Alanya’da üreten kadınlara destek sürüyor
Alanya’da üreten kadınlara destek sürüyor
100 bin kantaronun toprakla buluşturulacağı Alanya’da üretici kadınlar tıbbi aromatik bitkilerden yağ elde edip kazanç sağlayacak.
Avustralya Büyükelçiliği doğrudan yardım programı kapsamında “Alanya İlçesinin Kırsal Alanlarında Yaşayan Kadınların Sürdürülebilir Eko-Tarım Uygulamalarıyla Desteklemesi Projesi” açılış toplantısı gerçekleştirildi. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya Avustralya Büyükelçisi Miles Armitage, ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Kırsal Kalkınma ve Kırsal Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Mustafa Özen, Alanya Keykubat Kadın girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Aynur Mert ile davetliler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Özen, Güzelbağ, Dereköy, Gündoğmuş’un Ümütlü mahallelerindeki 40 kadına tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği ile ilgili eğitim vereceklerini söyledi. Özen, “Eğitimlerde başarılı olan kadınlarla birlikte 100 bin kantaron fidanını toprakla buluşturacağız. Sonrasındaki hedefimiz bu yüz bini milyonlara ulaştırmak. Toroslar tıbbi aromatik ürün yetiştirmeye gayet müsait. Doğal olarak zaten yetişiyor. Biz bunun kültürel olarak üretimini yapacağız. İlerleyen dönemde de Alanya Keykubat Kadın girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile birlikte bu tıbbi aromatik bitkilerin yağını üretmeyi hedefliyoruz” dedi.
Mert de, kadınları destekleyerek onlara maddi anlamda katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Mert, projeye destek veren Avustralya Büyükelçiliği’ne, Şahin’e ve Özen’e teşekkür etti.
Projenin kırsalda uygulanacak olmasının kendilerini heyecanlandırdığını vurgulayan Göktepe, “Çünkü Gündoğmuş’taki üreticiler bizim odamıza bağlı. Tıbbi aromatik bitki hem devlet desteği kapsamında hem de sübvansiyonlu. Tıbbi aromatik bitkilerin kültüre alınması hem doğadaki dengenin sağlanması hem alternatif ürünler hem de kadın kooperatiflerin desteklenmesi açısından çok değerli bir proje.
Oda olarak tıbbi aromatik bitkilerin tohumlarının çimlendirilmesi, köklendirilmesi, sulama, gübreleme, hasat ve paketlenmesi ile ilgili elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz” diye konuştu. Göreve geldiklerinden bu yana kadınları destekledikleri dile getiren Şahin, ülkenin ekonomik büyümesinde kadınlar ile birlikte var olacaklarını söyledi.
Projeye katkı sunanlara teşekkür eden Büyükelçi Armitage ise, “Avustralya ile Türkiye’nin taşıdığı birçok ortak özellikten birisi de her ikisinin büyük tarım ülkeleri olması. Bu izim ekonomimizde, kültürümüzde ve toplumumuzda her zaman önemli bir rol oynadı. Ortak özelliklerimizden birisi de tarım ve geçim kaynaklarının karşılaştığı zorluklar. Bu hem Türkiye’de bu yıl içinde gerçekleşen ve 2019’da Avustralya’da aynı derecede tahripkar yangınlarda çok iyi görüldü.
Bu proje tarımsal kalkınma yoluyla kadınların güçlendirilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. Diğer amacı da cinsiyet eşitliği kavramları hakkındaki bilgilerin ilerletilmesi ve hayata geçirilmesi. Antalya’daki iş gücünün yarısı kadın olsa da kadınların ve erkeklerin sosyal güvenliğe erişiminde geniş bir uçurum var. Bu tarımsal proje bu çelişki hakkında bir farkındalık yaratmak üzere toplantılar içerecek. Projenin vadettiği başarıları duymak için sabırsızlanıyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından davetlilerin proje hakkında merak ettikleri cevaplandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.