Fransız bilim insanları, "melanom" türü cilt kanseri tedavisi için yeni geliştirilen ilacın, tümörlü hücreleri yok ederken sağlam hücrelere zarar vermediğini kanıtladı.
Farelerde denenen ve insanlardan alınan biyopsiler üzerinde uygulanan yeni ilacın, hedefe yönelik tedavilere direnç geliştirmiş hastalarda da etkili olduğu, meme, kolon, prostat, pankreas ve hatta kronik miyeloid lösemi gibi diğer kanser türlerinde de fayda sağladığı, yakın zamanda klinik çalışmalarının başlatılacağı da bildirildi.
Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Fezal Özdemir, yaptığı açıklamada, son yıllarda cilt kanseri görülme sıklığının artış gösterdiğini belirterek, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl dünyada 2-3 milyon melanom-dışı deri kanseri tanısı konulduğunu, 2012'de ise dünya genelinde 232 bin melanom tipi deri kanseri ve bunlara bağlı 55 bin kişinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.
Prof. Dr. Fezal Özdemir, yeni geliştirilen ilaçların ve yeni molekül araştırmalarının tedaviye yeni seçenekler sunduğunu belirterek, son olarak Fransa'da Nice Üniversitesi araştırmacılarından Michael Cerezo ve Stephane Rocchi başkanlığındaki ekip tarafından "melanom" türü cilt kanseri tedavisine yönelik yeni bir ilaç geliştirildiğini bildirdi.
Araştırmanın sonuçlarının "Cancer cell" isimli bilimsel dergide yayımlandığını ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:
"HA15, hücre zarı ile çekirdek arasında madde taşımada görevli 'endoplazmik retikulum' isimli yapıda bulunan immunoglobulin proteinini hedefliyor. Bununla reaksiyona girince kanser hücresinin içindeki 'endoplazmik retikulum' zarar görüyor ve programlanmış hücre ölümü ve doğal yıkıcı mekanizmalar uyarılarak, melanom hücresi öldürülüyor. Ancak bu toksik etki normal hücreleri etkilemediği için, sağlıklı hücreler korunuyor."