Türk turizm sektörü 100 bin personelini başka ülkelere kaptırdı
Gazetecilerle buluşan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) yönetimi, pandemiden bu yana 100 bin civarında turizm çalışanının yurt dışına gittiğini ifade etti.
Sözcü gazetesinden Recep Genel'in aktardığı habere göre TTYD Başkanı Oya Narin, “Pandemi öncesi yeteri kadar insan kaynağımız vardı. Ancak bu insan kaynağını tutamadık. Hizmet sektöründe güvenlikten kuaföre, servisten aşçıya herkesi Arap Yarımadası transfer ediyor” dedi. Turizm çalışanlarının bu ülkelerde ayda 3-5 bin dolar arasında maaş alabildiklerine dikkat çeken Narin, “Biz o kadar sıkıntı çekiyoruz ki Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan’da okullarla anlaşma yaparak Antalya’ya personel çekiyoruz. Bu ülkelerden gelenlere 500-600 dolar maaş artı yeme, yatma veriyoruz” dedi.
Yurt dışına giden personel sayısı 100 bini geçmiştir
Gazetecilerin “Kaç kişi gitmiştir” sorunu yanıtlayan TTYD Başkan Yardımcısı Mehmet Nane ise “Pandemi ve sonrasında 100 bini geçmiştir. Üst yönetimde, kilit noktalarda, garson, aşçı hep Türkler var” ifadelerini kullandı. Nane, Mısır’da Şarm El Şeyh’teki otellerde personelin önemli bir bölümünü Türk olduğuna da dikkat çekti. Oya Narin, Türkiye’de sahil şeridinin 5 yıldızlı otellerle dolu olduğuna işaret ederek, “4, 3, 2 ve 1 yıldızlı tesisler olmadığı için daha düşük bütçeli grupları alamıyoruz” dedi. İspanya’da 500 bin yatağa yakın rezidans olduğuna işaret eden Mehmet Nane ise “Rezidans uzun kalışlar için çok önemli. Rezidansların da önünün açılması sektör açısından son derece önemli” diye konuştu.
Türkiye'de fiyatlar rakiplere göre yüksek
Türkiye’de turistler için de fiyatların rakiplere göre daha yüksek olduğuna işaret eden TTYD Başkan Yardımcısı Mehmet Nane, “Kendinizi turist olarak düşünün. Geçen sene geldiniz, bir bardak içecek aldınız 18-20 liraydı, yani 1 Euro’nun altında satın aldınız. Bu sene o içecek 40 lira oldu ama döviz artışı daha az gerçekleşti. Doğal olarak 1 Euro ile artık o içeceği alamıyorsunuz” dedi. Nane, yüksek enflasyonun maliyetleri artırmasının yanı sıra döviz kurlarının da yüzde 40 civarında arttığına dikkat çekti.
Yatak kapasitesi yılda sadece 200 gün çalışıyor
Turizm sektörünün yatak kapasitesinin modernizasyonu ve yenilenmesi için kaynağa ihtiyacı olduğunu belirten Oya Narin, şunları vurguladı: “Suudi Arabistan, Dubai ve Mısır çok ciddi yatırımlar yaptı. Bizim de hazırlanmamız gerekiyor. Sektör, iki türlü finansman yapıyor. Biri banka kredisi, ikincisi tur operatörleri üzerinden avans ya da indirimli erken ödemeyle sağlanıyor. Güney’den bu şekilde 11-12 milyar dolar geliyor. Sektörün yatak kapasitesi yılda sadece 200 gün çalışıyor. İşletme sermayesi ihtiyacı yoğun olan sektörümüzde sürekli nakit eksikliği oluşuyor.
Kaynak;turizm güncel