Büyükşehir İpek Böceği Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırıyor

YAŞAM 28.04.2025 - 20:31, Güncelleme: 28.04.2025 - 20:31
 

Büyükşehir İpek Böceği Yetiştiriciliğini Yaygınlaştırıyor

AKSEKİ’DE EĞİTİMLER BAŞLADI Antalya Büyükşehir Belediyesi, Alanya Sapadere İpek Evi Üretim Merkezi’nde başlattığı ipek böceği yetiştiriciliğini yaygınlaştırıyor. Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Bölgesi'nde ipek böceği yetiştiriciliğinin gelişimini sağlayarak üretimi yeniden canlandırmayı amaçlıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Kozabirlik iş birliğiyle Antalya’da unutulmaya yüz tutmuş ipek böceği yetiştiriciliğini “İpek Evi Projesi” ile yeniden canlandırıyor. Bu kapsamda Antalya genelinde ipek böceği yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için eğitimler sürüyor. Alanya’nın ardından Akseki’de de Akdeniz Bölgesi Koza Tarım Satış Kooperatifi Satış Müdürü Mehmet Sönmez ve Büyükşehir Belediyesi Sapadere İpek Evi Sorumlusu Ayşenur Özdoğan Gülmez tarafından ilk eğitimler verildi. Aksekililerin yoğun ilgi gösterdiği eğitimde, ipek böceği yetiştiriciliğinin tüm evreleri görseller kullanılarak detaylı bir şekilde anlatıldı. Dut ağacı ve ipek böceği yetiştiriciliğinin aşamaları, koza üretimi, iklim şartları ve dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verilen kursiyerlere eğitim sonunda katılım belgeleri takdim edildi. AKSEKİ’DE İPEK BÖCEKÇİLİĞİNE YOĞUN İLGİ Antalya’da ipek böceği yetiştiriciliğinin gelişmesi adına önemli adımlar atıldığını belirten Kooperatif Satış Müdürü Mehmet Sönmez, Büyükşehir Belediyesi'nin bu alanda büyük katkı sağladığını vurguladı. Sönmez, “Muhittin Böcek Başkanımızın göreve gelmesiyle ilk fidan dağıtımlarımıza başladık. Antalya’nın neresi olursa olsun, talep olan her yere dut ağacı fidanlarımızı ulaştırıyoruz. Akseki’de 250 adet dut fidanı dikildi. Bölge rakımı, bakir yapısı ve ilaçlamadan uzak doğası ile ipek böceği yetiştiriciliği için son derece uygun. Üretime teşvik edilen kadınlar, aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Alanya ve Gazipaşa’dan sonra batı ilçelerimize de yayılmayı hedefliyoruz," dedi. HEDEF ANTALYA GENELİNDE YAYGINLAŞMA Eğitimler hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Sapadere İpek Evi Sorumlusu Ayşenur Özdoğan Gülmez, “İpek böceği yetiştiriciliğini yeniden canlandırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Akseki’de bir ay önce dikimini gerçekleştirdiğimiz 250 dut fidanının ardından, bugün de vatandaşlarımıza ilk eğitimlerini verdik. Amacımız, zamanla unutulmuş kozacılık geleneğini Antalya genelinde yeniden yaygınlaştırmak," ifadelerini kullandı. ‘ÜLKEMİZE DEĞER KATMAK İSTİYORUZ’ Akseki’de eğitimlere katılan kursiyerlerden Ahmet Arslan ise, “Eğitimimi dışarıda tamamladıktan sonra yeniden Akseki’ye döndüm. Organik tarımla ilgileniyorum. İpek böceği yetiştiriciliğini çok merak ediyordum. Eğitim çok öğretici ve faydalı oldu. Böyle projelerin ülkemize değer kattığına inanıyorum," dedi.  
AKSEKİ’DE EĞİTİMLER BAŞLADI Antalya Büyükşehir Belediyesi, Alanya Sapadere İpek Evi Üretim Merkezi’nde başlattığı ipek böceği yetiştiriciliğini yaygınlaştırıyor. Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Bölgesi'nde ipek böceği yetiştiriciliğinin gelişimini sağlayarak üretimi yeniden canlandırmayı amaçlıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Kozabirlik iş birliğiyle Antalya’da unutulmaya yüz tutmuş ipek böceği yetiştiriciliğini “İpek Evi Projesi” ile yeniden canlandırıyor. Bu kapsamda Antalya genelinde ipek böceği yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için eğitimler sürüyor. Alanya’nın ardından Akseki’de de Akdeniz Bölgesi Koza Tarım Satış Kooperatifi Satış Müdürü Mehmet Sönmez ve Büyükşehir Belediyesi Sapadere İpek Evi Sorumlusu Ayşenur Özdoğan Gülmez tarafından ilk eğitimler verildi.

Aksekililerin yoğun ilgi gösterdiği eğitimde, ipek böceği yetiştiriciliğinin tüm evreleri görseller kullanılarak detaylı bir şekilde anlatıldı. Dut ağacı ve ipek böceği yetiştiriciliğinin aşamaları, koza üretimi, iklim şartları ve dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verilen kursiyerlere eğitim sonunda katılım belgeleri takdim edildi.

AKSEKİ’DE İPEK BÖCEKÇİLİĞİNE YOĞUN İLGİ
Antalya’da ipek böceği yetiştiriciliğinin gelişmesi adına önemli adımlar atıldığını belirten Kooperatif Satış Müdürü Mehmet Sönmez, Büyükşehir Belediyesi'nin bu alanda büyük katkı sağladığını vurguladı. Sönmez, “Muhittin Böcek Başkanımızın göreve gelmesiyle ilk fidan dağıtımlarımıza başladık. Antalya’nın neresi olursa olsun, talep olan her yere dut ağacı fidanlarımızı ulaştırıyoruz. Akseki’de 250 adet dut fidanı dikildi. Bölge rakımı, bakir yapısı ve ilaçlamadan uzak doğası ile ipek böceği yetiştiriciliği için son derece uygun. Üretime teşvik edilen kadınlar, aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Alanya ve Gazipaşa’dan sonra batı ilçelerimize de yayılmayı hedefliyoruz," dedi.

HEDEF ANTALYA GENELİNDE YAYGINLAŞMA
Eğitimler hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Sapadere İpek Evi Sorumlusu Ayşenur Özdoğan Gülmez, “İpek böceği yetiştiriciliğini yeniden canlandırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Akseki’de bir ay önce dikimini gerçekleştirdiğimiz 250 dut fidanının ardından, bugün de vatandaşlarımıza ilk eğitimlerini verdik. Amacımız, zamanla unutulmuş kozacılık geleneğini Antalya genelinde yeniden yaygınlaştırmak," ifadelerini kullandı.

‘ÜLKEMİZE DEĞER KATMAK İSTİYORUZ’
Akseki’de eğitimlere katılan kursiyerlerden Ahmet Arslan ise, “Eğitimimi dışarıda tamamladıktan sonra yeniden Akseki’ye döndüm. Organik tarımla ilgileniyorum. İpek böceği yetiştiriciliğini çok merak ediyordum. Eğitim çok öğretici ve faydalı oldu. Böyle projelerin ülkemize değer kattığına inanıyorum," dedi.

 

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.