Kamer Hes Projesine Protesto
Alara bölgesine yapılması planlanan Kamer HES projesini Antalya Lions Kulübü verilen kararı protesto etti.
Dava konusu olan Gündoğmuş İlçesi'ndeki Alara Nehri üzerinde kurulması planlanan 7 HES'ten ikisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca verilen 'ÇED Olumlu' raporları köylüler tarafından büyük tepkiyle karşılandı. İçerisinde Uçansu Şelalesi’nin de bulunduğu bölge 2008 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından ‘Dünyada yaşanılabilir 15 doğa havzası’ listesine yer aldı. Bu alana yapılması planlanan HES projesine karşı çıkan köylülerin verdiği hukuksal mücadele sonucunda proje 2013 yılında Antalya 1'inci İdare Mahkemesi'nce iptal edildi.
Bölgede hayata geçirilmesi planlanan 2 regülatör ve HES projelerine karşı hukuk mücadelesini kaybeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mahkemenin ilk projede iptal ettiği alanın hemen yakınında planlanan Kamer HES Regülatörü ve HES projesi için 'ÇED Olumlu' raporu verdi.
Köylüler, Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine dava açarak, HES projesi için yürütmenin durdurulması ve ‘ÇED Olumlu' raporunun iptalini talep etti.HES’e karşı verdikleri hukuksal mücadeleyi anlatan Yeminli Mali Müşavir, CHp eski İlçe Başkanı ve Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği, Seçilmiş Genel Sekreteri Mevlüt Güven, yapılacak olan HES’in bölgede bir doğa katliamına yol açacağına dikkat çekerek “Alara Uçansu Şelalesi, dünyada kar suyuyla beslenen 5 şelaleden birisidir.
Çok özelliği olan bu şelale 1991-92 yıllarında şelalenin 2 kilometre güneyine kadar doğal sit alanı olarak ilan edildi buna rağmen bu doğayı yok etmek adına HES yapılmak isteniyor ancak buna sonuna kadar karşı çıkacağız" diye konuştu.
İçerisinde bulundukları alanın dünyaca ünlü bir havza olduğunu anlatan Güven "Burasını UNESCO ve Dünya Sağlık Teşkilatı, dünyada yaşanabilir 15 havzadan birisi olarak ilan etti. Böyle önemli bir havzanın HES ile yok edilmesi çok yanlış bir şey. Yine bu çay üzerinde 10’a yakın alabalık çiftliği var. Bu çiftliklerde yıllık 30-40 milyon balık üretiliyor. Eğer bir ekonomik değer yaratılacaksa, ekolojik dengeyi bozmadan ilerlenmesi gerekir" dedi.
Köylülerin verdikleri mücadeleyi haklı bulduklarını belirten Lions Kulübü 5’inci Kesim Başkanı Teoman Akçalı ise, "Tüm Türkiye’deki HES’lere biz Lions’lar olarak bir direnç göstermek adına buradayız. Çünkü doğanın hiçbir şekilde yerine gelmeyeceğini biliyoruz" şeklinde konuşurken diğer lions üyeleride bu duruma destek verdi.Yapılmak istenen HES santralinin etkisinin en çok görüleceği mahallelerden Köprülü Mahallesi Muhtarı ve davanın müdahillerinden Ayhan Yılmaz ise mücadelelerinin sonlanmayacağını anlatarak, köyde tek bir kişi kalana kadar hukuksal mücadelenin devam edeceğini belirtti.SONALANYA HAMDİ ACET