Bakan Ersoy’dan yeni Turist Rehberliği Kanunu açıklaması
Bakan Ersoy’dan yeni Turist Rehberliği Kanunu açıklaması
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Turist Rehberliği Kanununu değerlendirdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilen Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında açıklamalarda bulundu.
Yasadaki en önemli değişiklerden birinin bazı kararların Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine verilmesi olduğunu ifade eden Ersoy, “Yasa birkaç önemi değişiklik içeriyordu. En önemli değişiklik aslında rehberlikle ilgili ve uygulamadaki bazı kararların Bakanlık yetkisine tekrar geri verilmesi. Onun dışında özellikle yabancı dil sınavlarıyla ilgili bir düzenleme getirildi. Artık ÖSYM’deki kriterler esas alınarak yapılıyor.” dedi.
“Türk vatandaşları için bir ayrıcalık getirdik”
Ersoy, Türkçe rehberlik ile ilgili ise şu ifadeleri kullandı:
“En önemli nokta, değişiklerden biri de Türkçe rehberlik. Rehberlik eğitimini tamamlamış olan kişiler sınavları başarıyla geçtikten sonra lisan sınavına giriyorlar. Hangi dillerden başarılı olurlarsa sonuçları kokartlarına işleniyor ve o dili konuşan ülkenin vatandaşlarına kokartlarında belirtilen lisanlarda rehberlik yapabiliyorlar. Yani orada İngilizce yazıyorsa İngilizce konuşan ülkelerin vatandaşlarına rehberlik yapabiliyorlar. Almanca konuşuyor yazıyorsa Almanca konuşan ülkelerin vatandaşlarına rehberlik yapıyorlar.
Türk vatandaşları için bir ayrıcalık getirdik. Türkçe bilmesi yeter. Yani Türk vatandaşlarına çıkacak olan rehberlerin yabancı dil bilmesi artık gerekmiyor. Sadece Türkçe bilmeleri, kendi anadillerini konuşuyor olmaları, rehberlikle ilgili eğitimleri tamamlamış olmaları yeterli. Zaten herhangi bir Türk gruba İngilizce anlatma gerekmiyor, Fransızca anlatma gerekmiyor, Almanca anlatma gerekmiyor. Kendi orada sadece Türkçe yazıyorsa sadece Türk gruplara çıkabiliyor. Eğer orada sadece Türkçe yazıyorsa yabancı bir gruba da çıkamıyorsunuz. Zaten öyle bir şey olursa kanunen ruhsatınız iptal olur. Bir daha zaten rehberlik yapamazsınız. Bu da detaylı bir şekilde kontrol ediliyor zaten.”
“Bu şekilde turizm olmaz”
Hanutçulukla turizmin olmayacağını ifade eden Ersoy “Hanutçulukla ilgili rehberlik ruhsatını iptaline kadar varan ve para cezaları içeren yeni yaptırımlar getirildi. En hassas konulardan biri bu. Maalesef yoğun bir şekilde turizmde, halkın anlayacağı dilde komisyonculuk diyelim, rehber camiasında hantçuluk diye geçiyor, bu maalesef çok yaygın. Turizmin en büyük tehlikelerinden biri. Gelişmiş turizm ülkelerinin hiçbirinde böyle bir şey yok ama maalesef ülkemizde çok yoğun bir şekilde var. Biz de bunlarla çok etkili bir şekilde savaşmak istiyoruz.
Turizmin önündeki en büyük engellerden biri olarak görüyoruz. Yasada bazı düzenlemeler yaptık, gerekirse başka düzenlemeler de ileride yaparız. Mutlaka bu dönemde hanutçulukla ilgili sıkıntıyı Türk turizminin çözmesi gerekiyor. Bizim de en çok önem verdiğimiz ve maalesef rehberler aracılığıyla yapılan bir konu olduğu için çok hassas davrandığımız bir konu. Bu şekilde turizm olmaz. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde bu şekilde turizm yapılmıyor. Bizim ülkemizde de yapılmaması gerekiyor. Hem esnafa çok zarar veriyorlar, gelirin adaletli bir şekilde dağılımını engelliyorlar bu da turizmde savaşmamız gereken konuların başında geliyor. Biz gerekli savaşı ısrarlı bir şekilde yapacağız.” şeklinde konuştu.
“Kurallarımız rakiplerimizle aynı seviyeye getirmeye çalışıyoruz”
Yapılan yasal düzenlemelerle Türk turizmini rakip ülkelerin seviyesine getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Ersoy, “Biz 4’üncü sıraya kadar yükseldik turist sayısı olarak. Hedefimizde dünyada ilk 3’e girmek. İşte dünyada ilk 5’e, 6’ya, 7’ye giren ülkeler sıralamasındaki kurallar ki bunlar genelde Batılı ülkeler oluyor, onlarla aynı seviyeye kurallarımızı getirmeye çalışıyoruz. Çok hızlı bir şekilde de regülasyonlar yapıyoruz.
Sadece rehberlikle ilgili düzenlemeler değil, turizm konutlarının düzenlemesi, konaklama tesislerinin belgelendirmesine kadar şu son dönemde birçok yenilik geldi. Tabi bunların adaptasyonu, düzenlenmesi, uyum sağlaması bir süreç. Bu süreci de kısa bir sürede Türkiye olarak tamamlayıp rakip olarak gördüğümüz 60 milyon–100 milyon bandında turist alan ülkeler seviyesine ülkemizi getirmeyi hedefliyoruz.” açıklamasını yaptı.
Kaynak turizm güncel
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.