Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Alanya'nın su kaynakları tehlikede

YAŞAM 18.08.2023 - 12:33, Güncelleme: 11.12.2024 - 05:12
 

Alanya'nın su kaynakları tehlikede

Akdeniz Bölgesi'nde kuraklık etkisini artırırken, DSİ 13. Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluğunda bulunan 11 barajın yedi tanesinde su seviyesi geçen yıla göre düşüş gösterdi.

Bu barajlardan biri de Alanya'nın içme, sulama ve enerji üretimine katkı sağlayan Dim Barajı. Dim Barajı'nda doluluk oranı yüzde 49'a gerilerken, baraja giren su miktarı ile çıkan su miktarı arasında 10 kat fark oluştu.   Dim Barajı'nın kapasitesi 254 milyon metreküptür. Ancak şu anda barajda sadece 168 milyon metreküp su bulunmaktadır. Bu da barajın yüzde 50,92 doluluk oranına sahip olduğu anlamına gelmektedir. Bu oran, 14 Ağustos'ta yüzde 50,92, 15 Ağustos'ta yüzde 49,90 ve 16 Ağustos'ta yüzde 49 olarak ölçülmüştür. Geçen yıl aynı tarihlerde barajda 175 milyon 300, 170 milyon 964 ve 170 milyon 247 metreküp su rezervi vardı.   Baraja giren su miktarı saniyede bir metreküpün altına düşerken, çıkan su miktarı saniyede dokuz metreküp seviyesindedir. Bu durum, su kaybının hızlı bir şekilde devam ettiğini göstermektedir. Su kaybının nedenleri arasında buharlaşma, içme ve sulama amaçlı kullanım ve dere yatağına bırakılan can suyu sayılabilir.   Sorunun çözümü için acil önlemler alınması gerekmektedir. Bazı kentlerde oto yıkama, halı yıkama gibi faaliyetlerin kısıtlanması gibi tedbirler uygulanmaktadır. Alanya'da ise henüz böyle bir tedbir alınmamıştır. Ancak vatandaşların su tüketiminde tasarruflu olmaları istenmektedir. Bulaşık, çamaşır, duş ve temizlik yaparken suyu israf etmemek, geleceğimizi korumak için atabileceğimiz en önemli adımdır.
Akdeniz Bölgesi'nde kuraklık etkisini artırırken, DSİ 13. Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluğunda bulunan 11 barajın yedi tanesinde su seviyesi geçen yıla göre düşüş gösterdi.
Bu barajlardan biri de Alanya'nın içme, sulama ve enerji üretimine katkı sağlayan Dim Barajı. Dim Barajı'nda doluluk oranı yüzde 49'a gerilerken, baraja giren su miktarı ile çıkan su miktarı arasında 10 kat fark oluştu.
 
Dim Barajı'nın kapasitesi 254 milyon metreküptür. Ancak şu anda barajda sadece 168 milyon metreküp su bulunmaktadır. Bu da barajın yüzde 50,92 doluluk oranına sahip olduğu anlamına gelmektedir. Bu oran, 14 Ağustos'ta yüzde 50,92, 15 Ağustos'ta yüzde 49,90 ve 16 Ağustos'ta yüzde 49 olarak ölçülmüştür. Geçen yıl aynı tarihlerde barajda 175 milyon 300, 170 milyon 964 ve 170 milyon 247 metreküp su rezervi vardı.
 
Baraja giren su miktarı saniyede bir metreküpün altına düşerken, çıkan su miktarı saniyede dokuz metreküp seviyesindedir. Bu durum, su kaybının hızlı bir şekilde devam ettiğini göstermektedir. Su kaybının nedenleri arasında buharlaşma, içme ve sulama amaçlı kullanım ve dere yatağına bırakılan can suyu sayılabilir.
 
Sorunun çözümü için acil önlemler alınması gerekmektedir. Bazı kentlerde oto yıkama, halı yıkama gibi faaliyetlerin kısıtlanması gibi tedbirler uygulanmaktadır. Alanya'da ise henüz böyle bir tedbir alınmamıştır. Ancak vatandaşların su tüketiminde tasarruflu olmaları istenmektedir. Bulaşık, çamaşır, duş ve temizlik yaparken suyu israf etmemek, geleceğimizi korumak için atabileceğimiz en önemli adımdır.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.