Göktepe’den ‘baron’ uyarısı

İlçede 12 bin dekar örtüaltında, 9 bin dekar açık alanda muz yetiştiriciliği yapıldığını açıklayan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Muzun emeği çok fazla ancak üretici tarafından karşılığı çok alınamıyor. Ülke genelinde 950 bin ton üretim var. Alanya da bunun başını çekiyor. Şu anda muzun fiyatı 20 TL. Bu dönemde muzun fiyatının bu olmaması lazım. 1 dönüm seranın maliyeti 500 bin TL. Bu maliyet karşısında üreticinin amortismanı çok uzuyor. Üretici üretimden çekilerek avokado, mango gibi katma değeri yüksek ürünlere yöneliyor. Başta enerji, personel gideri olmak üzere, bitki besleme ve koruma ürünlerinde ciddi maliyet var. 45 derece sıcakta üretim yapmaya çalışıyoruz. 20 TL gibi bir rakam üreticiyi çok mutlu etmiyor” dedi. 


“TABAN FİYAT UYGULAMASI İSTİYORUZ”
Muzun 17 TL’ye yakın maliyeti olduğunu söyleyen Göktepe, “Bu yılbaşından sonra daha da artacak. Tarımsal elektrik abonelerine yüzde 30 zam geldi. Yılbaşında gübreye de zam gelecek. Bunların hepsi birleşince üretim sekteye uğruyor. Üreticilerin kaybının olmaması taban fiyat uygulaması istiyoruz. Örneğin 20 TL fiyat uygulaması yapılabilir” diye konuştu.

 

“YERLİ MUZ İTHAL DENİLEREK SATILIYOR”
20 TL’ye alınan muzun ithal denilerek 100 TL’ye satılması sorulan Göktepe, “Bu bizim sıkça duyduğumuz şey. Muzun hevenginin alt tarakları alındıktan sonra en üstteki büyük, uzun parmakların olduğu kısmın 3-4 tarağını çıkararak özellikle zincir marketlerde ithal muz diye satıyorlar. Alttaki ikinci tarağı da 50-60 TL’nin üzerinde satıyorlar. Bunun olmaması, çok ciddi denetlenmesi lazım. Bu üreticinin emeğine saygısızlık” ifadelerini kullandı. 


“2 BİN DEKARDA MUZDAN KAÇIŞ OLDU”
Alanya Toptancı Hali’nde olgun muzun fiyatının 25 TL olduğunu paylaşan Göktepe, “Üzerine 2 TL nakliye gideri ekleniyor. Ardından metropollerdeki komisyon değeri de çıktıktan sonra en iyi muzun pazardaki fiyatının 40-45 TL olması lazım. Gece gündüz demeden üretimi devam ettirmek isteyen üreticiler kar etmek isterken gün geliyor aradaki firmalar, sektörün içinde olan kişiler bir kamyondan bizim sezonda kazandığımız parayı kazanıyorlar. Market de üreticinin kazandığı parayı kazanıyor. Bu sene ve geçen sene değerlendirildiğinde 2 bin dekarda muzdan kaçış olmuş. Önümüzdeki sene bu durum daha da fazla olacak. Bunun önüne geçilmeli” dedi.  


“AÇIK OLURSA BARONLAR DEVREYE GİRECEK”
Amaçlarının ihracat yapmak olduğunu vurgulayan Göktepe, “Zamlarla boğuşup, iklim değişikliğini hissederken son zamanlarda bunların altından kalkamıyoruz. Böyle olunca üretici üretimden çıkacak. Arz açığı oluşacak. Arz açığı olunca kendimize yetemeyeceğiz. Bu defa ithalat baronları devreye girecek. Muzu yoğun olarak ürettiğimiz dönemde eylülden nisan başına kadar kesinlikle ithalatı durdurulmalıyız. Üreticiye ancak böyle yardımcı olabiliriz” dedi.