Üniversite öğrencileri, yeşil dönüşümün öncüsü olacak!
Üniversite öğrencileri, yeşil dönüşümün öncüsü olacak!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; iklim krizi ile mücadeleye üniversite öğrencilerini dâhil etti. Türkiye’nin yeşile dönüşümüne katkı sağlayacak 209 üniversite, iklim elçilerini belirleyerek çalışmalara başladı. İklim elçileri; üniversitelerin yeşil ve iklim dostu uygulamalara imza atması, ulusal ve uluslar arası iklim farkındalığının artırılmasına katkılar sağlayacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; iklim krizi ile mücadeleye üniversite öğrencilerini dâhil etti. Türkiye’nin yeşile dönüşümüne katkı sağlayacak 209 üniversite, iklim elçilerini belirleyerek çalışmalara başladı. İklim elçileri; üniversitelerin yeşil ve iklim dostu uygulamalara imza atması, ulusal ve uluslar arası iklim farkındalığının artırılmasına katkılar sağlayacak.
KOORDİNATÖR ALANYA HEP ÖĞRENCİSİ
İklim değişikliği ile mücadele ve yeşil kalkınma hedefi doğrultusunda görev yapacak iklim elçileri; iklim krizinin etkilerini en aza indirmek, iklim ve çevre farkındalığının Türkiye’nin her yerinde yaygınlaşmasını sağlamak için çaba gösterecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un başlattığı uygulamaya, Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi (HEP) Üniversitesi’nden Mimarlık 4'ncü sınıf öğrencisi Süleyman Emre Mutoğlu katıldı. Süleyman Emre Mutoğlu, iklim dönüşümüne katkı sağlayacak 209 üniversitenin iklim elçisinin oylarıyla koordinatör oldu.
YEŞİL DÖNÜŞÜMÜN ÖNCÜSÜ OLACAKLAR
Türkiye’nin iklim elçilerinin koordinatörlüğüne, öğrencilerin oyları ile seçilen Süleyman Emre Mutoğlu; amaçlarının Türkiye’nin yeşil dönüşümüne katkı sağlamak olduğunu söyledi. Bu kapsamda gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında bilgiler aktaran Mutoğlu, şu bilgileri aktardı: “İklim Elçileri Hareketi; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum çalışmalarındaki gençlik katılımını güçlendirmek amacıyla başlatıldı. İnisiyatifin ilk tohumları, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un, Ekim 2021’de Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yaptığı konuşma ile atıldı. İklim Elçilerinin amacı, Türkiye'nin yeşil dönüşümün öncüsü olma hedefini gerçekleştirmesini sağlamaktır.
Bu kapsamda bizler üniversitemizin yeşil ve iklim dostu olması, toplumda iklim değişikliği farkındalığının artırılması, ulusal ve uluslararası karar alma süreçlerine gençlik katılımının güçlendirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması/yürütülmesi/koordine edilmesinden sorumluyuz. Bugün toplamda 209 İklim Elçisiyiz. Sayımızın gün geçtikçe artacağına inanıyoruz. İklim elçileri, üniversitede kampüslerin tamamını ‘İklim Dostu Kampüs’ yapmak için kolları sıvıyor. Artık her bir öğrenci, bu kapsamda yeşil dönüşüm çalışmalarının parçası olacak”
“GURUR VEREN BİR SORUMLULUK”
Alanya HEP Üniversitesi Mimarlık 4’ncü sınıf öğrencisi Süleyman Emre Mutoğlu, koordinatör seçilme süreci ile ilgili de bilgiler aktardı. Türkiye’nin en büyük çevre seferberliğine koordinatör olarak katkı sağlamaktan çok mutlu olduğunu dile getiren Mutoğlu; “1 Kasımda 2022'de Ankara’da “İklim Elçileri Kurumsallaşma süreci” toplantısında iklim elçilerinin koordinatörünü seçmek için oylama sürecine gittik, adaylardan birisi de bendim, bize nasip oldu. İklim elçilerinin Türkiye Koordinatörü seçildim.
Ben buradaki temsiliyetimi sadece iklim elçileri bazında değil. Türkiye’deki yaklaşık 15 milyonluk genç nüfusun tamamının temsiliyeti olarak görüyorum. Gençler olarak bizlerin ulusal ve uluslararası karar alma organlarında yer almasını sağlamak istiyorum. Çok büyük ve gurur veren bu sorumluluğu, layıkıyla yerine getireceğime inancım tamdır. Bu süreç boyunca beni maddi ve manevi olarak destekleyen Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi’ne; Başta Rektörümüz, Prof. Dr. Mesut Güner’e, Mimarlık Dekanımız Prof. Dr Erol Sayın’a, Genel Sekreterimiz Bahar Sivri’ye ve Spor Kültür ve Sağlık Müdürümüz Nesrin Ellezer’e sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
“SIFIR ENERJİLİ BİNALAR ÜZERİNE ÇALIŞIYORUM”
İklim Koordinatörü Süleyman Emre Mutoğlu, son olarak iklim elçilerinin kurumsallaşma süreci hakkında da bilgiler aktardı. İklim elçileri hareketinin her geçen gün büyüdüğüne vurgu yapan Süleyman Emre Mutoğlu, “Özelliklede kurumsallaşma ve lansman sürecimizden sonra bunun etkilerini daha net görüyoruz. Bizler şuanda 12 kişilik bir yürütme kurulu ekibi kurduk. Başkanlığı benim yaptığım bu ekip; Finans / Bütçe Komitesi, Çocuk / Genç Odaklı İklim Değişikliği Komitesi Bilimsel Araştırma Komitesi, Uluslararası İlişkiler Komitesi, Politika / Karar Alma Komitesi, Eğitim ve Farkındalık Komitesi, Medya/ Blog / Sosyal Medya Komitesi, Proje Geliştirme Komitesi, İzleme/ Değerlendirme / Raporlama Komitesi, İletişim ve Koordinasyon Komitesinden oluşuyor. Kısacası her İklim elçimize ilgi duydukları alanlarda çalışmalarının yolunu açmış olduk.
Şuanda Bu alanlar altında Projeler ve eğitimler yürütüyoruz. Kendi Yürüttüğüm Projeler de var. Benim alanım mimarlık… Bu bağlamda Binalarda Enerji Verimliliği ve Sıfır Enerjili Binalar Üzerine Çalışıyorum. Sıfır Enerji Binaların Kentsel Dönüşümlere Entegre Edilmesi ile ilgili bir makale yazıyorum. Aynı zaman da şuanda okulumla birlikte Sıfır Atıkla İlgili Bir Avrupa Birliği Projesini geliştirme aşamasındayız.
SRİ LANKA ÇEVRE BAKANINDAN DAVET
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleştirilen, 3.Sıfır Atık Zirvesine katılan Süleyman Emre Mutoğlu, zirvede Sri Lanka Çevre Bakanı Naseer Ahamed ile bir araya geldi. Sri Lanka Çevre Bakanı ile görüş alışverişinde bulunan Mutoğlu, " 3.Sıfır Atık Zirvesinde Sri Lanka Çevre bakanı Naseer Ahamed ile sohbet etme fırsatımız oldu. Kendisi ülkelerinde de benzer bir gençlik hareketi başlatmak istediklerini belirtti. Fikir alışverişi ve Ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin pekişmesi adına Beni İklim Elçileri’ni temsilen Sri Lanka’ya davet etti" ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.