Sahte Rezervasyonlar Artıyor

SEKTÖRDEKİ İLETİŞİM SORUNLARI

Geçtiğimiz aylarda Kemer’de yaşanan bir olay, turizm sektöründeki sahte rezervasyon sorununu tekrar gündeme getirdi. Bir turistin acente aracılığıyla yaptığı rezervasyonun otel sisteminde yer almadığı tespit edildi. Bu tür olayların artması, turizm acenteleri ile oteller arasındaki iletişim eksikliklerini de gözler önüne serdi.

SAHTEKARLAR OTEL SİTELERİNİ TAKLİT EDİYOR
Ümit Akduman, sahtekarların otel sitelerini taklit ederek rezervasyon ücreti aldığını ancak bunun otellerin sorumluluğunda olmadığını vurguladı. Akduman, turistlerin dolandırıcılık sonrası otelleri suçlamalarının haksız olduğunu belirtti.

SİBER SUÇLAR DA GÜNDEME GELDİ
Sahte rezervasyonların yanı sıra, siber suçların da turizm sektörüne büyük zarar verdiğini ifade eden Akduman, sosyal medya ve internet üzerinden yapılan dolandırıcılıkların sadece rezervasyonla sınırlı kalmadığını, aynı zamanda şantaj, veri hırsızlığı ve banka hesaplarının ele geçirilmesi gibi ciddi suçları da içerdiğini söyledi. Son zamanlarda yaşanan siber saldırılar, Türkiye’nin siber güvenlik altyapısını güçlendirmesi gerektiğini ortaya koydu.

TURİZM SEKTÖRÜNE BÜYÜK ZARAR
Akduman, Antalya'nın her yıl 17 milyondan fazla turist ağırladığını belirterek, sahte rezervasyonlar ve siber dolandırıcılıkların, turistler, acenteler ve oteller üzerinde büyük maddi kayıplara yol açtığını ifade etti. Ayrıca, bu tür dolandırıcılıkların vergi kaçakçılığı gibi ek sorunlara da neden olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE’NİN GÜVENİRLİLİĞİ RİSKE GİRİYOR
Sahte rezervasyonların sadece finansal zararlar yaratmakla kalmadığını, aynı zamanda Türkiye’nin güvenilirliğini de tehdit ettiğini belirten Akduman, turistlerin geçersiz rezervasyonlar nedeniyle "Türkiye’ye giderken rezervasyonlara güvenmeyin" algısı oluşturabileceğini ve bu durumun uzun vadede turist sayısını düşürebileceğini söyledi