Bu yıl Almanya birinci sırayı Rusya’dan alabilir
Bu yıl Almanya birinci sırayı Rusya’dan alabilir
Artan maliyetler ve baskılanan döviz kuru nedeniyle otellerin fiyat arttırmak zorunda kaldığına dikkat çeken turizmciler, Bunun da Rus turist sayısında düşüşe neden olduğunu belirtiyor. Bu nedenle Almanya’nın bu yıl Türkiye destinasyonunda Rusya’yı tahtından edebileceğine işaret ediliyor.
Artan maliyetler ve baskılanan döviz kuru nedeniyle otellerin fiyat arttırmak zorunda kaldığına dikkat çeken turizmciler, Bunun da Rus turist sayısında düşüşe neden olduğunu belirtiyor. Bu nedenle Almanya’nın bu yıl Türkiye destinasyonunda Rusya’yı tahtından edebileceğine işaret ediliyor.
Geçen yıl tüm zamanların rekorunu kırdıktan sonra 2024 sezonuna büyük hedeflerle başlayan turizmde artan maliyetler ve döviz kurlarının baskılanması nedeniyle doluluk oranları düşük kalan oteller fiyat düşürdü.
Ekonomim’den Selenay Yağcı ve Fikri Cinokur’un haberine göre, Çoğunlukla Rusya’ya çalışan turizm bölgelerinde otel dolulukları temmuz için yüzde 60’larda kaldı. Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Rusya’dan Türkiye’ye yönelik tatil talebinin düşük seyretmesi nedeniyle Türk otelcilerin fiyatları düşürdüğü belirtti.
“Mayıs tatilcileri” gösterge değil
Resmi tatillerin bol olduğu mayıs ayı Rusların tatil ayı olarak biliniyor. ATOR’a göre mayısta tatil yapan Rusların yüzde 25’i yurt dışını tercih ediyor. ATOR’un tahminlerine göre nisan sonundan 10 Mayıs’a kadar geçen iki haftalık tatil döneminde yaklaşık 300 bin Rus turist Türkiye’ye gelirken 150 bin Rus BAE’yi, 60 bini de Mısır’ı tercih etti. Rusya’dan Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı mayısın tamamında ise yüzde 13 artışla 739 bine ulaştı. Ancak sektör temsilcilerine göre daha çok düşük bütçeli turistlerden oluşan “mayıs tatilcileri” sezon için gösterge değil.
Tatil haftasında, Türkiye’de 7-8 gecelik turların kişi başı ortalama maliyetinin 88-93 bin ruble arasında değiştiğini hatırlatan sektör temsilcileri benzer paketin fiyatının BAE’de 140-150 bin, Mısır’da ise 100-110 bin ruble arasında değiştiğini belirtiyorlar. Ancak mayıs tatilinde 100 bin rublenin altında kalan Türkiye fiyatları sezonda 300 bin rubleye kadar çıkınca Başta Antalya olmak üzere çoğunlukla Rusya’ya çalışan turizm bölgelerinde temmuz doluluk oranları yüzde 60’larda kaldı. Temmuz ayı için uçak bileti alan Rusların yalnızca yüzde 7’sinin Antalya’yı tercih etmesi de bu verileri doğruluyor.
Türkiye’deki fiyatların yüksek kalmasının nedenlerinden birinin rublenin değer kaybıyla ilgili olduğunu belirten ATOR Başkan Yardımcısı Taras Kobişçanov, “Bazı oteller temmuz-ağustos ayları için fiyatlarını ciddi artırdı. Haziran ayını mükemmel sattılar ancak temmuz talebi çöktü. Temmuz fiyatları hazirandan daha düşük. Bu da oldukça ilginç bir durum” dedi. Kobişçanov’un ilginç bulduğu durumun nedenini Kurban Bayramı olarak açıklayan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Başdanışmanı Hamit Kuk, “Haziran bayram nedeniyle dolu geçti. Ama temmuz düşük başladı. Oteller son dakika satışlarında yüzde 10-15 indirime gittiler. Sadece Ruslar için değil İngiliz ve Almanlar için de indirimler var. Rusya’nın kişi sayısı olarak bu yıl iyi bir performans göstermesi umudumuz ama Almanlar birinci sırayı Ruslardan alacak gibi görünüyor” dedi.
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Hakan Saatçioğlu ise “Antalya’ya Rusya’dan 2019’da 5,5 milyon turist gelmişti, geçen sene 3,4 milyonda kaldı. Boşluğu dolduramayan bölgeler var” dedi.
“2019’a kıyasla hala gerideyiz”
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu da “Rusya iyi gidiyor deniyor ama ‘iyi’ izafi. Savaşın olduğu bir dönemde rezervasyonların dibe vurduğu bir döneme göre tabi ki iyi gidiyor. Ama Rusların erken rezervasyonu öğrendiği ve rekor kırdığı 2019’a kıyasla hala gerideyiz” şeklinde konuştu.
"Fransa ve İtalya ile bile yarışamıyoruz"
Kemer Tanıtım Vakfı Başkanı Volkan Yorulmaz da, yüksek sezona girilmesine rağmen otellerde doluluk oranlarının yüzde 60ile 70 civarında olduğunu kaydetti. Yorulmaz, “Fiyatlar yüksek, enflasyon yüksek, döviz kurları baskılanıyor. Gelir ve gider farkı kaybı var. Karlılıklarda yüzde 25 kayıp var. Mecburen fiyat yükseltmek zorunda kalınıyor. Böyle olunca Avrupa’daki rakiplerimiz Fransa, İtalya ve Yunanistan’la yarışamıyoruz. Kemer bölgesinde denize sıfır olan büyük tesislerde pek sorun yok gibi… Orta gelir segment hizmet veren otellerde de sıkıntı yok. Ancak hem ucuz hem de lüks segmente sıkıntı yaşanabilir” görüşünü paylaştı.
“Karlılıklara olumsuz yansıyacak”
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sisli, Haziran ayında bayram döneminde yüksek doluluklara ulaşan sektörün temmuz, ağustos ve hatta eylül aylarında tesis bazında farklılıklar göstermekle beraber genel olarak dolulukların düşük göründüğünü kaydetti. Otelcilerin fiyat düşürme opsiyonunu kullanmayarak mümkün olduğunca kontrat fiyatlarıyla devam etme çabası içerisinde olduğunu vurgulayan Sisli, “Tabii bu maliyet artışlarıyla yılsonuna geldiğimizde karlılıklarda çok ciddi bir düşüş gözlemleyecek. Bu düşüşün etkileri mutlaka olacaktır ama umut ediyoruz ki hem bizim hem dünya genelinde ekonomilerin toparlanması sürecinin ardından tekrar normal ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşma olanağı buluruz” diye konuştu.
“İlk misyonumuz kruvaziyeri Türk yolculara sevdirmek”
Alnıtemiz, değerlendirmelerinin devamında şu noktaların altını çizdi:
Bizim kruvaziyer yolcularımızın yüzde 75’i kruvaziyeri ilk olarak bizimle deneyimliyor. Dolayısıyla Celestyal olarak ilk misyonumuz kruvaziyeri Türk yolculara sevdirmek. Zaman ve bütçe olarak esnek programlar sunduğumuz için yolcular önce Ege Adaları ile kruvaziyere başlıyor ve bu tip seyahati sevdiği zaman diğer kruvaziyer şirketlerinin de potansiyel yolcusu haline geliyor.
“Arap Yarımadası’na 7 gecelik turlar koyuyoruz”
İsrail-Filistin meselesi nedeniyle Doğu Akdeniz turunu iptal edip onun yerine bir Adriyatik turu koyduk. Ama bu turun biniş limanı Atina. Kasım ayından itibaren de Arap Yarımadası’na 7 gecelik turlar koyuyoruz. Bu tur için de Celestyal Journey gemisini konumlandıracağız. Burada da 3, 4, 7 ve hatta 14 gece opsiyonlu Dubai ve Doha çıkışlı turlar yapacağız. Bu turun satılabilir olduğunu düşünüyoruz. Çünkü geçen yıl ve bu yıl vize ciddi problem oldu Türk vatandaşları için. Bu turun içinde bulunan ülkeler ise daha kolay vize alınabilen ülkeler.
“Kruvaziyer yolcularına birtakım farklılık ve ayrıcalıkların tanınması gerek”
Pandemi döneminde herkesin vizeleri sıfırlandı ve pandemi sonrasında da bir yığılma oldu. Verilen vizeler de kısa süreli olunca bu sefer insanlar her seyahat için ayrı başvuru yapmak zorunda kalıyor. Bu da konsolosluklardaki vize başvurularında yığılma yaşanmasına neden oluyor. Aslında verilen vizelerde süreler biraz daha uzun olsa yığılma azalır. Çünkü insanlar tek vize ile birkaç defa Avrupa’da seyahat edebilir. Öte taraftan vize konusunda kruvaziyer yolcularına birtakım farklılık ve ayrıcalıkların tanınması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü biz ağırlıklı olarak Yunanistan’ı ve Ege Adaları’nı pazarlayan bir gemi şirketiyiz. Tamam şu anda kapıda vize var ama o yokken zorluklar yaşanıyor. Gemilerin iptal politikaları var. Vize alamadığınız size iade yapılmıyor. Seyahatçinin o parası yanıyor.
“2025 programlarını daha erken açmak istiyoruz”
Önümüzdeki seneye ilişkin stratejimiz 2025 programlarını daha erken açmak ve misafirlerimizi seyahatlerini daha erken planlamaya teşvik etmek. Seyahat ne kadar erken planlanırsa, tatil de o kadar huzurlu geçer.
Kruvaziyer turistinin yaptığı harcama çok hesaplanabilen bir şey değil ama turist başına günlük ortalama 150 euro bir rakam söz konusu. Ama kruvaziyerin ülkelerin ekonomisine dolaylı katkıları var. Geminin limanlara ödediği ücretler, limanlardan yaptıkları tedarikler, yaratmış oldukları istihdam... Yani kruvaziyer turizmini yolcu başına harcama ile değil de, yarattığı toplam katma değer ile değerlendirmek gerekiyor.
“Türkiye olarak 2 milyon yolcu sayısını zorlayacağız”
Kruvaziyer turizminde 2024 daha da iyi bir yıl olarak geçecek ve Türkiye olarak 2 milyon yolcu sayısını zorlayacağız gibi görünüyor. Hatta 2 milyonu geçebiliriz de, çünkü şu anda gidişat çok iyi. Celestyal olarak biz Türkiye’ye yılda 150 bin civarında turist getiriyoruz. Biz Celestyal olarak 3 ve 4 gecelik programlar yapıyoruz ama bunun öncesinde ve sonrasında yapılan uzatmalar var. Örneğin bizim yolcularımızın yüzde 40’ı Amerikalı. Bu yolcuların belli kısmı Yunanistan’dan bir kısmı da İstanbul, Kapadokya gezisi yaptıktan sonra Türkiye’den biniyor gemiye. Ege programı yaptıktan sonra gemiye binen de var. Dolayısıyla bu turistlerin yaptığı harcamaların da kruvaziyer turizmine yazılması gerekiyor.
“Kruvaziyer tatili şu anda otel tatilinden daha ucuz”
Kruvaziyer tatili şu anda otel tatilinden hem daha ucuz hem de daha avantajlı. Örneğin bizim 7 gecelik programlarımız 549 eurodan başlıyor. Bu fiyata tam pansiyon konaklama, yemeklerde alınan içecekler, seyahat sağlık sigortası, yaklaşık 75 euroluk bir tane kara turu ve rehberlik hizmeti de dahil. Şu anda aynı standartlarda bir haftalık otel tatili kişi başı minimum 100 bin lira.
Öte taraftan gezmek de bir kültür. Ayrıca aynı seyahatte farklı ülkelerin tarih ve kültürünü tanıyıp gastronomisini deneyimleme şansı yakalıyorsunuz. ‘Çocuklar için neler yapıyorsunuz?’ diye soranlara ‘Biz çocuklara gezme kültürünü öğretiyoruz.’ yanıtını veriyorum. Çocuğu her sene Antalya’daki aynı beş yıldızlı otele götürmek mi, yoksa gemiyle gidip başka kültürleri, tarihleri, mutfakları tanıyıp fotoğraflar çekmesi mi?
Kaynak;Turizm Güncel
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.