Türkiye turizmde rekor kırabilecek mi?
Yaz sezonuna hazırlanan Türkiye, 2024 yılı sonuna kadar 60 milyon turist ve 60 milyar dolar turizm geliri hedefliyor. Bu yıl ilk kez Almanya'dan gelecek turist sayısının da 7 milyonu aşacağı öngörülüyor. Türkiye şu anda dünyada en fazla turist çeken 6. ülke konumunda. Geçen yıl İstanbul dünyanın en fazla ziyaret edilen şehri, Antalya ise Londra ve Dubai'den sonra en çok ziyaret edilen dördüncü şehri olmuştu.
Öte yandan gerek enflasyon kaynaklı yüksek maliyetler gerekse turizm işletmelerine ilişkin "fahiş fiyat" eleştirileri 2024 hedefini zora sokuyor.
DW Türkçe'ye konuşan turizm sektörü temsilcileri, koyulan hedefler tutturulsa bile yüksek enflasyon nedeni ile işletmelerin karlılığının gerileyeceğine işaret ediyor.
“Hedeflere ulaşılsa da karlılıklar düşecek”
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin'e göre, turizmde koyulan hedeflere ulaşılacak; ancak turizm işletmelerinin karlılıkları yüksek enflasyonla artan maliyetler nedeni ile yerinde sayacak.
Türkiye'nin son dönemde yabancı turistler için "pahalı ülke" haline geldiğine dair eleştirileri "haksız" olarak değerlendiren TÜROB Başkanı Eresin, "Konaklama fiyatları konusunda dışarıdan bakıldığında yanlış bir imaj var. Biz son iki yıldır döviz bazındaki kontratlarımızı değiştirmedik. Döviz kurları da yatay seyrettiği için Türkiye'de konaklama fiyatlarının çok pahalı olduğunu söylemenin haksızlık olduğunu düşünüyorum" dedi.
Öte yandan turistik işletmelerdeki yiyecek-içecek fiyatları konusunda durumun farklı olduğuna işaret eden Eresin, "Hem genel enflasyon hem de özelde gıda enflasyonu çok yüksek olduğu için işletmeler günlük olarak fiyatları değiştirmek zorunda kalıyor ve fiyatlar giderek yükseliyor. Bu enflasyonist ortamda, 60 milyar dolarlık turizm geliri hedefi tutsa da işletmelerin karlılığı geçen yıla göre artmayacak" diye konuştu.
"İşletmeler fiyat indirmeye başlıyor"
Antalya'da üç, Erciyes'te iki oteli bulunan Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin de 60 milyon turist ve 60 milyar dolar hedefinin tutturulacağı görüşünde. Hatta Kemal Şahin'e göre, yıl sonunda bu hedefler aşılacak ve Türkiye dünya turizmindeki yerini sağlamlaştıracak.
Eresin gibi, Şahin de Türkiye'ye ilişkin "pahalı ülke" eleştirilerinin haksız olduğunu söyledi. "Bazı firmalarda bazı meslektaşlarımız, geçen sene iyi geçtiği için bu sene abartılı fiyatlar koymuş olabilir. Ama onlar da şimdi fiyatları indirmeye başlıyor" diyen Kemal Şahin, şu ifadeleri kullandı:
"Enflasyon hakikaten Türkiye'de maliyetlerimizi artırdı geçen yıla göre. Ama bu enflasyon her yerde var. Biz kârımızdan kısarak maliyet artışlarını olabildiğince az fiyatlara yansıtmaya çalışıyoruz. Ama doluluklar iyi olursa bu sıkıntıyı da aşarız."
"Türkiye fiyat avantajını kaybediyor"
Ancak Eresin ve Şahin'in aksine, Türkiye'nin yabancı turistler için giderek daha pahalı bir ülke haline geldiğini düşünenler de var.
Uluslararası seyahat acentesi RocketInternational'in Türkiye operasyonlarını yöneten Rocket Türkiye CEO'su Kamil Özil, birkaç yıl öncesine kadar "fiyat-hizmet" kalitesine göre dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Türkiye'nin giderek bu avantajı kaybetmeye başladığını söyledi.
2024'ün ilk dört ayında, geçen yılın aynı dönemine göre rezervasyonlarda önemli artışlar olduğunu, ancak Mayıs ayında turizmde bir durgunluk yaşanmaya başladığını anlatan Kamil Özil, "Son dönemdeki durgunluğun en önemli sebebi Rus pazarında yavaşlama olması. Bu yavaşlamanın arkasında ise Türkiye'deki yüksek fiyatlar var diyebiliriz. Türkiye birkaç yıl öncesine kadar 'fiyat-hizmet' kalitesine göre dünyanın önde gelen ülkelerinden biriyken, şimdi bu tablo değişti" açıklamasında bulundu.
"İstanbul'da yeme-içme Avrupa'dan pahalı"
Gıdadan ulaşıma, çalışan ücretlerinden konaklama giderlerine kadar enflasyon kaynaklı maliyet artışları nedeniyle turizm sektörünün hem TL hem de euro ve dolar bazında fiyat artırmak zorunda kaldığını ifade eden Özil, "Dolayısıyla hem uçak fiyatlarının hem otel fiyatlarının hem de yeme-içme fiyatlarının yükselmesi bizi uluslararası rekabet koşullarında biraz zorluyor. Bu yüksek fiyatlar devam ederse, hedeflerin gerisinde kalınır demek istemiyorum ama satışlarda oldukça zorlanılacak gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulunuyor.
Özellikle İstanbul'a gelen yabancı turistlerin yüksek fiyatlardan şikayetçi olduklarına dikkat çeken Özil, şu ifadeleri kullandı:
"Yabancı turistler İstanbul'da gittikleri mekanlarda Avrupa'nın çok üzerinde bir fiyatlandırma ile karşı karşıya kalıyorlar ve turistler buna şaşkınlıkla bakıyor. Çünkü kendi ülkesinde daha uygun ve daha ucuz yiyip içebiliyor. Bugün Fransa'nın turistik kenti Nice'de lüks bir restoranda yediğiniz yemeğin fiyatı, Türkiye'de aynı kalitedeki bir restoranın üçte biri kadar tutuyor. Yunanistan'daki fiyatları zaten herkes biliyor. Yani sadece Türk vatandaşlarının satın alma gücü düşmedi; yabancı turistin de Türkiye'de satın alma gücü geriledi."
“Enflasyon nedeniyle Türkiye turizmde güç kaybetti”
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, enflasyon dışında turizmde 2024 hedeflerinin tutması önündeki zorluklardan birinin de Türkiye'nin yakın coğrafyasındaki savaş ve çatışmalar olduğunu söyledi.
İşler Türkiye'nin kuzeyinde Rusya-Ukrayna savaşının, güneyinde ise İsrail-Hamas savaşı ve İsrail-İran geriliminin yabancı turistler açısından tedirgin edici gelişmeler olduğunu kaydeden Mehmet İşler, "Bir de Güneydoğu sınırımızda sürekli devam eden çatışmaların olması filan derken, Türkiye aslında bir çatışma ortamının içerisinde turizm yapmaya çalışıyor" dedi.
Son yıllara kadar Türkiye'nin özellikle Avrupalı turist için hem ucuz hem de kaliteli tatilin adresi olduğunu ifade eden ETİK Başkanı İşler, ancak yüksek enflasyon nedeni ile Türkiye'nin bu alanda İspanya ve Yunanistan karşısında güç kaybettiğine işaret etti.
"Ekonomik ülke algısı değişiyor"
Emek yoğun çalışan turizm sektöründe iş gücü maliyetlerinin sürekli arttığını, gıda ürünlerinin gün aşırı zamlandığını ve alkollü içkiler üzerinde yüzde 60'a varan vergilerin işletmeleri giderek daha fazla zorladığını dile getiren İşler, "Bu maliyetleri biz kendi fiyatlarımıza koyduğumuz zaman, artık bizim Avrupa'daki rakiplerimize karşı ucuz ülke, avantajlı ülke, ekonomik ülke algısı da değişmeye başladı. Şu andaki sıkıntımız bu. Dövizin baskılanması da gelirlerimizi düşürüyor. Turizmci tabii ki bu şartlar altında her ne kadar hizmet verse de, fiyat avantajını kaybettiği için 60 milyon turist 60 milyar dolar hedefinin bu sene yakalanamama riski olabilir." ifadelerini kullandı.
Kaynak Turizm Güncel