3 kademeli her şey dahil’ için turizm profesyonelleri ne diyor?
Bentour CEO’su Deniz Uğur’un önerdiği ‘otellerde kademeli her şey dahil’, turizm sektörde tartışılmaya devam ediyor. AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu’nun “Peş peşe çok iyi geçen sezonların ardından her şey dahil sisteminin de hafifletilmesi gerektiğini düşünüyorum. Rekabetin zorlu olmasından dolayı bazı şeylerin içini fazla fazla doldurduk. Rakiplerimiz bu kadar yoğun çalışmalar yapmıyor.
Bir tık geriye gelmek gerekecek. Bunun çalışmasını da yaptık. Her şey dahil sistemini düşük, orta ve yüksek seviye olarak planladık. Otellerin gelirine göre de bunu raporladık. Bu sistemin standardını belirleyeceğiz artık.” açıklamasını sektör profesyonelleri de değerlendirdi.
Profesyonel Otel Yöneticileri Platformuna üye turizm profesyonelleri, her şey dahil sisteminde yapılaması önerilen revizyona ilişkin farklı bakış açılarına sahip. Bu sistemin sadece 4 ve 5 yıldızlı otellerde verilmesi gerektiğin söyleyen de, mevcut sistemin disipline edilmesi gerektiğini söyleyen de var...
Platforma turizm profesyonellerinden bazılarının konuya ilişkin yaklaşımı şöyle:
Ben olumlu bakıyorum. Tesisler ona göre satış yapar. 3 yıldızlı otel 5 yıldızlı bir otelin vermiş olduğu sisteme girmemiş olur.
Bence 4 yıldızın altındaki ve belgesi olmayan otellere yasaklanmalı. 4 ve 5 yıldız otellere de hizmetine ve sunduğu gıda ve içeceklere göre standartlar getirilmeli. Bakanlık her yıl üst fiyat bandı ve onayı istiyor otellerden bu yanlış. Kademeli ve bölgelere sezonlara göre alt fiyat bandı getirilmeli.
Kendini geliştirmemiş sadece üniteleri yeterli diye yıldız verilmiş mutfağında hamam böcekleri dolaşan, büfesinde tavuktan başka bir şey olmayan jeneratörü görüntü olarak var olan, personeli kot pantolonla gezen vs. 5 yıldız tesisler doğru dürüst denetlenmeli.
Tam olarak anlamak lazım, ne düşünülüyor? Konsept nedir? Emin olduğum tek şey Her Şey Dahilin revize edilmesi, günümüz şartlarına, ekonomisine ve ekolojisine uygun bir hale getirilmelidir.
– 1995 ve 1999 yılları arasında vasıflar yönetmeliğinde bu konuyla ilgili bakanlıkta çok mücadele verdim. Kimse ciddiye almadı. Böylece karma karışık bir durum ortaya çıktı.
Önce 1985’ten bu senelere gelene kadar resort oteller hizmette hangi evrelerden geçti onu bilmek lazım. Bizde kopyacılık usulü işletme yapılmaktadır. Bu konu Bakanımız otelci olsa da bakanlığa bırakılamaz. Turizm STK’ları taslaklarda anlaşarak bunu olgunlaştırmalıdır.
Her Şey Dahil’de bazı şeylerin ücretli olması tartışılırken, kaliteli personel ve asgari ücretin geldiği durum ortadadır. böyle bir durumda kasiyer ve muhasebenin yeniden yapılandırılması hesaplanmalıdır. Ve pazarlamanın konsepti açık olarak izah edebilmelidir. Çok uzun bir konu satırlara sığmaz.
Her Şey Dahil, konaklama hizmetlerinin bu güne kadar geçirdiği evrimin son noktası. (BB, HB, FB, EFB ve HD) Doğal olarak zaman içinde Her Şey Dahil’in de çeşitli kademeleri oluştu. Hatta bir ara isim kargaşası da yaratıldı. (High, Ultra, Delux vb tabirler kullanılarak).
Şimdi çıkıp “Kademeli sistem” oluşturuyoruz demenin anlamı, ancak zaten oluşmuş olan kademelerin disipline edilmesi ve aynı standarttaki hizmete aynı tabirin kullanılması olabilir. Ancak, bu husus büfe çeşitlerini standardize ederek halledilemez. Bu ancak Her Şey Dahil’e dahil edilecek hizmet ve uygulamaların kademelendirilerek standart paketler oluşturulması ile mümkün olabilir. Ancak, burada da tesislerin sınıfları ve fiziksel yapıları devreye girecektir, yani tesislerin hizmet alanları, kapasiteleri, kalifiye personel sayıları gibi hususlar da oluşturulacak paketlerin kriterleri arasında belirtilmelidir.
Unutulmamalıdır ki Her Şey Dahil’in sınırları, kişilerin yaş ve beden ölçülerinin alınıp tesise sadece iç çamaşırı gibi bazı özel giysi ve malzemeleri haricinde bir şey getirmelerine gerek kalmayacak, bazen 24 saat “butler” hizmeti sunulan, boyutlara uzanabilmektedir. Bütün bunların yanında turizmin üç saç ayağının diğer ikisinin yani tur operatörü/acente ve Turizm Bakanlığının da bu standardizasyonu özümseyip, taviz vermeden denetlemeleri gerekir. Buna ilaveten, bazı arkadaşların vurguladığı gibi, tavan değil taban fiyat uygulaması da çok yararlı olacaktır.
Kusura bakmayın biraz uzun oldu ama, aslında bu konuda daha bir kaç sayfa yazmak mümkün.
Kaynak Turizm Güncel