Reklamı Geç
HABER DETAY
Alanya'da Orkinos Çiftliklerine Tepki!
Alanya sahillerinin 50 ila 100 metre açığına Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nden gelen balıkçıların orkinos çiftliği kurması, bölgedeki turizmciler ve hayvanseverler arasında tepkilere yol açtı.
14 Mayıs 2024 - Salı 15:58
YAŞAM

Tepkilerin Nedeni:

Turizm Üzerindeki Etkisi: Otellerin yoğun olduğu ve turistlerin denize girdiği Keykubat Plajı'na yakın konumda kurulan çiftlikler, turistlerin denize girmesini ve sahilde güneşlenmesini engelliyor.
Çevre Kirliliği: Balıkların yemlenmesi sırasında denize atılan yemler ve balık dışkıları, deniz kirliliğine yol açıyor.
Caretta Caretta'lara Zarar: Caretta carettaların yumurtlama alanları da olan bölgede bulunan çiftlikler, bu deniz kaplumbağalarının zarar görmesine neden oluyor.


Alınan Kararlar:
Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer'in talimatıyla, balıkçı tekneleri ve büyük orkinos çiftlikleri turistlerin denize girmediği ve caretta carettaların yumurtlama alanlarının dışına çekildi.
Yetkililer, gelecekte bu tür çiftliklerin kurulmaması için çalışmalar yapacak.
Alanya Turizm İşletmecileri Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili:


"Alanya'da turizm sezonunu açtık. Sahilde turistlerimiz güneşleniyorlar. Balıkçı tekneleri ve çiftlikler konu daha önce de sorun olarak düşündüğümüz bir konuydu ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan izin alınarak geliniyor ve bu kafesler konuluyor."
"Belirli bir süre tuttukları balıkları o kafeslerde bakıyorlar ve besliyorlar ama yemlenme sürecindeki olumsuzluklar ne yazık ki Alanya sahillerini olumsuz anlamda etkiliyor."
"Bizim beklentimiz aslında bunu burada hiç olmaması. Ümit ediyorum bundan sonra bir problem olmayacak"
Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED) Başkanı Şerefnur Kayhan:


"Biz senelerdir aynı problemleri yaşıyoruz ama limana yakın ve ihtiyaçlarını karşılamak için burada durmuşlar. Yetkililerin söylediğine göre yarın akşam buradan ayrılacaklar. Ama üretime geldikleri zaman sahillerimiz için tehlike oluşturacak. Kullandıkları yemler ve o kısımdaki balığın çok olması denizi kirletecek."


"Caretta carettaların yumurtlama alanlarının açılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: Şezlonglar caretta carettaların yumurtlama alanlarını daraltıyor. Hatta çıkamıyorlar. Sahillerimizi yavaş yavaş tüketiyoruz. En azından akşamları 3-4 şezlong geri alarak onların yumurtlama alanlarını açalım. Bunlar onlara zarar vermez. Gelen misafirlerimiz çok. Bazı otellerimizde 10 senenin üzerinde yumurtlama yapılıyor. Bunun için gelen misafirler var bu ayda."

 

Sonuç:Alanya'da kurulan orkinos çiftlikleri turizm ve çevre açısından sorunlara yol açıyor. Yetkililer bu tür çiftliklerin kurulmasını engellemek için çalışmalar yapıyor. Caretta carettaların korunması için de gerekli adımların atılması gerekiyor.

Editör:Hamdi Acet
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0