Antalya'nın Manavgat ilçesinde gerçekleştirilen lansmana; Vali Ersin Yazıcı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Milletvekilleri ve Side Kazıları Başkanı Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feriştah Alanyalı ile kazı ekibi katıldı.
Antalya Açık Hava Müzesi Gibi
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte yurt dışında ortaklaşa birçok çalışma yürüttüklerini ifade eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; “Türkiye'nin özel bir coğrafi ve jeopolitik konumu var. Türkiye, pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan özel konumu sayesinde adeta açık hava müzesi gibi. Böyle bir coğrafyada yaşamanın ciddi sorumlulukları var. Tarihi ve kültürel zenginlikleri UNESCO'da tescil ettirmeye devam ediyoruz. 2021'de Arslantepe Höyüğü'nü Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın değerli çalışmaları ile UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kayıt ettirdik. Kayıtlı sayımız böylelikle 19'a ulaştı. Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne çay kültürünü ekleyerek, unsurlarımızın sayısını 25'e çıkardık. UNESCO ile ilişkilerimizin en aktif dönemini geçiriyoruz.” diye konuştu.
Türkiye'nin Turizm Markalarına Yeni Logosu İle Side De Dâhil Olacak
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy oluşturdukları 'Turkaegean' ve 'Antalya Riviera' markalarının çok başarılı olduğunu vurgulayarak “İlerleyen dönemden itibaren Türkiye'nin turizm markalarına, yepyeni logosu ile Side'yi de dâhil edeceğiz. Proje gerçekleştiğinde bölge, ruhuna yakışır bir destinasyon haline gelecek ve gün batımını izlemek üzere buraya gelen ziyaretçiler çok daha etkileyici bir atmosferle karşılaşacak.
Side'de Ord. Prof. Dr. Arif Müfid Mansel ve Prof. Dr. Jale İnan'ın başkanlıklarında çok önemli kazı çalışmaları yapıldı. Geçtiğimiz yıl 75'inci senesi kutlanan Side kazıları, bugün de Bakanlık Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Anadolu Üniversitesi adına Prof. Dr. Feriştah Alanyalı öncülüğünde devam ediyor. İlçe, içerisinde barındırdığı anıtsal yapıların yanı sıra Türkiye'nin en eski müzelerinden birine ev sahipliği yapıyor. Side'de dönemin yerel yönetimi ve Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı'nın 2014 yılında onaylanması da bakanlığın en önemli çalışmaları arasında yer alıyor. Bu çerçevede, Side Müzesi Müdürlüğü ile Side Antik Kenti Kazı Başkanlığı denetiminde parsel kazıları yürütülüyor.” dedi.
Yoğun ve Etkili Tanıtım Faaliyetleri Yürütüyoruz
Yapılan kültürel çalışmaların olumlu etkisinin görüldüğünü vurgulayan Bakan Ersoy; “Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın son 10 yılda yaklaşık 97 milyon lira kaynak kullandığı Patara hem önemli bir kültürel miras destinasyonu haline getirildi hem de yapılan restorasyon çalışmaları ile kültür varlıklarımızın korunması sağlandı. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile GoTürkiye dijital platformu da yoğun ve etkili tanıtım faaliyetleri yürüterek Patara'ya olan ilginin dünya çapında artmasını sağladı. Patara'daki ziyaretçi sayısı bu çalışmaların ardından 2018 yılında 114 bin 670 seviyesinden 2022'de yüzde 226 artış ile 373 bin 752 seviyesine ulaştı.” ifadelerini kullandı.
Antalya'da Önemli Adımlar Atıldı
Antalya şehir merkezine en yakın ören yeri olan Perge'de antik kent stadyumu, batı caddesi, anıtlar ve Helenistik kulelerin koruma ve restorasyon çalışmaları ile ören yerindeki çevre düzenleme çalışmalarından bir bölümünün tamamlandığını hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy; "Alanya Kalesi'nde bedesten gibi anıt yapıların yanı sıra çok sayıda evin restorasyonu tamamlanarak ziyarete açıldı. Ayrıca tüm alanda ziyaretçi dolaşımını sağlayan ahşap ve taş yollar ile gezi güzergâhı oluşturuldu.
Kızılkule-Tophane arasında kalan ve tersaneyi de kapsayan alanda, liman surlarında restorasyon, gemi ve denizcilik teması ile düzenlemeler gerçekleştirilerek ziyarete açıldı. Tophane yapısının restorasyonu da tamamlandı. Antalya merkez ve Kaleiçi'ndeki Şehzade Korkut Camii, Mevlevihane Müzesi, Tekeli Mehmet Paşa Camii ve tarihi Saat Kulesi gibi Antalya için simgesel yapılar valilik ile birlikte restore edilerek birer sosyal ve kültürel etkinlik mekânı halinde ziyarete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hedefi Antalya'da turizmle bağlantılı bir kültürel miras yolu oluşturma çalışmaları kapsamında, sürdürülebilir olarak kültürel mirasın hem korunması hem de bu mirasın turizmin içerisinde vazgeçilmez nitelikli bir ürün olması sağlamak. Türkiye'nin ihtiyacı olan 12 ay devam eden turizm hareketliliğini sağlamak, turizmi hedeflenen seviyelerin üzerine ulaştırmak üzere Antalya'da önemli adımlar atıldı." diye konuştu.
Lansmanın ardından Vali Yazıcı, Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Ersoy, beraberlerindeki heyetle birlikte kazı alanını gezdi. Burada yapılan çalışmalarla ilgili Kazı Başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı tarafından bilgi verildi.