90'LI yıllardan başlayıp 2000'li yılların sonlarına kadar Alanya İskelesi'nin en gözde işletmelerinden biri olan, ancak Alanya İskelesi'ni devletten 30 yıllığına kiralayan ALİDAŞ'la girdiği ecrimisil ödeme krizinin sonucunda kapısına kilit vurmak zorunda kalan Balıkçılar Kahvesi'nin eski işletmecisi Tevfik Aşlama, son dönemde Balıkçı Barınağı'nda yaşanan olayları Yeni Alanya'ya değerlendirdi. Yeni Alanya Politika Editörü Alper Kutay'a konuşan Aşlama, şunları söyledi: "Alanya Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Mustafa Çakır, Balıkçı Barınağı'nın kullanımı konusunda ALİDAŞ ile ilk krizleri yaşamaya başladığı zaman kendisiyle görüşüp gayet iyi niyetli bir şekilde ALİDAŞ'ın o bölgede rant sağladığını, yasal olarak kendilerine ait olmayan bölümlerde dükkan yapmak suretiyle kiraya verdiğini söyledik. Kooperatife hukuki destek verdik, bilinçlendirdik.
SIRTLARINI SİPAHİOĞLU'NA DAYADILAR
Fakat bir süre sonra ortaya balıkçılık mesleğiyle uzaktan yakından alakası dahi olmayan turizmci Adnan Sipahioğlu çıkınca işler 180 derece değişiverdi. Hayatında hiç balığa çıkmamış, bir tek balık avlamamış olan Mustafa Çakır, kooperatifin tüm yönetimini Adnan Sipahioğlu'na bırakıp geriye çekildi. Zaten geçtiğimiz yıllarda Yeni Alanya aracılığı ile kamuoyuna yansıdığı üzere, yönetimi devralma karşılığında Adnan Sipahioğlu da balıkçıların sağa sola olan tüm borçlarını kapatıverdi. Balıkçı Barınağı Yönetmeliği'ne göre buraya üstyapılar yapılmasında bir sakınca yok. Ancak bu yapılar, balıkçı esnafının oturup dinlenebileceği, çayını içebileceği lokaller, ağını ve malzemelerini koyabileceği depolardır. Ama bunun yerine, bu bölgeye adeta bizim eskiden işlettiğimiz Balıkçı Kahvesi gibi ticari faaliyet gösteren, rant getirici çay ocakları, kafeterya benzeri işletmeler yaptırdılar. '
SİPAHİOĞLU'NUN SUYUNA GİTMEDİK
Bizler gelip geçiciyiz. Buradaki temel mesele, Tevfik Aşlama'nın para kazanması değil, veya Mustafa Çakır'ın ailesini nasıl geçindireceği değil, ya da Adnan Sipahioğlu'nun neyin peşinde olduğu da değil. Ben doğrunun peşindeyim. Biz kendi menfaatlerimizi düşünseydik, ALİDAŞ'la oturur 5 dakikada anlaşırdık, (bir önceki Alanya Belediye Başkanı) Hasan Sipahioğlu'nun suyuna gider, işimize devam ederdik. Belki şu anda bankada bir kaç milyon TL'miz bile olurdu. Ama biz doğrunun ve hukukun yanında durduk, bugün itibariyle doğru olanı yaptığımıza inanıyorum. Alanya medyası, Alanya'daki duyarlı insanlar ve yöneticiler olarak Alanya'nın gözbebeği olan İskele bölgesinde dönen rant olaylarına geçit verilmemesi, göz yumulmaması gerekir. İskele'de maalesef bazı insanlar maşa olarak kullanılıp, İskele'nin geleceği sütre gerisinden şekillendirilmeye çalışılıyor.
DOĞAL SİT ALANLARI İŞGAL ALTINDA
Alanya halkı üç beş bedava çaya kahveye bunlara destek vermemeli. Bunların yaptıkları kültürel, sosyal ve hukuksal açıdan yanlış. Alanya'ya ve şehir turizmine bir fayda getirmezler. Halka da bir faydaları olmaz. O çayları bedava dağıtmaları da gayri ahlaki. Halkın çaya mı ihtiyacı var. Normal, usulüne uygun bir yer açarsınız, ruhsatını da alırsınız, halk gelir 50 kuruşa veya 1 TL'ye, piyasa fiyatı ne kadarsa, gelir çayını içer. Kızıl Kule'nin, tarihi yarım adanın dokusunu bozdular. Bu işi ALİDAŞ başlatmıştı. Yolcu salonu, Rıhtım Restoran ve Pupa Kafeterya zaten doğal sit alanının içerisinde. Orada bırakın bina yapmayı, tek bir çivi dahi çakamazsınız."