ÖHEP Koleji’nde tahliye krizi!
Alanya Kaymakamı ve Belediye Başkanının araya girmesiyle soruna çözüm aranıyor. Tahliye, Alanya Üniversitesinde yeni bölümlerin açılabilmesi için YÖK’ün olmazsa olmaz şartı. Şart yerine getrilmezse tüm mülkiyetlerin Akdeniz Üniversitesine geçme riski var.
Alanya Postası Gazetesi’nin 30 Aralık 2023 tarihli sayısında Sabiha Tatlıyer’in “ÖHEP’e tahliye yolu” başlığı ile kamuoyuna duyurduğu kriz henüz çözülemedi. Cumhuriyet Eğitim Vakfı (CEV) yönetimi tahliye prosedürlerini yerine getirmek için milli eğitim, belediye ve kaymakamlığın yaptığı görüşmelerde bir başka bina bulup taşınmayı kabul etse de somut adım atılmadı. Haziran ayına kadar verilen süre ile dolmak üzere.
1976 yılında ‘Hamdullah Emin Paşa Dil ve Fen Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği’ olarak kurulup 1999’da ‘Cumhuriyet Eğitim Vakfı’ adını alarak mütevelli heyeti ve okul idarisinin ortak yönetiminde eğitim faaliyetini sürdüren ÖHEP, mülkiyeti Hamdullah Emin Paşa ve Haremi Hatice Tahire Hanım Vakfı’na ait olan ve üniversitenin kuruluş sözleşmesinde vakıf mülkü olarak YÖK’e tapusu teminat gösterilen denize nazır arsadaki işgalini çözmek üzere somut adım atmadı.
ÜNİVERSİTEYİ GÖZDEN Mİ ÇIKARDILAR
Kolej yönetimin üniversitenin geleceğini tehlikeye atacak tutumu ise kafaları karıştırdı. Yüksek Öğrenim Kurumu’nun Alanya Üniversitesi’ne yeni bölüm açması ve gelişimi için en önemli şartı Çarşı Mahallesi’ndeki 13 dönüm arazi üzerinde kurulu olan arsada kampüse dahil edilmesi oldu. Koleje gönderilen yazıda ‘Haziran ayında taşının’ denilmesine rağmen kolej yönetimi yeni yer arayışına yanaşmaması, mülkiyeti üniversiteye ait arsayı tahliye etmeyerek üniversiteyi gözden çıkardılar olarak yorumlanmakta.
ALANYA ÜNİVERSİTESİ İSMİNİ ALMIŞTI
YÖK’e kuruluş aşamasında bildirilmesine rağmen aradan geçen 13 yılda taşınmanın gerçekleşmemesi üzerine YÖK üniversite yönetimine, Üniversite ise koleje ihtarda bulunmuştu. Kolej ile vakıf arasındaki kira sözleşmesinin 11 yıl önce imzalandığı, kontratın ise 2021-2022 eğitim dönemi sonunda bittiği de öğrenildi. YÖK’ün uyarısı ile Alanya Üniversitesi’nin yerleşkeye taşınıp büyüme planı ise tahliyenin gerçekleşmesi nedeniyle henüz hayata geçirilemedi. 2007’de kuruluş planı yapılan ve 2011’de kurulan ve önceki yıl Alanya HEP Üniversitesi olan ismini üniversitenin yönetimini Golden Gateway Şirketler Grubu adına Halis Ali Çakmak tarafından üstenilip Çakmak’ın mütevelli heyeti başkanı olmasının ardından Alanya Üniversitesi olarak değiştirilmişti. Bu değişim ile birlikte yeni bölümlerin, yurt binalarının yapılması YÖK’e taahhüt edilmiş ancak mevcut ünivesite binası yanınmdaki arsanın yeterli olmadığı mutlaka kendine ait 13 dönümlük mülkiyetinde kampüse çevrilmesi şart koşuldu.
BÜYÜMEZSE MÜLKİYETİ AKDENİZ’E GEÇEBİLİR
Üniversitenin büyüyememesi halinde yaşanabilecek ekonomik kriz beraberinde mülkiyeti kaybetme riskini de beraberinde getiriyor. YÖK kanunu gereği Alanya’nın ilk üniversitesi olan Alanya Üniversitesi gerekli yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde yaşanabilecek olumsuzluklar sonrası şayet kapanma ile karşı karşıya kalırsa tüm mal varlığı kuruluş aşamasında en yakın üniversite olan Akdeniz Üniversitesi’ne devretmek zorunda kalabilir. Bu riske rağmen CEV yönetimin uzlaşmaya yanaşmaması ise eğitim camiasını şaşırtmasının yanı sıra vakıfların mülkiyetini korumakla ilgili geleneklere de uyulmadığı öne sürüldü.