Denizlerde istilacı endişesi
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Altan Lök, yapay resiflerin balıklara beslenme, barınma ve üreme alanı sağlayacağını vurguladı. Ancak, resiflerin doğru konumlandırılması ve yönetilmesi gerektiğini belirtti. Aksi takdirde, istilacı türlerin de resiflerden faydalanabileceğini söyledi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Gürsel Coşkun, yapay resiflerin yapımına başlamadan önce denizdeki istilacı türlerin popülasyonunun gözlemlenmesi gerektiğinin altını çizdi. İstilacı türlerin resifleri istila etmesi durumunda olumsuz sonuçlar doğabileceğini ifade etti.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Deniz ve Kıyı Yönetimi Şube Müdürü ve su ürünleri mühendisi Nazif Ay, belediyenin yapay resif projesiyle ilgilendiğini ve ön çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Ay, belediyenin bu projeyi üstlenmek istediğini belirtti.
Yapay resiflerin balık popülasyonunu artırması ve deniz ekosistemini zenginleştirmesi bekleniyor. Uzmanlar, resiflerin verimli hale gelmesi için en az 3 yıl geçmesi gerektiğini de vurguladılar