Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Antalya’da Akdeniz foku heyecanı!

YAŞAM 29.12.2023 - 12:19, Güncelleme: 11.12.2024 - 05:12
 

Antalya’da Akdeniz foku heyecanı!

Antalya kıyılarında yaşayan Akdeniz fokları, son günlerde sıkça görüntüleniyor. Bu nadir ve korunması gereken tür, hem doğal hem de insan kaynaklı tehditlerle karşı karşıya. Özellikle balıkçı ağları ve fırtınalar, fokların ölümüne neden olabiliyor.

Geçtiğimiz gün Konyaaltı Sahili'nde ölü bulunan bir yavru fokun, bu sebeplerden biriyle hayatını kaybettiği düşünülüyor. Fokun cesedi, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne götürülerek inceleme altına alındı. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya kıyılarında 25'e yakın fok bulunduğunu belirterek, bu canlıların endemik ve nesli tükenmekte olan bir tür olduğunu vurguladı. Gökoğlu, balıkçılara da uyarılarda bulunarak, fokların yaşam alanlarına saygılı olmalarını istedi.   "Balıkçı ağları foklar için büyük tehlike" Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Akdeniz foku, dünyada sadece 700-750 civarında kalan bir türdür. Antalya ve Mersin kıyıları, bu türün en yoğun görüldüğü yerlerdir. Foklar genellikle falezlerin altında veya yat limanlarının yakınında yaşarlar. Anneleri yavrularını korumak için sürekli yanlarında bulunur. Balıkçılar, falezlerin dibinde veya oltada canlı balık kullanarak avlanırlarsa, foklar bunlara ilgi duyabilir. Bu durumda foklar balıkçı ağlarına takılabilir veya yaralanabilir. Balıkçı ağları foklar için büyük bir tehlikedir.  Biz de zaman zaman ölü veya yaralı foklarla karşılaşıyoruz. Vatandaşların da foklardan korkmaması gerekir, çünkü onlar insanlara zarar vermez. Aksine çok sevimli ve meraklı hayvanlardır. Biz sualtında sıklıkla onlarla beraber oluyoruz. Fokların üreme dönemi Eylül-Ekim aylarıdır. Bu dönemde yavrularını daha çok görebiliriz. Antalya'da Kadın Yarı, Düden Şelalesi, Beldibi ve Çaltıcak gibi bölgelerde fokların yuvalandığını biliyoruz" dedi.
Antalya kıyılarında yaşayan Akdeniz fokları, son günlerde sıkça görüntüleniyor. Bu nadir ve korunması gereken tür, hem doğal hem de insan kaynaklı tehditlerle karşı karşıya. Özellikle balıkçı ağları ve fırtınalar, fokların ölümüne neden olabiliyor.

Geçtiğimiz gün Konyaaltı Sahili'nde ölü bulunan bir yavru fokun, bu sebeplerden biriyle hayatını kaybettiği düşünülüyor. Fokun cesedi, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne götürülerek inceleme altına alındı.


Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya kıyılarında 25'e yakın fok bulunduğunu belirterek, bu canlıların endemik ve nesli tükenmekte olan bir tür olduğunu vurguladı. Gökoğlu, balıkçılara da uyarılarda bulunarak, fokların yaşam alanlarına saygılı olmalarını istedi.

 
"Balıkçı ağları foklar için büyük tehlike"
Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Akdeniz foku, dünyada sadece 700-750 civarında kalan bir türdür. Antalya ve Mersin kıyıları, bu türün en yoğun görüldüğü yerlerdir. Foklar genellikle falezlerin altında veya yat limanlarının yakınında yaşarlar. Anneleri yavrularını korumak için sürekli yanlarında bulunur. Balıkçılar, falezlerin dibinde veya oltada canlı balık kullanarak avlanırlarsa, foklar bunlara ilgi duyabilir. Bu durumda foklar balıkçı ağlarına takılabilir veya yaralanabilir. Balıkçı ağları foklar için büyük bir tehlikedir. 


Biz de zaman zaman ölü veya yaralı foklarla karşılaşıyoruz. Vatandaşların da foklardan korkmaması gerekir, çünkü onlar insanlara zarar vermez. Aksine çok sevimli ve meraklı hayvanlardır. Biz sualtında sıklıkla onlarla beraber oluyoruz. Fokların üreme dönemi Eylül-Ekim aylarıdır. Bu dönemde yavrularını daha çok görebiliriz. Antalya'da Kadın Yarı, Düden Şelalesi, Beldibi ve Çaltıcak gibi bölgelerde fokların yuvalandığını biliyoruz" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.