Tahran 9. Uluslararası Turizm Fuarı
Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Murat Karaçanta, "İran'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 2016'da 2 milyonun üzerine çıkmasını bekliyoruz" dedi.
Başkent Tahran'da düzenlenen Tahran 9. Uluslararası Turizm Fuarı'nda Türkiye standı sorumlusu Karaçanta, İran'dan Türkiye'ye gelen turist sayısını artırmayı hedeflediklerini belirterek "Türkiye'den fuara 200'ün üzerinde turizm şirketi katıldı. Faydalı bir fuar. İran, Türkiye için önemli bir pazar. Müslüman ve yaklaşık 35 milyon kişinin Türkçe konuştuğu bir ülke. Bu insanların turizm için birinci tercihi, Türkiye olmalı. Biz de bunun için çabalıyoruz" diye konuştu.
Türkiye'ye 2013'te 1 milyon 190, 2014'te 1 milyon 590 ve 2015'te 1 milyon 735 bin İranlı turist geldiğini aktaran Karaçanta, şunları söyledi:
"İran'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 2016 yılında 2 milyonun üzerine çıkmasını bekliyoruz. İran'la Türkiye arasındaki kültürel ilişkileri geliştirmeye çalışıyoruz. Bu rakamı arttırmak için Kültür Bakanlığımız, nisan ve mayıs aylarında Rusya, Azerbaycan ve İran'dan gelen uçak başına 6 bin dolar veriyor. Türkiye'de İranlılar için her şey var. Biz, İranlı turistleri Türkiye'ye bekliyoruz".
Alanya'yı tanıtmak için fuara katılan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel de alternatif pazar arayışları içerisinde olduklarını ifade ederek şöyle devam etti:
"Rus turistler, turizm potansiyelimizin 3'te birini oluşturuyordu. Çeşitli alternatif pazarları arayış içindeyiz. Bugün de Tahran'dayız. Amacımız, bölgemizi ve ortak kültürümüzü tanıtmak. İran, bize uzak bir ülke değil. Aynı kaderi paylaşan ülkelerden biri. Alanyamız, yaklaşık 17 bin yerleşik yabancının olduğu, 69 farklı milletten insanın yaşadığı uluslararası bir şehir. Yılda 15 bin civarında İranlıyı misafir ediyoruz."
Konya Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı Turizm Şube Müdürlüğü Rehberi Yavuz Aylak, "Konya olarak İran fuarını önemsiyoruz. Zira, bu yıl Konya, İslam Ülkeleri Turizm Başkenti, bu da bizim için önemli. Bize ilgi çok fazla çünkü İranlılar için Türkiye'de turizm Konya'dan başlar. Mevlana gibi ortak bir değerimiz var" diye konuştu.
Turistik Otelciler, Yatırımcılar ve İşletmeciler Birliği (TUROB) Dış İlişkiler Sorumlusu Ferbal Yaman ise İran'da ambargolardan sonra yatırım yapmak için siyasi istikrarın önemli olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
"Bu sene ambargoların kalkmasıyla İran'daki turizm potansiyelinin gerçeğe dönüşmesini düşünüyoruz. Geçen ay İran'dan 50 kişilik bir turizm acenteler heyetini İstanbul'da ağırladık. İş ilişkileri açısından gelecek günlerde İran'la daha iyi ilişkiler yaşanacaktır. Bu, bir süreç. Ülkeler, birbirlerini ve dinamiklerini tanımalı. Ambargolar sonrasında İran'da yatırım yapabilmek için siyasi irade ve istikrarın yanı sıra iş ilişkileri açısından prosedürler önemli. Gelecek için güzel ilişkiler gelişebileceğini düşünüyoruz" şeklinde kaydetti.
Tahran 9. Uluslararası Turizm Fuarı, 19 Şubat'a kadar devam edecek.SONALANYA HAMDİ ACET