Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Alanya’da Turizm Sezonunda Rekor Artış

TURİZM 06.01.2025 - 18:22, Güncelleme: 06.01.2025 - 18:22
 

Alanya’da Turizm Sezonunda Rekor Artış

Alanya’da 2024 yılı turizm sezonunda geceleme sayısı yüzde 15 artışla 22 milyona ulaştı. Alanya ekonomisine giren döviz miktarı ise 1,1 milyar Euro oldu. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, artan maliyetler ve düşük döviz kuru nedeniyle karlılıkta düşüş yaşandığını belirterek, sektöre uzun vadeli düşük faizli kredi desteği sağlanması gerektiğini vurguladı.

Burhan Sili, 2024 yılı turizm rakamlarını değerlendirerek, geceleme sayısında yüzde 10-15 arasında bir artış sağlandığını ve Alanya ekonomisine giren döviz miktarının 1 milyar 100 milyon Euro’ya ulaştığını söyledi. Sili, 2025 yılı turizm beklentileriyle ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. 2023 yılında Alanya’da toplam geceleme sayısının yaklaşık 17 milyon 500 bin olduğunu, 2024 yılında ise bu rakamın yüzde 10 ila yüzde 15 arasında artış göstererek 22 milyon seviyelerine ulaştığını belirten Sili, Alanya’nın turizm kapasitesine ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Alanya bölgesinde yaklaşık 150 bin civarında yatak kapasitemiz bulunuyor. Buna ikinci konutlar ve ekstra yataklar dahil değil. Geçtiğimiz yıl ortalama doluluk oranımız yüzde 65 civarındaydı. Bu yıl ise yüzde 80-85 seviyelerine ulaştık.” Sili, turizm sezonunun nisan sonlarında başlayıp ekim sonuna kadar devam ettiğini vurguladı. 2024 yılı turizm sezonunda artan geceleme sayısıyla birlikte Alanya’nın turizm gelirlerinde de ciddi bir yükseliş yaşandığını belirten Sili, “Bu sezon Alanya ekonomisine gelen döviz girdisi 1 milyar 100 milyon Euro seviyesine ulaştı. Bu, hem ilçe ekonomisi hem de ülke turizmi açısından önemli bir katkı sağladı” diye konuştu. Sili, 2024 yılında en büyük problemin maliyetlerin hızla artması ve döviz kurunun beklenen seviyeye çıkmaması olduğunu ifade ederek, “Döviz kuru hala olması gereken seviyede değil ve maliyetlerdeki artış durmuyor. Küçük ve orta ölçekli tesislerin sürdürülebilirliği oldukça zor. Bu tesislerin ayakta kalabilmesi için bir toparlanma süreci şart” dedi. Alanya’da yeni yatak kapasitesi oluşturmak yerine mevcut tesislerin yenilenmesine öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan Sili, “Mevsimselliği de göz önünde bulundurduğumuzda mevcut yatak kapasitemiz yeterli. Yeni otel yapımında dikkatli olunmalı ve kaliteli, farklı konseptlere hitap eden tesisler inşa edilmeli. Ancak bundan daha önemlisi mevcut tesislerin elden geçirilmesi. Bunun için uzun vadeli, düşük faizli kredi desteğine ihtiyaç var” ifadelerini kullandı. 2025 yılı turizmine dair beklentilerini de paylaşan Sili, hükümetin izlediği teşvik politikalarına değinerek, deniz-kum-güneş turizminin yanı sıra spor, sağlık, kültür ve toplantı turizmine yönelik farklı ürünler sunan tesislerin desteklendiğini belirtti. Sili, “Bu tür alternatif turizm ürünleri sunan tesislere verilen teşviklerle Alanya’nın turizmde daha sürdürülebilir ve çeşitlendirilmiş bir yapıya kavuşması mümkün olacak” dedi. Sili, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yıl elde ettiğimiz olumlu rakamlara rağmen maliyet artışları sektörde ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. 2025 yılı için temel beklentimiz, maliyetleri dengeleyecek bir döviz kuru seviyesi ve sektörün finansman ihtiyacını karşılayacak desteklerin sağlanmasıdır.”
Alanya’da 2024 yılı turizm sezonunda geceleme sayısı yüzde 15 artışla 22 milyona ulaştı. Alanya ekonomisine giren döviz miktarı ise 1,1 milyar Euro oldu. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, artan maliyetler ve düşük döviz kuru nedeniyle karlılıkta düşüş yaşandığını belirterek, sektöre uzun vadeli düşük faizli kredi desteği sağlanması gerektiğini vurguladı.

Burhan Sili, 2024 yılı turizm rakamlarını değerlendirerek, geceleme sayısında yüzde 10-15 arasında bir artış sağlandığını ve Alanya ekonomisine giren döviz miktarının 1 milyar 100 milyon Euro’ya ulaştığını söyledi. Sili, 2025 yılı turizm beklentileriyle ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

2023 yılında Alanya’da toplam geceleme sayısının yaklaşık 17 milyon 500 bin olduğunu, 2024 yılında ise bu rakamın yüzde 10 ila yüzde 15 arasında artış göstererek 22 milyon seviyelerine ulaştığını belirten Sili, Alanya’nın turizm kapasitesine ilişkin şu bilgileri paylaştı: “ Alanya bölgesinde yaklaşık 150 bin civarında yatak kapasitemiz bulunuyor. Buna ikinci konutlar ve ekstra yataklar dahil değil. Geçtiğimiz yıl ortalama doluluk oranımız yüzde 65 civarındaydı. Bu yıl ise yüzde 80-85 seviyelerine ulaştık.” Sili, turizm sezonunun nisan sonlarında başlayıp ekim sonuna kadar devam ettiğini vurguladı.

2024 yılı turizm sezonunda artan geceleme sayısıyla birlikte Alanya’nın turizm gelirlerinde de ciddi bir yükseliş yaşandığını belirten Sili, “Bu sezon Alanya ekonomisine gelen döviz girdisi 1 milyar 100 milyon Euro seviyesine ulaştı. Bu, hem ilçe ekonomisi hem de ülke turizmi açısından önemli bir katkı sağladı” diye konuştu.

Sili, 2024 yılında en büyük problemin maliyetlerin hızla artması ve döviz kurunun beklenen seviyeye çıkmaması olduğunu ifade ederek, “Döviz kuru hala olması gereken seviyede değil ve maliyetlerdeki artış durmuyor. Küçük ve orta ölçekli tesislerin sürdürülebilirliği oldukça zor. Bu tesislerin ayakta kalabilmesi için bir toparlanma süreci şart” dedi.

Alanya’da yeni yatak kapasitesi oluşturmak yerine mevcut tesislerin yenilenmesine öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan Sili, “Mevsimselliği de göz önünde bulundurduğumuzda mevcut yatak kapasitemiz yeterli. Yeni otel yapımında dikkatli olunmalı ve kaliteli, farklı konseptlere hitap eden tesisler inşa edilmeli. Ancak bundan daha önemlisi mevcut tesislerin elden geçirilmesi. Bunun için uzun vadeli, düşük faizli kredi desteğine ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

2025 yılı turizmine dair beklentilerini de paylaşan Sili, hükümetin izlediği teşvik politikalarına değinerek, deniz-kum-güneş turizminin yanı sıra spor, sağlık, kültür ve toplantı turizmine yönelik farklı ürünler sunan tesislerin desteklendiğini belirtti. Sili, “Bu tür alternatif turizm ürünleri sunan tesislere verilen teşviklerle Alanya’nın turizmde daha sürdürülebilir ve çeşitlendirilmiş bir yapıya kavuşması mümkün olacak” dedi. Sili, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yıl elde ettiğimiz olumlu rakamlara rağmen maliyet artışları sektörde ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. 2025 yılı için temel beklentimiz, maliyetleri dengeleyecek bir döviz kuru seviyesi ve sektörün finansman ihtiyacını karşılayacak desteklerin sağlanmasıdır.”

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.