Kendisi veya bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinden birisi engelli olan personele tayin kolaylığını, mesai saatlerinde saatlik izin verilmesini, gece vardiyası ve nöbetlerden muaf tutulmasını sağladık. Engelli ve engelli yakını olan memurlara kamu konutlarından yararlanmak için pozitif ayrımcılık yapılmasını sağladık. Engelli memurların mesai saatlerinin, özür durumları da dikkate alınarak, diğer memurlardan farklı şekilde düzenlenmesini sağladık.
Engelli kamu görevlilerinin mesleki uyum eğitimlerinin ve fiziki çalışma şartlarının iyileştirilmesini, görevlendirilmeleri hâlinde refakatçilerin kendilerine eşlik etmesi uygulamasını sağladık. En son kazanım olarak da engellilerin hâkim ve savcı olmasını engelleyen ayrımcı hükümleri ortadan kaldıran kanun değişikliği Meclis’te kabul edildi. Saydığım maddeler dışında engelli kamu görevlilerine daha birçok sosyal ve mali kazanım sağladık. Bu kazanımları artırmanın, engellilerin insan onuruna yaraşır bir hayat sürdürmelerini sağlamanın gayreti içinde olmaya, engellilerin taleplerini dile getirmeye devam edeceğiz.”
‘Günün anlam ve önemine binaen’ Alanya Memur-Sen ve Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkan Yardımcısı Abuzer Gündoğar ile Alanya Eğitim Bir Sen Temsilcisi Mustafa Karagedik üyelerini ziyaret ederek çiçek takdimde bulundular.