Alanya’da Taksilere Yeni Dönem: Fiş Almayan Yolcuya Da Ceza Var

YAŞAM 14.03.2026 - 18:12, Güncelleme: 14.03.2026 - 18:12
 

Alanya’da Taksilere Yeni Dönem: Fiş Almayan Yolcuya Da Ceza Var

TAKSİ MALİ CİHAZI UYGULAMASI BAŞLADI Turizmin önemli merkezlerinden Alanya’da ticari taksiler için “Taksi Mali Cihazı” uygulaması resmen başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen sistemle birlikte taksimetrelerle entegre çalışan cihazlar sayesinde her yolculuk sonunda otomatik olarak fiş veya fatura kesilmesi zorunlu hale getirildi.

YOLCULARA DA SORUMLULUK GETİRİLDİ Yeni uygulama sadece taksicileri değil yolcuları da kapsıyor. Yapılacak denetimlerde yolculuk sonunda fiş almadan araçtan inen yolculara da cezai işlem uygulanabilecek. Böylece kayıt dışı ekonomiyle mücadelede hem sürücülerin hem de yolcuların sorumluluğu artırılmış olacak. POS CİHAZLARI KALKIYOR Sistemle birlikte taksilerde kullanılan harici POS cihazları kaldırılıyor. Kredi kartı ödemeleri doğrudan taksimetreye bağlı mali cihaz üzerinden yapılacak. GPS destekli sistem sayesinde yapılan yolculukların güzergâhları da dijital olarak kayıt altına alınacak. TAKSİCİLER GERÇEK USULDE VERGİLENDİRİLECEK Yeni düzenlemeyle birlikte taksiciler artık “basit usul” yerine “gerçek usulde” vergi mükellefi olacak. Mevcut taksicilere sisteme uyum sağlamaları için 1 Eylül 2026 tarihine kadar süre tanındı. Bu tarihe kadar Alanya’daki tüm ticari taksilerin yeni sisteme geçmesi bekleniyor.  
TAKSİ MALİ CİHAZI UYGULAMASI BAŞLADI Turizmin önemli merkezlerinden Alanya’da ticari taksiler için “Taksi Mali Cihazı” uygulaması resmen başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen sistemle birlikte taksimetrelerle entegre çalışan cihazlar sayesinde her yolculuk sonunda otomatik olarak fiş veya fatura kesilmesi zorunlu hale getirildi.

YOLCULARA DA SORUMLULUK GETİRİLDİ

Yeni uygulama sadece taksicileri değil yolcuları da kapsıyor. Yapılacak denetimlerde yolculuk sonunda fiş almadan araçtan inen yolculara da cezai işlem uygulanabilecek. Böylece kayıt dışı ekonomiyle mücadelede hem sürücülerin hem de yolcuların sorumluluğu artırılmış olacak.

POS CİHAZLARI KALKIYOR
Sistemle birlikte taksilerde kullanılan harici POS cihazları kaldırılıyor. Kredi kartı ödemeleri doğrudan taksimetreye bağlı mali cihaz üzerinden yapılacak. GPS destekli sistem sayesinde yapılan yolculukların güzergâhları da dijital olarak kayıt altına alınacak.

TAKSİCİLER GERÇEK USULDE VERGİLENDİRİLECEK
Yeni düzenlemeyle birlikte taksiciler artık “basit usul” yerine “gerçek usulde” vergi mükellefi olacak. Mevcut taksicilere sisteme uyum sağlamaları için 1 Eylül 2026 tarihine kadar süre tanındı. Bu tarihe kadar Alanya’daki tüm ticari taksilerin yeni sisteme geçmesi bekleniyor.

 

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.