Binlerde dolar ödeyip Türkiye’de yaban hayvanı öldürecekler
Binlerde dolar ödeyip Türkiye’de yaban hayvanı öldürecekler
Bu yıl av turizmi kapsamında 725 hayvanın avlanmasına izin verilirken, avlanacak hayvanlarla ilgili düzenlenen ihalelerde istenen bedelle dudak uçuklattı.
Bu yıl av turizmi kapsamında 725 hayvanın avlanmasına izin verilirken, avlanacak hayvanlarla ilgili düzenlenen ihalelerde istenen bedelle dudak uçuklattı.
Yurt dışında bazı acenteler Türkiye için “Dağ keçilerini avlamanın mümkün olduğu çok az ülkeden biri” tanımlamasın yaparken, Türkiye’de av turizmi yapan acenteciler, ekonomiye büyük katkı sağlandığını ifade ediyor.
Av turizmi sezonu açılırken bu yıl av turizmi kapsamında avlanmasına izin verilecek hayvan sayısı 725 olarak belirlendi.
DW Türkçe’den Uğur Şahin’in haberine göre, para karşılığı öldürülmesine izin verilen hayvanlar arasında 400 yaban domuzu, 235 yaban keçisi, 38 kızıl geyik, 23 hatalı boynuzlu/şelek yaban keçisi, 18 çengel boynuzlu yaban keçisi, 6 melez yaban keçisi ve 5 Anadolu yaban koyunu bulunuyor.
En düşük ihale 540 bin TL’den başlıyor
Kota olarak adlandırılan liste hayvan popülasyonuna dair yapılan çalışmanın ardından duyuruluyor. Bu tür çalışmaların bilimsel olmadığını ifade eden Doğa Derneği Başkanı Dicle Tuba Kılıç, “Bir türü ava açacaksanız bu konunun uzmanları, mümkünse bilim insanları tarafından yapılmış nüfus sayımları bu nüfus sayımları sonucu gerçekleşen trendler olması gerekiyor. Ama Türkiye’de bu da yapılamıyor. Bu sayımları gerçekleştirebilecek uzmanlığa ve bilimsel yeterliliğe sahip bir teşkilat çalışanı yok bakanlığın” dedi.
122 yaban keçisi ile 10 çengel boynuzlu dağ keçisinin avlatılması için ihaleler açıldı. İhalelerdeki en düşük bedel, bölgeye göre değişiyor. Örneğin Artvin’deki bir ihalede en düşük bedel 540 bin TL iken Muğla’da 600 bin TL.
“Ekonomiye büyük katkısı var”
Av kotaları ise Türkiye Seyahat Acantaları Birliğine (TÜRSAB) bağlı olan ve çoğunlukla yabancı avcı getiren acentelerle yerli avcılar arasında dağıtılıyor. Av turizmi için gerekli izinlere sahip ise yaklaşık 200 acente bulunuyor. Eski TÜRSAB Av Turizmi İhtisas Başkanı Bekir Günhan Aktan, “Bundan 5 sene önce 7 bin 500 euroya sattığım bir dağ keçisinin şu anki fiyatı 20 bin euroya çıktı. Zaten satış fiyatları 120 bin TL'den başlıyor. 200-250 bin TL'ye kadar yaban keçisi var. Fiyatlar böyle çok artınca, buna ancak Amerikalılar gelmeye başladı” ifadelerini kullandı.
Diğer yandan av turizmini olumlu bulanlar da var. Av turizminin ülke ekonomisine büyük katkıda bulunduğunu ifade eden Aktan, “Rusya’dan Gazprom'un sahibi ve ortaklarını avlattım. Benim Rusya pazarım çok iyidir. Yine Rusya'dan, ismini söylemeyeyim ama birtakım oligarklardan yine gelip avlayan kişiler oldu. Trump'ın oğlu geldi, avladı. Amerika'dan da o tip kişiler geliyor” dedi.
“Türkiye keçilerini avlamanın mümkün olduğu çok az ülkeden biri”
Normal şartlarda 8 yaşından küçük yaban hayvanlarının avlanılması yasak. Fakat yabancı avcılara yönelik bir tur ilanında herhangi bir boyuttaki dağ keçisinin yaklaşık 25 bin dolara avlatılacağı yazıyor. 16 bin 500 euroya paket tur satan Danimarkalı bir şirket Türkiye için “Dağ keçilerini avlamanın mümkün olduğu çok az ülkeden biri” tanımlamasını yapıyor. Zira yaban keçilerinin nesli küresel ölçekte “Neredeyse tehdit altında” kategorisinde bulunuyor. Hayvan hakları savunucuları, avlanmanın bir spor faaliyeti olarak gösterilip hayvanların vurulmasına tepkili.
“Dava masrafları çok yüksek”
Önceden av turizmi ile ilgili gerçekleştirilen ihaleler yargı kararıyla durdurulabiliyordu. Ancak 2023 yılında Danıştay’ın konuyla ilgili verdiği bir kararın ardından mahkemeler av turizmini hukuka uygun buluyor. Dava masraflarının yüksek olması hem de Danıştay’ın kararı aldığı karar nedeniyle bu konuda dava açamadıklarını ifade eden Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyon Başkanı Dilruba Uslu, “Onlarca dava açıyorsunuz ve her davada dava başına 20 bin TL’lik bir ödeme çıkıyor. STK’lar zaten çok zor durumda. Çevre hukuku açısından zaten birçok davayla uğraşıyorlar. Bu yüzden, bu tarz davalar artık eskisi kadar açılamıyor” dedi.
Öte yandan av turizmi kapsamında öldürülen hayvan sayısı ve elde edilen gelir 2022 yılından itibaren kamuoyu ile paylaşılmıyor. Konuyla ilgili CİMER üzerinden Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne sorulan soru ise yanıtsız kaldı.
Kaynak;turizm güncel
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.