Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Syedra Antik Kentinde Eski Oyun İzleri Bulundu

YAŞAM 27.01.2025 - 19:09, Güncelleme: 27.01.2025 - 19:09
 

Syedra Antik Kentinde Eski Oyun İzleri Bulundu

Antalya il sınırlarında, Alanya ilçesinin 20 kilometre doğusunda yer alan Syedra Antik Kenti’nde yapılan kazılarda, taş masaya kazınmış ve o döneme ait satranç veya dama oyununa ait ilk izler ortaya çıktı. Alanya Arkeoloji Müzesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle yürütülen kazılar, kent tarihinin MÖ 7. yüzyıla kadar uzandığını ve burada bir yerleşim olduğuna işaret ediyor.

Kazı çalışmaları sırasında, oyunun kuralları ve zar atma seçeneklerinin yer aldığı taşlara kazınmış izler keşfedildi. Bu buluntu, dönemin sosyal yaşamını ve oyun kültürünü aydınlatmak açısından önemli bir buluş olarak değerlendiriliyor. Antik Yunan ve Roma'da benzer oyunlar "Ludus Latrunculorum" adıyla bilinirdi. Bu oyun, stratejiye dayalı ve taşları hareket ettirerek rakipten almak üzerine kuruluydu, satranca benzer özellikler taşıyor. Oyunun Kuralları ve Zar Atma Seçenekleri Bulunan taşlarda, dönemin oyununun kuralları ve üç farklı zar atma seçeneği yer alıyor. Oyunun temel kuralları şöyle: İki oyuncu karşılıklı oturur ve her oyuncunun 15 taşı vardır. Oyuncular sırayla üç zar atarlar. Zarların değerlerine göre taşlarını ilerletirler. Rakibin taşı olan bir kareye gelindiğinde, o kareye gidilemez. Rakibin iki taşı olan bir kareye gelindiğinde, taşlar kırılamaz. Amaç, tüm taşları son kareye getirmektir. Zar Atma Seçenekleri: Zarların değerlerini tek tek kullanarak taşları ilerletmek. İki zarın toplamını ve üçüncü zarın değerini kullanarak taşları ilerletmek. Üç zarın toplamını kullanarak taşları ilerletmek. Çizimdeki Hamleler Arkeologlar, oyun kurallarına dair çizimler de buldu. Bu çizimde, üç hamle gösterilmiş. Her hamlede taşların başlangıç ve varış yerleri oklarla işaretlenmiş. Ancak, zar değerleri ve hangi seçeneğin kullanıldığı belirtilmediği için, hamlelerin detayları net olarak anlaşılamıyor. Yine de, okların hareket yönünü ve mesafeyi gösterdiği görülebiliyor. Bu buluntular, antik dönemde oyunların nasıl oynandığını ve insanların eğlence anlayışını daha iyi anlamamıza yardımcı olacak. Ayrıca, Syedra Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarının, bölgedeki tarihi ve kültürel mirası ortaya koymaya devam edeceği öngörülüyor.
Antalya il sınırlarında, Alanya ilçesinin 20 kilometre doğusunda yer alan Syedra Antik Kenti’nde yapılan kazılarda, taş masaya kazınmış ve o döneme ait satranç veya dama oyununa ait ilk izler ortaya çıktı. Alanya Arkeoloji Müzesi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle yürütülen kazılar, kent tarihinin MÖ 7. yüzyıla kadar uzandığını ve burada bir yerleşim olduğuna işaret ediyor.

Kazı çalışmaları sırasında, oyunun kuralları ve zar atma seçeneklerinin yer aldığı taşlara kazınmış izler keşfedildi. Bu buluntu, dönemin sosyal yaşamını ve oyun kültürünü aydınlatmak açısından önemli bir buluş olarak değerlendiriliyor.

Antik Yunan ve Roma'da benzer oyunlar "Ludus Latrunculorum" adıyla bilinirdi. Bu oyun, stratejiye dayalı ve taşları hareket ettirerek rakipten almak üzerine kuruluydu, satranca benzer özellikler taşıyor.

Oyunun Kuralları ve Zar Atma Seçenekleri
Bulunan taşlarda, dönemin oyununun kuralları ve üç farklı zar atma seçeneği yer alıyor. Oyunun temel kuralları şöyle:

İki oyuncu karşılıklı oturur ve her oyuncunun 15 taşı vardır.
Oyuncular sırayla üç zar atarlar.
Zarların değerlerine göre taşlarını ilerletirler.
Rakibin taşı olan bir kareye gelindiğinde, o kareye gidilemez.
Rakibin iki taşı olan bir kareye gelindiğinde, taşlar kırılamaz.
Amaç, tüm taşları son kareye getirmektir.
Zar Atma Seçenekleri:

Zarların değerlerini tek tek kullanarak taşları ilerletmek.
İki zarın toplamını ve üçüncü zarın değerini kullanarak taşları ilerletmek.
Üç zarın toplamını kullanarak taşları ilerletmek.
Çizimdeki Hamleler

Arkeologlar, oyun kurallarına dair çizimler de buldu. Bu çizimde, üç hamle gösterilmiş. Her hamlede taşların başlangıç ve varış yerleri oklarla işaretlenmiş. Ancak, zar değerleri ve hangi seçeneğin kullanıldığı belirtilmediği için, hamlelerin detayları net olarak anlaşılamıyor. Yine de, okların hareket yönünü ve mesafeyi gösterdiği görülebiliyor.

Bu buluntular, antik dönemde oyunların nasıl oynandığını ve insanların eğlence anlayışını daha iyi anlamamıza yardımcı olacak. Ayrıca, Syedra Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarının, bölgedeki tarihi ve kültürel mirası ortaya koymaya devam edeceği öngörülüyor.

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.