Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Doğum Gününde Neden Mum Üflenir

YAŞAM 05.08.2023 - 09:52, Güncelleme: 11.12.2024 - 05:12
 

Doğum Gününde Neden Mum Üflenir

Doğum günü mumu üflemek, dünya çapında yaygın bir gelenektir. Bu geleneğin kökeni çok eskiye dayanmaktadır. Bazı araştırmalara göre, bu geleneğin ilk izleri eski Mısır ve Yunan uygarlıklarında görülmektedir.

Eski Mısırlılar, firavunların taç giyme törenlerini doğum günleri olarak kutlarken, eski Yunanlılar, ay tanrıçası Artemis’in doğum gününde ay şeklinde kekler üzerine mum dikerek ona saygı gösterirlerdi1. Mumların üflenmesiyle ortaya çıkan dumanın, insanların dualarını tanrılara ulaştırdığına inanılırdı.   Romalılar ise doğum günü kutlamalarını daha yaygın hale getirdiler. Romalılar, arkadaş ve ailelerinin doğum günlerini kutlarken, hükümet de herkesin bu kutlamaları görebilmesi için resmi tatiller düzenlerdi1. 50. doğum gününü kutlayan kişiye özel bir kek hediye edilirdi1. Kadınların doğum günleri ise 12. yüzyıla kadar kutlanmadı.   Hristiyanlıkta ise doğum günü kutlamalarına uzun süre karşı çıkıldı. Bunun nedeni, insanların günahkar olarak doğduğu inancı ve ilk doğum günlerinin pagan tanrılarla ilişkilendirilmesiydi. Ancak zamanla bu tutum değişti ve Hristiyanlar da doğum günü pastası ve mum geleneğini benimsediler.   Günümüzde ise doğum günü mumu üflemek, bir dilek tutmak ve bu dileği kimseyle paylaşmamak anlamına gelmektedir. Bu gelenek, insanlara yılın bir gününde kendilerini özel hissettirmekte ve sevdikleriyle mutlu anlar paylaşmalarını sağlamaktadır.   İşte belkide hiç düşünmediğimiz bu olay aslında hiristiyan geleneği olarak modernleşme adına bizim kültürümüze girmiştir.sonalanya 
Doğum günü mumu üflemek, dünya çapında yaygın bir gelenektir. Bu geleneğin kökeni çok eskiye dayanmaktadır. Bazı araştırmalara göre, bu geleneğin ilk izleri eski Mısır ve Yunan uygarlıklarında görülmektedir.
Eski Mısırlılar, firavunların taç giyme törenlerini doğum günleri olarak kutlarken, eski Yunanlılar, ay tanrıçası Artemis’in doğum gününde ay şeklinde kekler üzerine mum dikerek ona saygı gösterirlerdi1. Mumların üflenmesiyle ortaya çıkan dumanın, insanların dualarını tanrılara ulaştırdığına inanılırdı.
 
Romalılar ise doğum günü kutlamalarını daha yaygın hale getirdiler. Romalılar, arkadaş ve ailelerinin doğum günlerini kutlarken, hükümet de herkesin bu kutlamaları görebilmesi için resmi tatiller düzenlerdi1. 50. doğum gününü kutlayan kişiye özel bir kek hediye edilirdi1. Kadınların doğum günleri ise 12. yüzyıla kadar kutlanmadı.
 
Hristiyanlıkta ise doğum günü kutlamalarına uzun süre karşı çıkıldı. Bunun nedeni, insanların günahkar olarak doğduğu inancı ve ilk doğum günlerinin pagan tanrılarla ilişkilendirilmesiydi. Ancak zamanla bu tutum değişti ve Hristiyanlar da doğum günü pastası ve mum geleneğini benimsediler.
 
Günümüzde ise doğum günü mumu üflemek, bir dilek tutmak ve bu dileği kimseyle paylaşmamak anlamına gelmektedir. Bu gelenek, insanlara yılın bir gününde kendilerini özel hissettirmekte ve sevdikleriyle mutlu anlar paylaşmalarını sağlamaktadır.
 
İşte belkide hiç düşünmediğimiz bu olay aslında hiristiyan geleneği olarak modernleşme adına bizim kültürümüze girmiştir.sonalanya 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.