Medya akademi başladı Gençler sordu, gazeteciler cevapladı
YAŞAM
02.06.2023 - 20:53, Güncelleme:
11.12.2024 - 05:12
Medya akademi başladı Gençler sordu, gazeteciler cevapladı
Uluslararası Medya Akademisi Projesi'nin startı verildi. Akademinin ilk gününde gazeteciler öğrencilerle buluşarak mesleki deneyimlerini paylaştılar.
Alanya Kaymakamlığı, Alanya Milli Eğitim Müdürlüğü ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) işbirliğinde başlatılan 'Uluslararası Medya Akademi Projesi' bugün Eczacı Güzin- Velittin Bekrioğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde startını verdi. Projenin açılış konuşmasını Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Alanya Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı ve Akdeniz Gazeteciler Federasyonu (AGF) Genel Başkanı Gaye Coşkun yaptı.
Programa AGC geçmiş dönem başkanı ATV Sahibi Servet Sipahioğlu, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Türkiye Spor Yazarları Derneği Antalya Şube Başkanı Şifa Çiçek, Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel ve Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürlüğü Başmuhabiri Yasin Tuncer konuşmacı olarak katıldı.
AGC Başkanı Coşkun açılış konuşmasında ‘Uluslararası Medya Akademisi Projesi’ nin nasıl ve hangi amaçla ortaya çıktığını anlattı. Gaye Coşkun’dan sonra konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, projenin gazeteciliğin okullarda öğrenilmesi için atılan bir adım olduğunu söyledi. Alanya Kaymakamı Ürkmezer ise konuşmasında projenin nitelikli eleman yetiştirmek için önemli olduğuna değindi.
COŞKUN PROJEDEN BAHSETTİ
Projenin ortaya çıkışını anlatan Gaye Coşkun, “Alanya Gazeteciler Cemiyeti Alanya Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzle geçtiğimiz Ocak ayında bir protokol imzaladık. Bu proje aslında adından anlaşılacağı gibi uluslararası bir iletişimin neticesinde çıktı. Ukrayna Rusya Savaşı'ndan sonra ilçemize yoğun bir göç başladı. Bizim mesleğimizi bu savaş nasıl etkiledi? Bu ülkelerde yaşayan gazeteciler nasıl etkilendi ve Alanya'ya gelen Rus ve Ukraynalı gazeteciler ne yapıyor? diye düşünürken onlarla iletişime geçmeye karar verdik. AGC Yönetim Kurulu üyemiz Dışilişkiler Koordinatörümüz Anastasi Çetinkaya'nın çabasıyla bir araştırma yaptık ve Alanya'da 15 Rus dili konuşan gazeteci olduğunu öğrendik.
Onları cemiyetimizde misafir ettik ve savaşın gazeteciliğe etkilerini konuşurken "nasıl işbirliği yapabiliriz" diye düşündük. Konuşurken Bu proje ortaya çıktı. Konunun ardından Milli Eğitim Müdürümüze ilettik ve Sayın Kaymakamımızın da onayı ile projemizin imza noktasına getirdik. Projemiz 12 bölümden oluşuyor. Gazetecilik mesleğinde karşılaşabileceğiniz, merak edeceğiniz ya da sizin mutlaka bilmeniz gereken tüm konuları bulmaya çalıştık. Günümüz medya yayıncılığından yani internet gazeteciliğinden, televizyon yayıncılığına, gazete haberciliğinden, radyo yayıncılığına, reklamcılık tasar haber tekniklerine, röportaj tekniklerini, magazin haberciliğini fotoğrafçılığa, görsel tekniğe kadar her konuyu belirledik ve bu alanda çalışma hazırladık. Başlangıcını oluşturmak bizim için son derece önemli ve mutluyuz.” dedi.
‘MESLEKİ EĞİTİM ÇOK DEĞERLİ’
'Mesleki eğitim çok değerli. Bizim bu projeyi yapmamızın sebebi de mesleki eğitimin önemine atıfta bulunmak' diyerek projenin önemini vurgulayan Coşkun, “Bu proje bize bir de bakış açısı kattı ve biz bu yıl ilk kez Alanya Gazeteciler Cemiyeti'nin Medya Başarı Ödülleri törenine bir başlık ekledik ve genç iletişimcileri de ödüllendirelim dedik. Hem onları teşvik eden bir proje hem de bizim için güzel bir iş birliği. Mesleki eğitim çok değerli. Bizim bu projeyi yapmamızın sebebi de mesleki eğitimin önemine atıfta bulunmak. Çünkü bizim ara elemana ihtiyacımız var. Yetiştirilmek üzere gelecek gazetecilere ihtiyacımız var. Bir sürü arkadaş istihdam etmek istiyoruz ama insan kaynağına ulaşamıyoruz. Dolayısıyla liseden itibaren bu eğitimi almak, bu kültürle yetişmek ve gazetecilik etik değerlerini tanıyabilmek adına bu okullarımız çok önemli. Diliyorum tüm mesleki eğitim alanında ve benim mesleğim alanında bu çalışmalar daha da güçlenir. Ailelerimiz, çocuklarımız, gençlerimiz, devletin verdiği bu değeri ve desteği fark ederler” diye konuştu.
‘HEM YERELDE HEM DE ÖZELDE ETKİLİ BİR PROJE’
Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz ise, “9. Ve 10. Sınıftaki öğrencilerimizin bu bölüme ilgi göstermelerini özellikle istiyoruz. Biz gazeteciliğin okulunda öğrenilmesini isteriz. Bu da bu adımlardan birisi. Genç Kalemler Projesi de bu projeye katkı sunan bir önemli bir öge. Tabii ki sayın kaymakamımız her defasında olduğu gibi bu iki projemizin de çok destek oldu. Projemizin hayırlı olmasını diliyorum. Biz uluslararası bir proje, uluslararası bir akademi biz bu projenin hem yerelde hem de özelde etkilerini görmek için burada olacağız” şeklinde konuştu.
‘MEDYA BİLGİLİ VE BİLİNÇLİ KULLANILSIN’
Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, medyanın günümüzde değiştiğini söyleyerek, "Biz çocuklarımızın hayata hazır hale gelmesi ve o mesleği duydukları ilginin, şimdiden edindikleri bilgi ve tecrübeyle ömür boyu yanlarında gelmesini hedefliyoruz. Sadece gazeteciler cemiyetimize değil birden fazla STK ile çok farklı branşlarda eğitim gören çocuklarımızın bilgi, görgü ve tecrübelerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Alanya Gazeteciler Cemiyetimizle birlikte genç gazeteyi “Genç Kalemler” projesiyle beraber çocuklarımızın hem kendi görünürlüklerini arttırmak hem de yazma tecrübelerini de artmasını hedefleyen bir çalışma başlattık. Çocuklarımızı artık ödül ve seçme aşamasını getirecek kadar çok bir ürünümüz elimizde var.
Onların içinden çocuklarımızı, gençlerimizi medya sektörünün içinde de görürsek biz de en azından küçük bir katkımız var diye görmüş ve hissetmiş olacağız. Alanya zaten bir uluslararası bir kent. Bizim Alanya'mızda 120’nin üzerinde ülkeden yaklaşık 50 bin kişi yaşıyor. Aslında medya günümüzde çok daha farklı. Artık sosyal medya dediğimiz unsurlar bir medya enstrümanı haline geldi ve bu ülkelerdeki insanlar da o sosyal medya unsurlarını kullanarak haber veriyorlar. Gençlerimizde bütün sosyal medya unsurlarını çok etkili bir şekilde kullanıyorlar. Ama biz istiyoruz ki bu gençlerimiz bunu bilinçli yapsın, bilgili yapsın ve en iyisini yapsın” ifadelerini kullandı.
‘EDİNDİĞİNİZ TECRÜBE SİZLERLE KALACAK’
Konuşmasının devamında Ürkmezer, “Bize bu imkanı Alanya Gazeteciler Cemiyeti ve yıllarını bu mesleğe harcamış uluslararası hem ülkemiz diğer ülkelerden medya mensubu kişiler sayesinde gençlerimize bunu aktarma imkanı bulacağız. Bu imkanı bize sağlayan Alanya Gazeteciler Cemiyeti'nin bütün üyelerini, medya mensuplarına değerli okul yönetimine, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum. Burada edindiğiniz tecrübe bir ömür boyu sizlerle kalacak. Medya sektöründe de yetişmiş ara eleman ve nitelikli eleman eksiği söz konusu" ifadelerine yer vererek, bu gibi çalışmalarla nitelikli eleman ve gelir düzeyinin çok daha iyi yerlere geleceğini belirtti. Ürkmezer, “Ne yapıyorsanız yapın en iyisini yapmaya çalışın. Çocuklarımıza da aktarmaya çalışıyoruz. Bu proje o en iyisine ulaşmada önemli bir katkı sağlayacaktır." dedi.
‘GAZETECİLİK KUTSAL BİR MESLEK’
Projeye katılarak gençlerle deyimlerini paylaşan Alanya’nın ilk yerel televizyonunu kuran ve 30 yıldır yayınlarını sürdüren Alanya Televizyonu Sahibi, AGC geçmiş dönem başkanlarından Servet Sipahioğlu, gazetecilik mesleğinde yaşadıklarından bahsederek, “Gazeteciliğe seksenli yılların ortasında başladım. Çok güzel çalışmalarımız oldu. Memleketimize, ülkemize ne gibi destekler yapabiliriz? şeklindeki düşüncemizle beraber gerek şehrimizin, gerek ülkemizin gerek eğitiminde, sağlığında, hukukunda, adaletinde denetim konusunda büyük işler yaptığımıza inanıyoruz. Gazeteciliğin çok zor tarafları var. Maddi destek mesleğe ihtiyaçları vardır. Ben bu projenin son derece önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Bir de gazeteciliği sevdirmek için okulumuzun yapmış olduğu bu çalışmayı çok önemsiyorum Kardeşlerimize, öğrencilerimize lütfen gazetecilik sektörüne olan ilginizi arttırın, benimseyin." diye konuştu.
‘DOĞRU İLETİŞİM ÇOK ÖNEMLİ’
Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve RATEM Genel Başkan Vekili İdris Taş ise, konuşmasında doğru iletişimin önemine yeni nesil yayıncılığa dikkat çekti. Taş, “Doğru iletişim hakikaten çok kıymetli. Dünya galakside bir mahalle oldu. Telefonlar küçülüyor, mikrofonlar, her şey küçülüyor. Cep telefonuyla canlı yayınlar yapıyoruz. Yeni nesil yayıncılık bu şekilde. Televizyonun daha on yıl ömrü var. Radyo ise bu ses olduğu müddetçe sonsuza dek radyo yayıncılığı devam edecek. Çünkü ses devam ederse radyo yayını devam eder. Sosyal medyayı etkili kullanmamız gerekiyor. Ne iş yaparsak yapalım alın teriyle birleştirip yüksek çözünürlüklü bir meslek sahibi olmak zorundayız” dedi.
‘MESLEK LİSESİ MEMLEKET MESELESİ’
Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel ise meslek liselerine daha çok önem verilmesi gerektiğini belirtti. Tuncel, “Gazetecilikten çok para kazanılır mı? Onu baştan söyleyeyim kazanılmaz. Aç da kalmazsınız ama, zengin de olmazsınız. Ama ne var? O edindiğiniz itibar ve güven çok önemli olur. Gazetecilik mesleği iletişim temelden olduğunda en erken başladığında gelişilebilen bir meslek. Meslek lisesi başlı başına bir parantez, onu da vurgulayın. Hakikaten çok önemli meslek maalesef Türkiye'de yıllardır göz ardı edilen bir alan. Halbuki gelişmiş çatı ülkelerine baktığımızda sanayileşmiş ülkelere baktığımızda ki cumhuriyetten beri muasır medeniyet hedefi koymuşuz. Ama bu hedefin içeriğinde meslek lisesi, ara eleman o kadar çok önem taşıyor ki. Türkiye'de meslek liseleri maalesef bu noktada şanssızlıklar yaşadı. Meslek lisesi, memleket meselesi. Bana göre bu üç kelime olayı özetliyor zaten. Bizim mesleğimiz yetişmiş bir insan gücüne her zaman ihtiyacımız var.
Gazetecilik zaten bin beş yüzlü yıllardan beri sürekli dönüşen bir meslek. Bütün mesleğimize istediğiniz kadar yapay zekayı koyun istediğiniz kadar bilgisayarı koyun. Bizim mesleğimizin en önemli yönü insan. İnsanı bilmeyen gazetecilik yapamaz. İnsanı sevmeyen gazeteci olamaz. Şimdi ilk sorunuz şu olmalı arkadaşlar. Habere niye yapıyoruz? Haber için niye uğraşıyoruz? İnsanların bilgilenmesi için. Yani bizim insanla dansımız, insanla yolculuğumuz zaten kaderimiz böyle. Yaptığınız işi çok seveceksiniz. Bizim mesleğe aşık olmazsanız, bizim mesleğe sevdalanmazsanız dokunamazsınız. Ama sevdiğiniz takdirde de bir daha hiç kopamazsınız. Böyle bir garip çelişki var” ifadelerini kullandı.
‘GAZETECİLİK İTİBAR KAZANDIRIR’
Türkiye Spor Yazarları Derneği Antalya Şube Başkanı, Antalya GC Başkan Yardımcısı Şifa Çiçek gazetecilik mesleğinin zorluklarını ve kazanımlarını gençlerle paylaştı. Çiçek, “Sevgili arkadaşlar spora kadın eli değdiği zaman çok farklılaşıyor. Yani Kadının olduğu yerde sporun gücü çok daha farklı, çok daha renkli. Siz öğrencilerimiz bu yola çıkmışsınız, okuluna başlamışsınız. Kesinlikle spor konusuna el atarsanız, hem sporumuz daha da aydınlanır ve daha iyi olacağını düşünüyorum. Ekonomik koşulları evet bir gazeteci çok ciddi para kazanmıyor. Umarım öyle bir sıkıntı yaşamazsınız. Ama şunun garantisi verebilirim. İyi bir gazetecilik yaparsanız, size bir gazetecilik yaparsınız bir itibar kazanırsınız. Ciddi bir itibar kazanmak istiyorsanız da bu mesleği yapın derim. Bize de düşen bir görev varsa, büyük memnuniyetle varız, var olmalıyız” dedi.
‘MESLEKTE GÜVEN ÖENMLİDİR’
Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürlüğü Başmuhabiri Yasin Tuncer, yabancı dilin gazetecilik mesleğinde önemli olduğunu vurguladı. Tuncer “Alanya'da yaşayan öğrenci arkadaşlar bana göre en az bir yabancı dil konuşabilmeli. İngilizce, Rusça, Almanca çok şanslı bir yer Alanya. Özellikle son zamanlarda yeni medya oluştu. Internet işte Youtuber'lar bunun yanında yani sizin için yabancı dilinizde geliştirebilecek, öğrenebilecek en iyi çağdasınız, yaştasınız. Kuvvetli bağlantılar kurarak bağlarınızı koparmayın, bu meslekte güven çok önemlidir” ifadelerine yer verdi.
Uluslararası Medya Akademisi Projesi'nin startı verildi. Akademinin ilk gününde gazeteciler öğrencilerle buluşarak mesleki deneyimlerini paylaştılar.
Alanya Kaymakamlığı, Alanya Milli Eğitim Müdürlüğü ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) işbirliğinde başlatılan 'Uluslararası Medya Akademi Projesi' bugün Eczacı Güzin- Velittin Bekrioğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde startını verdi. Projenin açılış konuşmasını Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Alanya Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı ve Akdeniz Gazeteciler Federasyonu (AGF) Genel Başkanı Gaye Coşkun yaptı.
Programa AGC geçmiş dönem başkanı ATV Sahibi Servet Sipahioğlu, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Türkiye Spor Yazarları Derneği Antalya Şube Başkanı Şifa Çiçek, Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel ve Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürlüğü Başmuhabiri Yasin Tuncer konuşmacı olarak katıldı.
AGC Başkanı Coşkun açılış konuşmasında ‘Uluslararası Medya Akademisi Projesi’ nin nasıl ve hangi amaçla ortaya çıktığını anlattı. Gaye Coşkun’dan sonra konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, projenin gazeteciliğin okullarda öğrenilmesi için atılan bir adım olduğunu söyledi. Alanya Kaymakamı Ürkmezer ise konuşmasında projenin nitelikli eleman yetiştirmek için önemli olduğuna değindi.
COŞKUN PROJEDEN BAHSETTİ
Projenin ortaya çıkışını anlatan Gaye Coşkun, “Alanya Gazeteciler Cemiyeti Alanya Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzle geçtiğimiz Ocak ayında bir protokol imzaladık. Bu proje aslında adından anlaşılacağı gibi uluslararası bir iletişimin neticesinde çıktı. Ukrayna Rusya Savaşı'ndan sonra ilçemize yoğun bir göç başladı. Bizim mesleğimizi bu savaş nasıl etkiledi? Bu ülkelerde yaşayan gazeteciler nasıl etkilendi ve Alanya'ya gelen Rus ve Ukraynalı gazeteciler ne yapıyor? diye düşünürken onlarla iletişime geçmeye karar verdik. AGC Yönetim Kurulu üyemiz Dışilişkiler Koordinatörümüz Anastasi Çetinkaya'nın çabasıyla bir araştırma yaptık ve Alanya'da 15 Rus dili konuşan gazeteci olduğunu öğrendik.
Onları cemiyetimizde misafir ettik ve savaşın gazeteciliğe etkilerini konuşurken "nasıl işbirliği yapabiliriz" diye düşündük. Konuşurken Bu proje ortaya çıktı. Konunun ardından Milli Eğitim Müdürümüze ilettik ve Sayın Kaymakamımızın da onayı ile projemizin imza noktasına getirdik. Projemiz 12 bölümden oluşuyor. Gazetecilik mesleğinde karşılaşabileceğiniz, merak edeceğiniz ya da sizin mutlaka bilmeniz gereken tüm konuları bulmaya çalıştık. Günümüz medya yayıncılığından yani internet gazeteciliğinden, televizyon yayıncılığına, gazete haberciliğinden, radyo yayıncılığına, reklamcılık tasar haber tekniklerine, röportaj tekniklerini, magazin haberciliğini fotoğrafçılığa, görsel tekniğe kadar her konuyu belirledik ve bu alanda çalışma hazırladık. Başlangıcını oluşturmak bizim için son derece önemli ve mutluyuz.” dedi.
‘MESLEKİ EĞİTİM ÇOK DEĞERLİ’
'Mesleki eğitim çok değerli. Bizim bu projeyi yapmamızın sebebi de mesleki eğitimin önemine atıfta bulunmak' diyerek projenin önemini vurgulayan Coşkun, “Bu proje bize bir de bakış açısı kattı ve biz bu yıl ilk kez Alanya Gazeteciler Cemiyeti'nin Medya Başarı Ödülleri törenine bir başlık ekledik ve genç iletişimcileri de ödüllendirelim dedik. Hem onları teşvik eden bir proje hem de bizim için güzel bir iş birliği. Mesleki eğitim çok değerli. Bizim bu projeyi yapmamızın sebebi de mesleki eğitimin önemine atıfta bulunmak. Çünkü bizim ara elemana ihtiyacımız var. Yetiştirilmek üzere gelecek gazetecilere ihtiyacımız var. Bir sürü arkadaş istihdam etmek istiyoruz ama insan kaynağına ulaşamıyoruz. Dolayısıyla liseden itibaren bu eğitimi almak, bu kültürle yetişmek ve gazetecilik etik değerlerini tanıyabilmek adına bu okullarımız çok önemli. Diliyorum tüm mesleki eğitim alanında ve benim mesleğim alanında bu çalışmalar daha da güçlenir. Ailelerimiz, çocuklarımız, gençlerimiz, devletin verdiği bu değeri ve desteği fark ederler” diye konuştu.
‘HEM YERELDE HEM DE ÖZELDE ETKİLİ BİR PROJE’
Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz ise, “9. Ve 10. Sınıftaki öğrencilerimizin bu bölüme ilgi göstermelerini özellikle istiyoruz. Biz gazeteciliğin okulunda öğrenilmesini isteriz. Bu da bu adımlardan birisi. Genç Kalemler Projesi de bu projeye katkı sunan bir önemli bir öge. Tabii ki sayın kaymakamımız her defasında olduğu gibi bu iki projemizin de çok destek oldu. Projemizin hayırlı olmasını diliyorum. Biz uluslararası bir proje, uluslararası bir akademi biz bu projenin hem yerelde hem de özelde etkilerini görmek için burada olacağız” şeklinde konuştu.
‘MEDYA BİLGİLİ VE BİLİNÇLİ KULLANILSIN’
Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, medyanın günümüzde değiştiğini söyleyerek, "Biz çocuklarımızın hayata hazır hale gelmesi ve o mesleği duydukları ilginin, şimdiden edindikleri bilgi ve tecrübeyle ömür boyu yanlarında gelmesini hedefliyoruz. Sadece gazeteciler cemiyetimize değil birden fazla STK ile çok farklı branşlarda eğitim gören çocuklarımızın bilgi, görgü ve tecrübelerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Alanya Gazeteciler Cemiyetimizle birlikte genç gazeteyi “Genç Kalemler” projesiyle beraber çocuklarımızın hem kendi görünürlüklerini arttırmak hem de yazma tecrübelerini de artmasını hedefleyen bir çalışma başlattık. Çocuklarımızı artık ödül ve seçme aşamasını getirecek kadar çok bir ürünümüz elimizde var.
Onların içinden çocuklarımızı, gençlerimizi medya sektörünün içinde de görürsek biz de en azından küçük bir katkımız var diye görmüş ve hissetmiş olacağız. Alanya zaten bir uluslararası bir kent. Bizim Alanya'mızda 120’nin üzerinde ülkeden yaklaşık 50 bin kişi yaşıyor. Aslında medya günümüzde çok daha farklı. Artık sosyal medya dediğimiz unsurlar bir medya enstrümanı haline geldi ve bu ülkelerdeki insanlar da o sosyal medya unsurlarını kullanarak haber veriyorlar. Gençlerimizde bütün sosyal medya unsurlarını çok etkili bir şekilde kullanıyorlar. Ama biz istiyoruz ki bu gençlerimiz bunu bilinçli yapsın, bilgili yapsın ve en iyisini yapsın” ifadelerini kullandı.
‘EDİNDİĞİNİZ TECRÜBE SİZLERLE KALACAK’
Konuşmasının devamında Ürkmezer, “Bize bu imkanı Alanya Gazeteciler Cemiyeti ve yıllarını bu mesleğe harcamış uluslararası hem ülkemiz diğer ülkelerden medya mensubu kişiler sayesinde gençlerimize bunu aktarma imkanı bulacağız. Bu imkanı bize sağlayan Alanya Gazeteciler Cemiyeti'nin bütün üyelerini, medya mensuplarına değerli okul yönetimine, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum. Burada edindiğiniz tecrübe bir ömür boyu sizlerle kalacak. Medya sektöründe de yetişmiş ara eleman ve nitelikli eleman eksiği söz konusu" ifadelerine yer vererek, bu gibi çalışmalarla nitelikli eleman ve gelir düzeyinin çok daha iyi yerlere geleceğini belirtti. Ürkmezer, “Ne yapıyorsanız yapın en iyisini yapmaya çalışın. Çocuklarımıza da aktarmaya çalışıyoruz. Bu proje o en iyisine ulaşmada önemli bir katkı sağlayacaktır." dedi.
‘GAZETECİLİK KUTSAL BİR MESLEK’
Projeye katılarak gençlerle deyimlerini paylaşan Alanya’nın ilk yerel televizyonunu kuran ve 30 yıldır yayınlarını sürdüren Alanya Televizyonu Sahibi, AGC geçmiş dönem başkanlarından Servet Sipahioğlu, gazetecilik mesleğinde yaşadıklarından bahsederek, “Gazeteciliğe seksenli yılların ortasında başladım. Çok güzel çalışmalarımız oldu. Memleketimize, ülkemize ne gibi destekler yapabiliriz? şeklindeki düşüncemizle beraber gerek şehrimizin, gerek ülkemizin gerek eğitiminde, sağlığında, hukukunda, adaletinde denetim konusunda büyük işler yaptığımıza inanıyoruz. Gazeteciliğin çok zor tarafları var. Maddi destek mesleğe ihtiyaçları vardır. Ben bu projenin son derece önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Bir de gazeteciliği sevdirmek için okulumuzun yapmış olduğu bu çalışmayı çok önemsiyorum Kardeşlerimize, öğrencilerimize lütfen gazetecilik sektörüne olan ilginizi arttırın, benimseyin." diye konuştu.
‘DOĞRU İLETİŞİM ÇOK ÖNEMLİ’
Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve RATEM Genel Başkan Vekili İdris Taş ise, konuşmasında doğru iletişimin önemine yeni nesil yayıncılığa dikkat çekti. Taş, “Doğru iletişim hakikaten çok kıymetli. Dünya galakside bir mahalle oldu. Telefonlar küçülüyor, mikrofonlar, her şey küçülüyor. Cep telefonuyla canlı yayınlar yapıyoruz. Yeni nesil yayıncılık bu şekilde. Televizyonun daha on yıl ömrü var. Radyo ise bu ses olduğu müddetçe sonsuza dek radyo yayıncılığı devam edecek. Çünkü ses devam ederse radyo yayını devam eder. Sosyal medyayı etkili kullanmamız gerekiyor. Ne iş yaparsak yapalım alın teriyle birleştirip yüksek çözünürlüklü bir meslek sahibi olmak zorundayız” dedi.
‘MESLEK LİSESİ MEMLEKET MESELESİ’
Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel ise meslek liselerine daha çok önem verilmesi gerektiğini belirtti. Tuncel, “Gazetecilikten çok para kazanılır mı? Onu baştan söyleyeyim kazanılmaz. Aç da kalmazsınız ama, zengin de olmazsınız. Ama ne var? O edindiğiniz itibar ve güven çok önemli olur. Gazetecilik mesleği iletişim temelden olduğunda en erken başladığında gelişilebilen bir meslek. Meslek lisesi başlı başına bir parantez, onu da vurgulayın. Hakikaten çok önemli meslek maalesef Türkiye'de yıllardır göz ardı edilen bir alan. Halbuki gelişmiş çatı ülkelerine baktığımızda sanayileşmiş ülkelere baktığımızda ki cumhuriyetten beri muasır medeniyet hedefi koymuşuz. Ama bu hedefin içeriğinde meslek lisesi, ara eleman o kadar çok önem taşıyor ki. Türkiye'de meslek liseleri maalesef bu noktada şanssızlıklar yaşadı. Meslek lisesi, memleket meselesi. Bana göre bu üç kelime olayı özetliyor zaten. Bizim mesleğimiz yetişmiş bir insan gücüne her zaman ihtiyacımız var.
Gazetecilik zaten bin beş yüzlü yıllardan beri sürekli dönüşen bir meslek. Bütün mesleğimize istediğiniz kadar yapay zekayı koyun istediğiniz kadar bilgisayarı koyun. Bizim mesleğimizin en önemli yönü insan. İnsanı bilmeyen gazetecilik yapamaz. İnsanı sevmeyen gazeteci olamaz. Şimdi ilk sorunuz şu olmalı arkadaşlar. Habere niye yapıyoruz? Haber için niye uğraşıyoruz? İnsanların bilgilenmesi için. Yani bizim insanla dansımız, insanla yolculuğumuz zaten kaderimiz böyle. Yaptığınız işi çok seveceksiniz. Bizim mesleğe aşık olmazsanız, bizim mesleğe sevdalanmazsanız dokunamazsınız. Ama sevdiğiniz takdirde de bir daha hiç kopamazsınız. Böyle bir garip çelişki var” ifadelerini kullandı.
‘GAZETECİLİK İTİBAR KAZANDIRIR’
Türkiye Spor Yazarları Derneği Antalya Şube Başkanı, Antalya GC Başkan Yardımcısı Şifa Çiçek gazetecilik mesleğinin zorluklarını ve kazanımlarını gençlerle paylaştı. Çiçek, “Sevgili arkadaşlar spora kadın eli değdiği zaman çok farklılaşıyor. Yani Kadının olduğu yerde sporun gücü çok daha farklı, çok daha renkli. Siz öğrencilerimiz bu yola çıkmışsınız, okuluna başlamışsınız. Kesinlikle spor konusuna el atarsanız, hem sporumuz daha da aydınlanır ve daha iyi olacağını düşünüyorum. Ekonomik koşulları evet bir gazeteci çok ciddi para kazanmıyor. Umarım öyle bir sıkıntı yaşamazsınız. Ama şunun garantisi verebilirim. İyi bir gazetecilik yaparsanız, size bir gazetecilik yaparsınız bir itibar kazanırsınız. Ciddi bir itibar kazanmak istiyorsanız da bu mesleği yapın derim. Bize de düşen bir görev varsa, büyük memnuniyetle varız, var olmalıyız” dedi.
‘MESLEKTE GÜVEN ÖENMLİDİR’
Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürlüğü Başmuhabiri Yasin Tuncer, yabancı dilin gazetecilik mesleğinde önemli olduğunu vurguladı. Tuncer “Alanya'da yaşayan öğrenci arkadaşlar bana göre en az bir yabancı dil konuşabilmeli. İngilizce, Rusça, Almanca çok şanslı bir yer Alanya. Özellikle son zamanlarda yeni medya oluştu. Internet işte Youtuber'lar bunun yanında yani sizin için yabancı dilinizde geliştirebilecek, öğrenebilecek en iyi çağdasınız, yaştasınız. Kuvvetli bağlantılar kurarak bağlarınızı koparmayın, bu meslekte güven çok önemlidir” ifadelerine yer verdi.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) ve diğer ajanslar tarafından eklenen tüm haberler, sitemizin editörlerinin müdahalesi olmadan ajans kanallarından çekilmektedir. Bu haberlerde yer alan hukuki muhataplar haberi geçen ajanslar olup sitemizin hiç bir editörü sorumlu tutulamaz...
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.