TIF2024'te kamu ve bankacılık sektöründen önemli mesajlar
TIF2024'te kamu ve bankacılık sektöründen önemli mesajlar
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği tarafından düzenlenen TIF 2024'te konuşma yapan kamu ve özel sektör temsilcileri, Türkiye'nin taşıdığı turizm potansiyeline dikkat çekti.
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği tarafından düzenlenen TIF 2024'te konuşma yapan kamu ve özel sektör temsilcileri, Türkiye'nin taşıdığı turizm potansiyeline dikkat çekti.
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Tourism Investment Forumun (TIF) açılışında yapılan konuşmalarda, Türkiye'nin turizm alanındaki yatırım potansiyeline dikkat çekti. Konuşmalarda Akbank'ın, SPK'nın, Yatırım Ofisinin ve Kültür ve Turizm Bakanlığının perspektifinden turizm yatırımları ele alındı.
Kaan Gür: Turizm kredileri 500 milyar TL’ye ulaştı
Açılışta konuşan Akbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Kaan Gür, “Ülkemiz her yıl milyonlarca misafiri ağırlıyor. Dış ticaretimize olumlu katkı sağlayan, istihdam yaratan turizm sektörü Türkiye’nin başarı hikâyelerinden birini yazıyor. Bu doğrultuda turizm sektörünü daha da ileride taşımak hepimizin ortak hedefi olmalı. Bankacılık sektörü turizm yatırımı yapan şirketlere destek sunarken aynı zamanda teşvik edici görev üstleniyor. 2024 yılının Eylül itibariyle turizm kredileri yüzde 38 artarak 500 milyar TL arttı. Akbank tüm ekosisteme değer katmak için efor sarf ediyor.
Turizm sektörüne daha kolay ve verimli yönetme konusunda destek veriyoruz. Turizm faaliyeti yoğun 12 ilimizde güçlü bir fiziksel varlığa sahibiz. Ekosistemin her oyuncusuyla 106 bin misteriyle bu yolculuğa devam ediyoruz. Akbank’ın turizmde verdiği kredi deştiği 40 milyar TL’yi geçti. Bu kredinin yüzde 70’i doğrudan yatırımlara verilmiş krediler. Yeni kredilerimiz sayesinde 2024 üçüncü çeyrek sonunda risk bakiyemizin yüzde 90’ını mavi finansman olarak takip ediyoruz. Turizm sektöründen aldığımız payı yüzde 1 artırarak yüzde 7,5’a çıkardık. Bundan sonraki yılda da Pazar payımızı yine yüzde 1 arıtmayı planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde de turizm sektöründe desteğimizi sürdürüleceğiz” ifadelerini kullandı.
İbrahim Ömer Gönül: Turizmde 19 turizm firması faaliyette
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, “Özellikle turizm sektörünün ülke ekonomisi için kritik noktada olduğunun farkındayız. Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısının 50 milyonu geçmesi ve 50 milyar dolardan fazla Borsada 19 turizm firması işlem görüyor bunların 13’ü turizm endeksli. Turizme desteğimizi sermaye piyasaları aracılığıyla vermeye devam ediyoruz. Turizm firmalarımızın halka arz olmak üzere borsada işlem görmesini gönülden istiyoruz.
Halka arzların GYO olarak ve gayrimenkul geliştirme fonları olarak turizmi geliştirecek birçok enstrümanımız var. Bu 19 şirketin yanı sıra diğer şirketlerin bu sektörden daha iyi kazanç göstermesini ve daha tanınır olmasını destekliyoruz. Özellikle sürdürülebilir borçlanma araçları turizm sektörü için önemli bir kaynak. Gayrimenkul yatırım ortaklığı turizm yatırımlarının önünü açtı. tüm bu mevzuat çalışması üzerine mevzuatımızı genişletici bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz.
Ahmet Burak Dağlıoğlu: Türkiye’nin aldığı yatırımları artırmayı hedefliyoruz
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu “Bizim odaklandığımız alan uluslararası turizm yatırımları. 2003’ten bu yana turizmde 262 milyar dolarlık bir yatırım çekti. Bu yatırımlar Türkiye’de ne gibi katma değer sağlıyor? Uluslararası sermaye şirketleri istihdama büyük katkı sağlıyor. Bu şirketlerin ne kadar yerleşik olduğu bizim için iyi bir gösterge. Yatırım yoluyla vatandaşlık atılımından sonra gayrimenkul yatırımlarında artış gördük.
Turizm gayrimenkul yatırımları da bu paralelde arttı. Uluslararası yatırımcılar Türkiye’yi Orta Afrika, Orta Asya, Orta Doğu gibi ülkelerle kıyaslıyorlar ve bu coğrafyada en çok yatırım çeken ülkeyiz. Özellikle son yılarda hizmetler sektöründe yatırımların fazlasıyla arttığını görüyoruz. Hizmetler ihracatı geçtiğimiz döneme göre büyük oranda arttı. 80 milyar dolar hedefimiz var. Yatırımcılar önümüzdeki döneme bakar. Dünyadaki yatırımların yüzde !’ini alıyoruz bunu yüzde 1,5’a çıkarmayı hedefliyoruz. Nexus of the World kampanyamızla daha yatırım almak için çalışacağız ”
Nadir Alpaslan: Tüm dünya rakibimiz, tüm dünya müşterimiz
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan “Bu forumdaki fikirleri dikkate alacağız. Türkiye turizmde önde gelen ülkelerinden. Türkiye girişimci ruhuyla turizm sektörünü bu konuma getirdi. Bakanlık olarak turizm sektörünün tüm paydaşlarıyla beraber çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Turizmin neredeyse sıfır olduğu dönemleri yaşadık. Kuzeyimizde ve güneyimizde yaşanan savaşlara rağmen Türkiye çok büyük adımlar attı. Turizmden en fazla gelir elde eden 7’inci ülke konumuna geldi. Bu yıl hedeflediğimiz turist ve turizm geliri hedefimize emin adımlarla yürüyoruz.
Bu hedeflerimizi de büyüterek dünya turizm pastasından ay almak istiyoruz. Yaşadığımız krizleri dikkate alarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Turizm ürünlerinin çeşitlerini artırıyoruz. Kültürel varlıklar açısından rakipsiziz. Bunları turizm ürüne dönüştürerek turizmde daha da büyüyebiliriz. Kültür ve inanç turizmi adına gelecekte önemli atılımlar yapacağız. Turizmin her ürünü ülkemizde var. Ülkemizin her bölgesinde turizm ürünlerini çeşitlendirerek zenginliğimiz artırmak istiyoruz.
Tüm dünya rakibimiz, tüm dünya müşterimiz. Pazar çeşitliliğine giderek tanıtım faaliyetlerimizi buna göre yürütüyoruz. Türk Hava Yollarının uçtuğu her destinasyonu kaynak pazar olarak gördük. Dünyanın en etkili tanıtım yapan ülke konumuna geldik. Sektöre risk oluşturacak konularla ilgili yasalar çıkarttık. Sektörümüzü ihtiyaçlarına göre istişare ederek çalışmaya devam edeceğiz. Turizmde doğru adımlar atıp paydaşlarla bir arada yürüttüğümüz sürece belirlediğimiz hedeflere ulaşabiliriz. Türk turizmi de yatırım anlamında çok büyük bir fırsat sunuyor, biz de kamu olarak yatırımcıların Türkiye’ye yaptığı yatırımlara her türlü desteği sağlayacağız. Ben dünyadaki tüm yatırıcılara şiddetle Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ediyorum. ”
Kaynak;Turizm Güncel
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.