Yetkililer ‘uyumuş’ Kaş’ta 5 yılda 3 bin 700 kaçak yapı dikilmiş
Konuyu kendi bloğuna taşıyan Yusuf Yavuz, “Zengin doğal ve kültürel mirasıyla Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya’nın Kaş ilçesi son yıllarda plansız ve kaçak yapılaşmayla sık sık gündeme geliyor. Zeytinlikler, doğal ve arkeolojik sit alanları ve özel çevre koruma bölgelerinin de kaçak yapılaşmadan nasibini aldığı Kaş’ta 2018 yılından bu yana tespit edilen 3719 kaçak yapıyla ilgili yıkım ihalesi yapılması gündemde.” diye yazdı.
Ak Partili Kaş Belediyesi’nin toplam büyüklüğü 349 bin metrekareyi geçen kaçak yapıların aşamalı olarak yıkmayı planladığını belirten Yavuz, yıkım işleminin 31 Mart 2024 tarihine kadar bitirilmesinin planladığını ve bunun için ihale yapılacağını kaydetti.
“Ancak ihale dosyasındaki ayrıntılar, ilçedeki kaçak yapılaşmanın geldiği ürkütücü boyutları ortaya koyuyor. 2018 yılından bu yana tespit edilen kaçak yapı sayısının 3719 olduğu belirlendi. Ancak imar affı düzenlemesiyle yapı kayıt belgesi verilen kaçak yapıların da bu rakama eklenmesiyle Kaş’taki plansız ve çarpık yapılaşmanın çok daha ürkütücü boyutlarda olduğu belirtiliyor.” diyen Yusuf Yavuz ilçedeki kaçak yapılaşmaya ilişkin şu noktaların altını çizdi:
En fazla kaçak yapı Bezirgan Mahallesinde
Kaş Belediyesi’nin hazırladığı yıkımla ilgili ihale dosyasında yer verilen bilgilere göre ilçe genelinde en çok kaçak yapı Kalkan sırtları ile Kaputaş Plajı arasındaki bölgeyi de kapsayan Bezirgân Mahallesi sınırlarında inşa edilmiş. Bezirgân Mahallesi’nde 609, Patara Antik Kenti'nin de yer aldığı Gelemiş Mahallesi’nde 431, Gökçeören’de 348, İslamlar Mahallesi’nde 329, Bayındır’da 289, Üzümlü’de 238, Sarıbelen’de 230, Yeşilköy’de 201, Kalkan’da ise 156 kaçak ve imara aykırı yapı tespit edildi. İlçe merkezi dâhil toplam 49 mahallede tespit edilen kaçak yapıların inşa edildiği araziler arasında Hazineye ait araziler de bulunuyor.
En fazla kaçak yapı 2022 yılında inşa edilmiş
Yalnızca 2023 yılında Kaş’a bağlı Bezirgân’da 156, Gökçeören’de 108, Gelemiş’te 103, Bayındır Mahallesinde ise 75 kaçak yapı inşa edildiği ortaya çıktı. 2023 yılında Kaş genelinde inşa edilen kaçak yapı sayısı ise 750. Son 5 yılda en fazla kaçak yapı ise 868 adet ile 2022 yılında inşa edildi. İhale dosyasına göre Kaş genelinde 2021’de 718, 2020’de 415, 2029’da 536, 2018’de ise 432 kaçak yapı tespit edildi.
İçişleri Bakanlığı raporu: Kaçka yapılar gerektiği gibi denetlenmiyor
Kaş Belediyesi zabıta birimince yapılan kontrollerde, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı inşaat yapıldığının imar ve şehircilik müdürlüğüne bildirildiği halde bazı yapılarla ilgili yasal işlem başlatılmadığı tespitine yer verilen İç İşleri Bakanlığı’nın raporunda, “İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde yer alan kaçak yapı biriminin imar mevzuatına aykırı yapılaşmayı gerektiği gibi denetlemediği kanaatine varılmıştır. Denetime tabi dönemde özellikle 2018 yılından bu yana aşırı miktarda ruhsatsız yapı yapılmış olduğu, bu yapılar ailelerin ihtiyacını karşılamak üzere basit küçük yapılardan olmayıp, ticari amaca yönelik villa tipi havuzlu yapılar olduğu görülmüştür.
Bu yapıların beton ihtiyacının hazır beton santrallerinden karşılandığı bilinen bir gerçektir. Bu nedenle hazır beton santrallerinden yapı ruhsatı bulunmayan yapılara beton naklinin önüne geçilmesi, engellenmesi için gereken tedbirlerin alınması sağlanmalı. Ayrıca imar mevzuatına aykırı, çarpık yapılaşmanın önlenmesi bakımından sık sık kontroller yapılarak yasal işlemler yapılmalı” görüşüne yer veriliyor.”
Kaynak turizm güncel