Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Yılda 6 ayrı yer değiştiren çobanlar göç etmeye hazırlanıyor

YAŞAM 15.05.2021 - 16:12, Güncelleme: 11.12.2024 - 05:12
 

Yılda 6 ayrı yer değiştiren çobanlar göç etmeye hazırlanıyor

Antalya’nın Kumluca ilçesinde çobanlık yapan aileler yaylaya göç etmek için hazırlıklarına başladı. Antalya’nın yüksek rakımlı ilçelerine bağlı yaylalarda yazı geçirmek için yola çıkacak olan Çelik ailesi, yıl boyunca 6 ayrı yerde konaklıyor.
Çelik ailesi hayvanlarının daha iyi beslenmesi için 4 mevsimde 6 ayrı noktaya taşınıyor. Kumluca, Korkuteli, Elmalı ve Finike ilçelerinin değişik yerlerinde otlatma alanlarının çok olduğu yerlere göç ediyorlar. Çelik ailesi yola çıkmadan önce hayvanlarının önce kıllarını keserek yaz mevsimine hazırlıyor. Sonra yola çıkıyorlar. Hayvancılık yapmak için meranın şart olduğunu belirten 4 çocuk babası Ahmet Çelik (42), “Doğduğumuzdan beri çobanız. 100 kadar keçimiz ve 150 kadar koyunumuz var” dedi. 6 kez konaklama yeri değiştiriyoruz Yazın Korkuteli yaylası olan Çatma Yaylasına göç ettiklerini, orada 2 ay durduktan sonra Elmalı Karagöl mevkisine taşındıklarını anlatan Çelik, "2 ay orada duruyoruz. 2 ay sonra Elmalı Eskihisar köyüne tekrar güz sezonu olarak domates bozumuna gidiyoruz. Kış sezonu geliyor. Finike’ye geliyoruz. Yıllık 5 - 6 kere yurt değiştiriyoruz. Son günlerimizi yaşıyoruz. Şu anda Kumluca’dan yine Yaylamız Çatmaya nasip olursa yolculuğumuz başlayacak” dedi. Sıcak mevsimine hazırlık için keçilerin kılları kesiliyor Yaz mevsimi olduğu için keçilerin kıllarını keserek hem sıcaktan koruyan hem temizleyen aileler bu yöntemle aynı zamanda keçilerin gelişimini de hızlandırıyor. Her işi aynı anda yaptığımdan benim için zor oluyor 15 – 16 yıldan beri çobancılık yaptığını söyleyen Muhsine Çelik ise dört çocuğuyla bütün yıl boyunca yer değiştirmenin zor olduğunu belirterek, "Benim için zor oluyor. Koyun ağılını süpürmesi. Yemek bulaşık çamaşır. Çocukların bakımı aynı anda zor oluyor. Kuzulara bakıyoruz. Kuzular ağız yarası oluyor. Hastalığı oluyor. Onlara bakıyoruz. Çocuk gibi onları büyütüyoruz. Sürekli göç yapıyoruz. Yılda 4 - 5 sefer göç yapıyoruz. Yaylaya çıkıyoruz. Sahile iniyoruz. Bu yüzden hayatımız zor oluyor” dedi.    
Antalya’nın Kumluca ilçesinde çobanlık yapan aileler yaylaya göç etmek için hazırlıklarına başladı. Antalya’nın yüksek rakımlı ilçelerine bağlı yaylalarda yazı geçirmek için yola çıkacak olan Çelik ailesi, yıl boyunca 6 ayrı yerde konaklıyor.

Çelik ailesi hayvanlarının daha iyi beslenmesi için 4 mevsimde 6 ayrı noktaya taşınıyor. Kumluca, Korkuteli, Elmalı ve Finike ilçelerinin değişik yerlerinde otlatma alanlarının çok olduğu yerlere göç ediyorlar. Çelik ailesi yola çıkmadan önce hayvanlarının önce kıllarını keserek yaz mevsimine hazırlıyor. Sonra yola çıkıyorlar.

Hayvancılık yapmak için meranın şart olduğunu belirten 4 çocuk babası Ahmet Çelik (42), “Doğduğumuzdan beri çobanız. 100 kadar keçimiz ve 150 kadar koyunumuz var” dedi.


6 kez konaklama yeri değiştiriyoruz
Yazın Korkuteli yaylası olan Çatma Yaylasına göç ettiklerini, orada 2 ay durduktan sonra Elmalı Karagöl mevkisine taşındıklarını anlatan Çelik, "2 ay orada duruyoruz. 2 ay sonra Elmalı Eskihisar köyüne tekrar güz sezonu olarak domates bozumuna gidiyoruz. Kış sezonu geliyor. Finike’ye geliyoruz. Yıllık 5 - 6 kere yurt değiştiriyoruz. Son günlerimizi yaşıyoruz. Şu anda Kumluca’dan yine Yaylamız Çatmaya nasip olursa yolculuğumuz başlayacak” dedi.


Sıcak mevsimine hazırlık için keçilerin kılları kesiliyor
Yaz mevsimi olduğu için keçilerin kıllarını keserek hem sıcaktan koruyan hem temizleyen aileler bu yöntemle aynı zamanda keçilerin gelişimini de hızlandırıyor.


Her işi aynı anda yaptığımdan benim için zor oluyor
15 – 16 yıldan beri çobancılık yaptığını söyleyen Muhsine Çelik ise dört çocuğuyla bütün yıl boyunca yer değiştirmenin zor olduğunu belirterek, "Benim için zor oluyor. Koyun ağılını süpürmesi. Yemek bulaşık çamaşır. Çocukların bakımı aynı anda zor oluyor. Kuzulara bakıyoruz. Kuzular ağız yarası oluyor. Hastalığı oluyor. Onlara bakıyoruz. Çocuk gibi onları büyütüyoruz. Sürekli göç yapıyoruz. Yılda 4 - 5 sefer göç yapıyoruz. Yaylaya çıkıyoruz. Sahile iniyoruz. Bu yüzden hayatımız zor oluyor” dedi.
 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.