Reklamı Geç
HABER DETAY
Özgü Alnıtemiz anlattı: Gemi tatili mi, otel tatili mi?
Celestyal Cruises Türkiye Genel Müdürü Özgü Alnıtemiz, kruvaziyer segmentindeki son gelişmeleri ve şirketin hedeflerini Turizm Güncel’e anlattı. Alnıtemiz, son yıllarda Türkiye’de de gelişmeye başlayan kruvaziyer turizminin hem daha uygun fiyatlı hem de daha zengin bir içeriğe sahip olduğuna dikkat çekerek 'Almayanı dövüyorlar diyebileceğimiz turlarımız var' diyor.
28 Haziran 2024 - Cuma 10:57
TURİZM

Türkiye’de 80 bin dolayında kruvaziyer yolcusunun bulunduğunu belirten Özgü Alnıtemiz, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de 80 bin yolcunun son derece az olduğunu kaydetti. İnsanları kruvaziyer tatiline yönlendirmede yeterli başarı sağlanamadığına dikkat çeken Alnıtemiz “Yarattığı katma değerin yanında; tarihi, kültürü, doğayı, gastronomiyi ve kaliteli hizmeti birleştiren başka bir turizm ürünü yok. Özellikle bu fiyatlara hiç yok. O nedenle ‘Almayanı dövüyorlar’ diyebileceğimiz bir ürün var elimizde. Kruvaziyer seyahat mi yoksa bir resort otelde tatil mi? Kruvaziyer seyahati mi yoksa bir kültür gezisi mi? Veya kruvaziyer seyahati mi yurt dışı gezisi mi? Dolayısıya bir kıyas yaptığınızda gemi seyahatlerinin her konuda önce ve avantajlı olduğunu görüyorsunuz.” dedi.


“Gemide sıkılmazsınız çünkü yapacak çok şey var”
Peki içeriği bu kadar zengin olan ve kaliteli hizmet verilen kruvaziyer tatilini Türkler neden diğer tatil türlerine nazaran daha az tercih ediyor? Alnıtemiz soruya şu yanıtı veriyor:


“Türkiye’de yerleşik bir kruvaziyer şirketinin olmaması, dil bariyeri, gemlerin sallandığına dair yanlış bilgiler veya ‘gemi tatilinin yaşlılara göre olduğu’, insanların gemide sıkılacağını düşünmesi gibi etkenler kruvaziyere dönük talebi olumsuz etkiliyor olabilir. Halbu ki, mesela gemilerdeki misafir yaş ortalaması dünya ölçeğinde 46, bizde ise 44. Gemide sıkılmazsınız çünkü yapacak çok şey var. ‘Ben denize de girmek istiyorum’ diyenler için, ‘ben tarihle ilgileniyorum’ veya ‘ben doğayla ilgileniyorum’ diyenler için programlar mevcut. Örneğin Galataport’a yanaşan gemilerdeki turistlere burada acenteler 28 değişik program sunuyor. Bunun içinde gastronomiden eğlenceye, şehir gezilerinden kültür ve sanat etkinliklerine kadar her şey var. Burada neyden ne kadar faydalanacağına yolcu kendisi karar veriyor. Benzer durum Ege Adaları için de geçerli. Mesela biz misafirlerimizi Mykonos’a veya Santorini’ye götürüyoruz. Orada denize de girebilir, gidip bir yerde güzel bir akşam yemeği de yiyebilir, gün batımını da izleyebilir, gece hayatını da yaşayabilir. İsterse bunların hepsini de yapabilir.”


“Gecelik 100 euroya yapamayacağınız bir kruvaziyer seyahati yok”
Kruvaziyer seyahatlerinin aynı zamanda çok daha ekonomik olduğunu ifade eden Özgü Alnıtemiz “Bugün otellerin fiyatının nerelere geldiğini görüyoruz. Şu anda gecelik 100 euroya yapamayacağınız bir kruvaziyer seyahati yok. Celestyal Cruises olarak biz aynı zamanda hem bütçe hem de zaman açısından esnek programlar sunuyoruz. 3, 4 ve 7 gecelik alternatiflerimiz var ve 249 eurodan başlayan fiyatlarla satıyoruz. Güzel bir sezon geçiriyoruz. Özellikle erken rezervasyon dönemini verimli geçirdik. Şubat ayında rekor satışımızı yaptık. Çünkü insanlar seçimden sonra dövizin artmasından endişe ederek seyahatini erken satın aldı. Şu anda sezonu neredeyse doldurduk diyebilirim.” ifadelerini kullandı.


“Türkiye limanlarına en sık uğrayan gemi şirketiyiz”
Celestyal’in gemileri diğerlerine nazaran daha küçük olmasına rağmen Türkiye’de yüzde 20 pazar payına sahip olduklarını açıklayan Alnıtemiz “Mart ayından başlayıp kasıma kadar operasyon yapan ve haftanın üç günü (salı cumartesi ve pazartesi) Kuşadası Limanı’ndan gemimiz hareket ediyor. Kuşadası çıkışlı turlar yaptığımız için sezonu diğerlerinden erken açıp geç kapatıyoruz. Türkiye limanlarına en sık uğrayan gemi şirketiyiz. Pandemi, sürecinde kruvaziyer şirketleri Türkiye’yi programından çıkardı ve uzun süre dönemdiler. Celestyal ise Türkiye limanlarında uğramaya devam etti. Hatta pandeminin bir bölümünde de gelmeyi sürdürdü.” şeklinde konuştu.


“Amacımız Türkiye limanlarının olduğu programları sunmak”
Birinci önceliklerinin, şu anda kruvaziyer turizminde büyük oranda transit bir ülke olan Türkiye’yi, gemiler için varış ve çıkış noktası haline getirmek olduğunu kaydeden Alnıtemiz “Amacımız Türkiye limanlarının olduğu programları sunmak ve gemileri bu şekilde etkileyebilmek. Zaten bu da zamanla oluşacaktır. Çünkü dünyada denizler sınırlı ve her sene yeni, kruvaziyer gemileri denizlere açılıyor. 2027 yılına kadar kruvaziyer sektöründe yatak kapasitenin yüzde 20 daha artması bekleniyor. Dolayısıyla yeni limanların ve varış yerlerinin programa alınması kaçınılmaz.” dedi.

Kaynak;Turizm Güncel

Editör:Hamdi Acet
Adınız
Yorumunuz
Hiç yorum yapılmamış.

0