Küresel Gıda Fiyatları Düşerken Türkiye’de Gıda Enflasyonu Yükseliyor
FAO'nun verilerine göre, Ağustos ayında Küresel Gıda Fiyat Endeksi, bir önceki ayın revize edilmiş seviyesine göre 0,3 puan azalarak 120,7 puana geriledi. Küresel çapta gıda fiyatlarındaki bu sınırlı düşüş, şeker, et ve tahıl ürünlerine yönelik talepteki azalmadan, bitkisel yağ ve süt ürünlerine yönelik talep artışına kadar birçok faktörden kaynaklandı.
Tahıl Fiyat Endeksi, ABD ve Arjantin gibi büyük ihracatçı ülkelerdeki olumlu hasat beklentileriyle birlikte yüzde 0,5 azaldı. Öte yandan, Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, soya ve ayçiçeği yağlarındaki düşüşe rağmen palmiye yağındaki artış nedeniyle yüzde 0,8 oranında bir artış gösterdi. Şeker Fiyat Endeksi, Hindistan ve Tayland’daki yüksek üretim ve uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte yüzde 4,7 oranında geriledi. FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, süt tozu, peynir ve tereyağına olan talepteki artışlarla yüzde 2,2 oranında yükseldi. Et Fiyat Endeksi ise, kümes hayvanları, büyükbaş, küçükbaş ve domuz etindeki fiyat düşüşleri nedeniyle yüzde 0,7 oranında azaldı.
Bu küresel eğilimlere rağmen, Türkiye’de gıda fiyatları uluslararası trendlerin çok üzerinde bir artış gösterdi. Türkiye’deki yıllık gıda enflasyonu yüzde 44,4’e ulaşarak büyük bir fark yarattı. Bu durum, Türkiye’nin gıda piyasasında yaşanan yerel ekonomik ve yapısal sorunların, küresel trendlere kıyasla ne kadar etkili olduğunu gözler önüne seriyor.
Yetkililer, Türkiye’deki gıda enflasyonunun artış nedenlerini ve bu sorunun nasıl çözülebileceğini değerlendirmek üzere çalışmalara devam ediyor.