Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Ersoy'dan Rekabetin olmasında ne sakınca var?

YAŞAM 24.01.2024 - 11:52, Güncelleme: 11.12.2024 - 05:12
 

Ersoy'dan Rekabetin olmasında ne sakınca var?

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, son günlerde turizm sektörünün gündeminde yer alan TÜRSAB yasası hakkında “Bizim amacımız tekelin bitmesi ve rekabetin oluşması” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,1618 sayılı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kanununu değiştirmek için hazırladığı taslak ile ilgili açıklamada bulundu. AirportHaber’den Ali Kıdık’ın haberine göre, Ersoy, yasanın amacının tekelin ortadan kaldırılması olduğunu ifade etti. Ersoy; “Çünkü kötüye kullanım var. Buradaki üyelik sistemi de zaten mecburi. Üye sayısının çok olması da mecburiyetten kaynaklanıyor. Mecburiyet kaldırılırsa ne olacak? Devletin yetkili olması gereken noktalarda TÜRSAB yetkili olmak istiyor. Devletin acenteler üzerinde denetleme hakkı tamamen bir kurumda. Biz bunun doğru olmadığını söylüyoruz” dedi. Acentelerin para ödeme gücü olmadığını belirten Ersoy; 'Biz rekabet olsun istiyoruz' dedi. İhtisaslarına göre yeni birliklerin kurulmasının önünü açacaklarını belirten Ersoy şu açıklamalarda bulundu: “Çünkü tekel olunca mecburi bağışlar, davalık olan olaylar gibi olumsuz gelişmeler yaşanıyor. Neden tekel olsun? Rekabetin olmasında ne sakınca var? Buradaki mesele 1000 acentenin ayrılmak isteyip de yeni bir birlik kurmak istemesi. Böyle bir durumda soruyu kendilerine sormaları gerekir. Neden o kadar üye acente ayrılmak istiyor diye. İşte tekeli bu gibi nedenlerle kaldırmak istiyoruz. Biz ne yapacağız, Mesela sağlık turu yapılıyorsa Sağlık Bakanlığı'ndan belgesi olanlar Sağlık Birliği kurabilir. Tabi ki mecburi değil istiyorlarsa  kurulabilirler. Ya da bilet acenteleri birliği kurulabilsin, Tur operatörleri kurulabilsin. Yani bunun mümkün olmasını istiyoruz. Tekelleşme olmasın. Bu çeşitli problemlerin de önüne geçecektir. Burada ne sorun var? 1618 sayılı yasada değişikliğe gidiyoruz. Çağın gerisinde kalmış bir yasa. Bununla ilgili detaylı yasa çalışmasına başladık. İlgili kurum görüşlerini de almaya başladık. Bunu da en kısa sürede Meclis’e göndererek yasalaşmasını sağlayacağız.” Bakan Ersoy, söz konusu yasal düzenlemenin daha önce TÜRSAB ile hazırlanan taslak üzerinden mi yapıldığı, yoksa sıfırdan bir çalışmaya mı gidildiği şeklindeki soruya ise “O taslak TÜRSAB tarafından hazırlanmıştı ve sadece TÜRSAB’ın görüşlerini yansıtıyordu. Biz sektörün tüm taleplerini göz önüne alarak yeni bir yasa tasarısı hazırladık.” yanıtını vermişti. Kaynak Turizm Güncel
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, son günlerde turizm sektörünün gündeminde yer alan TÜRSAB yasası hakkında “Bizim amacımız tekelin bitmesi ve rekabetin oluşması” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,1618 sayılı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kanununu değiştirmek için hazırladığı taslak ile ilgili açıklamada bulundu.


AirportHaber’den Ali Kıdık’ın haberine göre, Ersoy, yasanın amacının tekelin ortadan kaldırılması olduğunu ifade etti. Ersoy; “Çünkü kötüye kullanım var. Buradaki üyelik sistemi de zaten mecburi. Üye sayısının çok olması da mecburiyetten kaynaklanıyor. Mecburiyet kaldırılırsa ne olacak? Devletin yetkili olması gereken noktalarda TÜRSAB yetkili olmak istiyor. Devletin acenteler üzerinde denetleme hakkı tamamen bir kurumda. Biz bunun doğru olmadığını söylüyoruz” dedi.


Acentelerin para ödeme gücü olmadığını belirten Ersoy; 'Biz rekabet olsun istiyoruz' dedi. İhtisaslarına göre yeni birliklerin kurulmasının önünü açacaklarını belirten Ersoy şu açıklamalarda bulundu:


“Çünkü tekel olunca mecburi bağışlar, davalık olan olaylar gibi olumsuz gelişmeler yaşanıyor. Neden tekel olsun? Rekabetin olmasında ne sakınca var? Buradaki mesele 1000 acentenin ayrılmak isteyip de yeni bir birlik kurmak istemesi. Böyle bir durumda soruyu kendilerine sormaları gerekir. Neden o kadar üye acente ayrılmak istiyor diye. İşte tekeli bu gibi nedenlerle kaldırmak istiyoruz.


Biz ne yapacağız, Mesela sağlık turu yapılıyorsa Sağlık Bakanlığı'ndan belgesi olanlar Sağlık Birliği kurabilir. Tabi ki mecburi değil istiyorlarsa  kurulabilirler. Ya da bilet acenteleri birliği kurulabilsin, Tur operatörleri kurulabilsin. Yani bunun mümkün olmasını istiyoruz. Tekelleşme olmasın. Bu çeşitli problemlerin de önüne geçecektir. Burada ne sorun var?


1618 sayılı yasada değişikliğe gidiyoruz. Çağın gerisinde kalmış bir yasa. Bununla ilgili detaylı yasa çalışmasına başladık. İlgili kurum görüşlerini de almaya başladık. Bunu da en kısa sürede Meclis’e göndererek yasalaşmasını sağlayacağız.”


Bakan Ersoy, söz konusu yasal düzenlemenin daha önce TÜRSAB ile hazırlanan taslak üzerinden mi yapıldığı, yoksa sıfırdan bir çalışmaya mı gidildiği şeklindeki soruya ise “O taslak TÜRSAB tarafından hazırlanmıştı ve sadece TÜRSAB’ın görüşlerini yansıtıyordu. Biz sektörün tüm taleplerini göz önüne alarak yeni bir yasa tasarısı hazırladık.” yanıtını vermişti.

Kaynak Turizm Güncel

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sonalanya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.