Üreticilere Hide desteği

2023 kırsal kalkınma destekleri başvuruları devam ediyor. Doğal kaynakların korunması, çevrenin korunması ve bunu dikkate almak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarıma dayalı sanayiye entegrasyonunun sağlanması, küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, geriye dönük izlenebilirliğin ve gıda güvenilirliğini sağlanabilmesi ve bunun güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerinin üreticiler için yaygınlaştırılması ve ve kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması noktasında kırsal kalkınma destekleri üreticilere veriliyor.


DEVLET YÜZDE 50 HİBE VERİYOR
Alanya İlçe Tarım Müdürü Rüzgar, kırsal kalkınma desteklerinin aşamalarından bahsederek,” Kırsal kalkınma desteklerimiz 2 aşamalı. Birisi büyük yatırımlarla ilgili. Tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi adı altında yapmaktayız. Buradaki yatırım limitimizin üst limiti 7 milyon TL. Yani üreticilerimiz 7 milyon liralık yeni bir işletme, yeni bir tesis kurma noktasında destek alacaklar. Bunun da 50'sini bakanlığımız hibe olarak karşılayacak. 


Eğer bir tesis kurulmuş, kalmış ise onun da üst limiti 5 milyon lira. Teknolojik yenileme ve modernasyon yapmak istiyorlarsa bunun limiti de 4 milyon lira. Yine bunun 50'si de hibe şeklinde olacak. Bunlar tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, depolanması, paketlenmesi. Yine bitkisel ürünlerimizin üretimimizin depolanıp paketlenmesi, işlenmesi. Bu soğuk hava deposu, meyve sebze paketleme tepsisi olabilir. Birçok konuda desteğimiz söz konusu. Yine hayvansal ürünlerin işlenmesi, depolanması, paketlenmesi. Tarımsal ürünlerin depolanması, içerisinde iklimlendirme ısıtma gibi modern aletlerin de kullanılabileceği seralarda 50 hibe desteğimiz söz konusu” dedi.


ÇEŞİTLİ ALANLARDA ÜRETİCİYE DESTEK
Büyük başka küçükbaş hayvancılıkta da desteklerin verildiğini belirten Rüzgar, " Ağıl ve ahır yapımı, hayvancılıkla ilgili alet ve ekipmanların olması 50 desteğe tabii. Kanatlı yetiştiricilik, kültür mantarı, büyükbaş ve küçükbaş kesimhaneler, kanatlı kesimhanesi, denizlerimizde yetiştiricilik, balıkçılık, hayvansal ve bitkisel orijinli gübre tesisler kurduğu zaman üreticilerimiz bunların 50'sini hibe olarak bakanlığımızdan alabilecek. “dedi.


SON TARİHLERE DİKKAT!
 Rüzgar Kırsal kalkınma ve ekonomik yatırımlarla ilgili son başvuru tarihinin 10 Şubat 2023 olduğunu söyledi.  Küçük işletmeler için kırsal kalkınma altyapı programı destekleme yeri olduğunu söyleyen Rüzgar, " Bu destekler a ve b iş planı şeklinde olacak. A iş planında alet ve ekipman desteği var. Alt sınır 5 bin, üst sınır ise 500 bin lira. 64 kalem aletimiz var. Bunlardan birine üreticimiz başvurduğu zaman bunun 50'sini üreticilerimize hibe olarak vereceğiz. Buna da başvuru tarihimiz 20 Ocak 2023” dedi.


İNTERNETTEN BAŞVURULUYOR 
Rüzgar, “B iş planında alt limit 50 bin lira. Tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi depolanması, paketlenmesi, bitkisel hayvansal ürünlerin işlenmesi paketlenmesi şeklinde yine mantarcılık kanatlı yetiştiricilik gibi ya da küçük seralar gibi bu tür üretim noktasında faaliyet gösteren üreticilerimize de 50'sini hibe şeklinde vereceğiz. Üreticilerimize nasıl başvuracaklarını internet sitemizde bildirdik. Takıldıkları noktada müdürlüğümüze her zaman müracaat edebilirler. Altyapı desteklerinin son başvuru tarihi 20 Ocak, ekonomik yatırımları desteklenmesi ile ilgili başvurunun son tarihi de 10 Şubat. Tüm üreticilerimizi bekliyoruz” diye konuştu