Değirmenci: Esnafı ezmeyin
Değirmenci: Esnafı ezmeyin
Mülk sahiplerinin kira sözleşmelerini bir yıla kadar düşürmek istediğini söyleyen Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, “Bu yanlış. Bir esnaf en az 5 yıl kira sözleşmesi yapmalı. Mülk sahiplerinin esnafı ezmeden tekrar anlaşmaları gerekiyor” dedi.
Mülk sahiplerinin kira sözleşmelerini bir yıla kadar düşürmek istediğini söyleyen Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, “Bu yanlış. Bir esnaf en az 5 yıl kira sözleşmesi yapmalı. Mülk sahiplerinin esnafı ezmeden tekrar anlaşmaları gerekiyor” dedi.
Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, lokanta esnafıyla bir araya geldi. Değirmenci oda binasında esnafla KDV farkı, kiralar, SGK, Bağ-Kur primleri ve girdi maliyetleri konusunda toplantı yaparak onların taleplerini dinledi. Toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan Değirmenci, “Önceki gün sabah saatlerinde pansiyoncu esnafımızla, öğleden sonra da içkisiz lokanta sahipleri ile bir toplantı gerçekleştirdik.
Toplantıda temel konulardan birisi KDV oranındaki dengesizlikti. Tüm dünyada yaşanan bir gıda enflasyonu oldu. Bunun karşısında da devletimiz KDV oranını yüzde 8’den yüzde 1’e düşürdü. Geçtiğimiz dönemde de buna benzer bir şey yaşadığımızda KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmüştü. KDV yüzde 18’den 8’e düşürüldüğü zaman hizmet üreten lokanta, restoranlar, kafeterya gibi işletmelerde oran dengelenmişti. Bu arada esnafımız üretmiş oldukları hizmetten kaynaklanan kar marjının KDV’sini ödedi. Bu da dengeli olmuştu ancak bu dönemde yüzde 8’den yüzde 1’e düşmesine rağmen lokanta, restoran, kafelerin KDV oranları hala yüzde 8’de kaldı” dedi.
“ÖDENEN KDV MİKTARI 20 BİN TL’YE ÇIKTI”
Esnafın her ay ödediği 3-4 bin TL KDV miktarının bugünlerde 20 bin TL civarına çıktığını ifade eden Değirmenci, “Çünkü aldıkları mal yüzde 1 ama ödedikleri KDV yüzde 8 ile. Esnafımız hiç kar etmemiş olsa bile yüzde 7 fark cepten çıkmış oluyor. İkinci ve üçüncü kez Maliye Bakanlığı’na yazdık ancak henüz cevap alamadık. Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere’ye bu konuyu ilettik. Kendisi Ankara’da bu konuyu ilettiğini söyledi. Maliye Bakanlığı’ndan bu konuyla ilgili düzenleme bekliyoruz.
Bir adaletsizlik oluşmasın. Çünkü esnafımızın bir anda ödediği KDV miktarı aylık ortalama 15-20 bin TL civarlarına çıktı ki bu da çok yüksek bir rakam oluşturuyor” diye konuştu.
“SGK PRİM DESTEĞİ YETERLİ DEĞİL”
Esnafla yaptıkları toplantıda SGK ve Bağ-Kur primleri ile ilgili görüşmeler olduğunu açıklayan Değirmenci, “Devlet SGK prim desteğini 400 TL’ye kadar çıkardı ama yeterli değil. En azından enflasyonun sürdürülebilir bir seviyeye gelinceye kadar yüzde 50 prim desteğinin bugünlerde verilmesi ya da İŞ-KUR vasıtasıyla destekli personel çalıştırılması konusunda da prim destekleri ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yazdık. Bunların neticelenmesini bekliyoruz. Bu yüzden esnafımız piyasanın ve fiyatların günlük değişmesi nedeniyle müşterilerine karşı da mahcup oluyor. İnşallah önümüzdeki günlerde bu sular durulur ve oturmuş bir sistemle ticari hayatımızı devam ettiririz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“DÜZGÜN ÖDEME YAPAN ESNAFI KORUYALIM”
Toplantıda bütün konularla birlikte kira artışlarının da gündeme geldiğini aktaran Değirmenci, “Kira artışları şu anda ülkenin de gündeminde. TÜFE’nin şu anda yüzde 64 küsur. Buna göre bile artış yaptıklarında büyük rakamlar ortaya çıkıyor. Şu anda yapılan kira sözleşmelerini mülk sahipleri nerdeyse bir yıla kadar düşürmek istiyor. Bu da yanlış bir uygulama. Bir esnafın en az 5 yıl kira sözleşmesi yapması gerekiyor. Mülk sahiplerinin bugünlerde onların lehine gelişen bazı pozisyonlara karşı da esnafımızı ezmeden onların ödeyebilecekleri miktarlarla tekrar anlaşmaları gerekiyor. Dimyat’a pirince gideren evdeki bulgurdan olmayalım. Düzgün ödeyen esnafımızı koruma altına alalım” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.