Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Alanya’da üreticilere muz semineri

YAŞAM 02.03.2022 - 13:28, Güncelleme: 11.12.2024 - 05:12
 

Alanya’da üreticilere muz semineri

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından muz üreticilerine yönelik eğitim semineri düzenlendi. Seminer sonrası konuşan İlçe Müdürü Rüzgar, toprak ve su analizinin önemine değinerek üreticilerin sera kurmadan öne ilçe müdürlüğüne başvurmalarını istedi.

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere yönelik Gazipaşa’da başlayan muz seminerleri Alanya’da devam etti. Dört ilçede düzenlenecek olan muz seminerinin ikincisi bugün Mahmutlar Mahallesi Düğün Salonu’nda düzenlendi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Süleyman Yalçın’ın ‘Örtüaltı Muz Yetiştirici’, Ziraat Mühendisi Rasim Arslan’ın ‘Bitki Besleme’ konusunda bilgiler verdiği seminere Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Mehmet Rüzgar, Alanya Muz-Bir Başkanı Mustafa Şenli, Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, Mahmutlar Mahalle Muhtarı Ahmet Top ve çok sayıda muz üreticisi katıldı.  COVİD-19’DAN DOLAYI KATILAMADILAR Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Mümine Özarslandan, Mersin Üniversitesi Silifke Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu’ndan Doç. Dr. Adem Özarslandan ve Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Miraç Yayla, Covid-19 testleri pozitif çıktığı için seminere katılamadılar.  SERALARI ZİYARET ETTİLER Seminer sonrası katılımcılar ve üreticiler Mahmutlar Mahallesi’ndeki muz seralarını ziyaret ederek yerinde incelemelerde bulundular. Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Mehmet Rüzgar, seminer ve sera ziyareti sonrası açıklamalarda bulundu.  ALANYA MUZ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ MERKEZ  Alanya’nın Türkiye’nin en büyük muz üretim merkezi olduğunu ve yıllık 150 bin tona kadar muz üretiminin söz konusu olduğu belirten Rüzgar, bu üretim sırasında üretim teknikleri, gübreleme, muzdaki zararlılar ve hastalıklarla mücadele ve bu hastalıkların önlemi için uzman ekiplerin ve öğretim üyelerinin üreticilere eğitim verdiğini söyledi.  “EN ÖNEMLİ FAKTÖR TOPRAK ANALİZİ” Rüzgar, gübrelemenin muz üretiminde çok büyük öneme sahip olduğunu aktararak “Gübrelemedeki en önemli faktör toprak analizidir. İlçe Müdürlüğümüzde toprak ve su analizi yapmaktayız. Bütün üreticilerimizin mutlaka yılda bir kere toprak analizini yaptırmalarını, hem gübreleme hem de diğer mineral maddelerin toprağında olup olmadığını incelemelerini istiyoruz. Bu analizlerin sonucuna göre kimyasal kullanma veya gübreleme yapmaları gerekiyor. Bu sayede hem kendileri kazançlı çıkacak hem de toprağa zarar vermemiş olacak. Çünkü yanlış gübreleme ve kimyasal kullanımı toprağı öldürmekte, verimi düşürmekte ve hastalıklara yol açmaktadır” dedi.  “MUTLAKA MÜDÜRLÜĞÜMÜZE GELSİNLER” Toprak analizinin yanı sıra tarımsal sulama analizinin de çok önemli olduğuna değinen Rüzgar, “Bir sera kurulacağı zaman ilçe müdürlüğümüzdeki ziraat mühendisleri olarak yönü, cephesi, güneşi aldığı yeri, toprağın yapısını inceleyip yönlendirme ve teknik destek sağlamaktayız. Üreticilerimiz bir muz tesisi kurmadan önce mutlaka müdürlüğümüze gelmeleri ve teknik ekiplerimizle görüşüp toprak analizi yaparak muz seralarını kurmaları gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından muz üreticilerine yönelik eğitim semineri düzenlendi. Seminer sonrası konuşan İlçe Müdürü Rüzgar, toprak ve su analizinin önemine değinerek üreticilerin sera kurmadan öne ilçe müdürlüğüne başvurmalarını istedi.

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere yönelik Gazipaşa’da başlayan muz seminerleri Alanya’da devam etti. Dört ilçede düzenlenecek olan muz seminerinin ikincisi bugün Mahmutlar Mahallesi Düğün Salonu’nda düzenlendi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Süleyman Yalçın’ın ‘Örtüaltı Muz Yetiştirici’, Ziraat Mühendisi Rasim Arslan’ın ‘Bitki Besleme’ konusunda bilgiler verdiği seminere Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Mehmet Rüzgar, Alanya Muz-Bir Başkanı Mustafa Şenli, Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, Mahmutlar Mahalle Muhtarı Ahmet Top ve çok sayıda muz üreticisi katıldı. 


COVİD-19’DAN DOLAYI KATILAMADILAR
Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Mümine Özarslandan, Mersin Üniversitesi Silifke Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu’ndan Doç. Dr. Adem Özarslandan ve Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Miraç Yayla, Covid-19 testleri pozitif çıktığı için seminere katılamadılar. 


SERALARI ZİYARET ETTİLER
Seminer sonrası katılımcılar ve üreticiler Mahmutlar Mahallesi’ndeki muz seralarını ziyaret ederek yerinde incelemelerde bulundular. Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Mehmet Rüzgar, seminer ve sera ziyareti sonrası açıklamalarda bulundu. 


ALANYA MUZ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ MERKEZ 
Alanya’nın Türkiye’nin en büyük muz üretim merkezi olduğunu ve yıllık 150 bin tona kadar muz üretiminin söz konusu olduğu belirten Rüzgar, bu üretim sırasında üretim teknikleri, gübreleme, muzdaki zararlılar ve hastalıklarla mücadele ve bu hastalıkların önlemi için uzman ekiplerin ve öğretim üyelerinin üreticilere eğitim verdiğini söyledi. 


“EN ÖNEMLİ FAKTÖR TOPRAK ANALİZİ”
Rüzgar, gübrelemenin muz üretiminde çok büyük öneme sahip olduğunu aktararak “Gübrelemedeki en önemli faktör toprak analizidir. İlçe Müdürlüğümüzde toprak ve su analizi yapmaktayız. Bütün üreticilerimizin mutlaka yılda bir kere toprak analizini yaptırmalarını, hem gübreleme hem de diğer mineral maddelerin toprağında olup olmadığını incelemelerini istiyoruz. Bu analizlerin sonucuna göre kimyasal kullanma veya gübreleme yapmaları gerekiyor. Bu sayede hem kendileri kazançlı çıkacak hem de toprağa zarar vermemiş olacak. Çünkü yanlış gübreleme ve kimyasal kullanımı toprağı öldürmekte, verimi düşürmekte ve hastalıklara yol açmaktadır” dedi. 


“MUTLAKA MÜDÜRLÜĞÜMÜZE GELSİNLER”
Toprak analizinin yanı sıra tarımsal sulama analizinin de çok önemli olduğuna değinen Rüzgar, “Bir sera kurulacağı zaman ilçe müdürlüğümüzdeki ziraat mühendisleri olarak yönü, cephesi, güneşi aldığı yeri, toprağın yapısını inceleyip yönlendirme ve teknik destek sağlamaktayız. Üreticilerimiz bir muz tesisi kurmadan önce mutlaka müdürlüğümüze gelmeleri ve teknik ekiplerimizle görüşüp toprak analizi yaparak muz seralarını kurmaları gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.